Concursurile școlare care aduc burse de merit și de performanță

0
Publicat:

Ministerul Educației a publicat listele concursurilor și olimpiadelor școlare naționale și internaționale la care vor participa elevi români, cu sau fără finanțare din partea ministerului, precum și calendarele de desfășurare a acestora.

Olimpiadele școlare au fost suspendate doi ani din pricina pandemiei Foto: Arhivă
Olimpiadele școlare au fost suspendate doi ani din pricina pandemiei Foto: Arhivă

Participarea la unele dintre ele și obținerea de rezultate notabile în acest an școlar reprezintă un criteriu de acordare a burselor în anul școlar viitor 2023/2024. De exemplu, pentru a primi o bursă de merit, un elev trebuie să obțină un premiu la o etapă județeană de olimpiadă națională sau concurs național, pe lângă alte criterii care țin de media generală și numărul de absențe trecute în catalog cu un an înainte.

Bursa de performanță se acordă doar elevilor care au obținut un premiu la concursurile și olimpiadele naționale, internaționale sau au fost selectați în loturile de pregătire pentru olimpiadele internaționale.

49 de olimpiade și concursuri internaționale

Potrivit listelor, în anul școlar 2022/2023, ministerul va organiza 68 de olimpiade naționale repartizate pe domenii și discipline de studiu, interdisciplinare și transdisciplinare. Totodată, elevii români vor participa la 49 de olimpiade internaționale, dintre care 27 sunt la nivel regional, european.

Dintre acestea fac parte olimpiada internațională de limba franceză, de limba engleză, neogreacă, greacă veche, latină, campionatul mondial de dezbateri pentru elevi și cel asiatic; olimpiadele de matematică, fizică, biologie, chimie, informatică, filosofie, geografie, astronomie, astronomie și științele spațiului pentru juniori, de mediu, precum și concursul internațional „Olimpiada tinerilor pompieri”.

La nivel național, ministerul va organiza 70 de concursuri școlare, atât cu finanțare, cât și fără. Lista include atât olimpiade de limbă română și limbi materne, cât și de științe, discipline tehnologice, religie, arte vizuale, arta actorului. În categoria concursurilor transdisciplinare sunt incluse olimpiada de cultură și spiritualitate românească, olimpiada animatorilor, olimpiada de argumentare, dezbatere și gândire critică „Tinerii dezbat”, precum și olimpiada pentru elevii din mediul rural „Universul cunoașterii prin lectură”, la care pot participa elevi de gimnaziu.

Reamintim că olimpiadele naționale s-au reluat în 2022, după doi ani de absență pe perioada pandemiei de COVID-19.

Când și unde se vor desfășura concursurile

Calendarul oficial prevede că olimpiada națională de Limba și literatura română, faza pe județe, va avea loc pe 4 martie, iar cea națională, între 10 și 13 aprilie, la Arad, pentru gimnaziu, și între 19 și 23 aprilie, la Sibiu, pentru elevii de liceu. Pentru olimpiada de Matematică, concursurile încep la 11 februarie și se încheie între 10 și 14 aprilie fazele naționale. Acestea vor avea loc la Slobozia, Ialomița, pentru clasele V-VI, la Târgu Jiu, pentru clasele VII -VIII, și la Craiova, pentru liceeni.

Cât privește olimpiadele internaționale, cea de Matematică va avea loc între 2 și 13 iulie, la Chiba, Japonia, cea de informatică, în Ungaria, la Szeged, între 28 august și 4 septembrie, în timp ce olimpiada de geografie este programată pentru 8-14 august, la Bandung, în Indonezia.

Reamintim că în acest an școlar bursa de performanță are un cuantum minim de 500 de lei lunar, iar cea de merit, 200 de lei lunar. Elevii care se califică atât pentru bursa de merit, cât și pentru cea de performanță trebuie să opteze pentru una dintre ele.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite