SONDAJ: Doi din zece profesori spun că au identificat la școală copii cu simptome de gripă

0
Publicat:

20% dintre profesorii chestionați de World Vision România, în prima săptămână de școală din anul 2023, spun că au identificat la școală copii cu simptome de gripă.

Cazuri de gripă în școli / Foto: World Vision România
Cazuri de gripă în școli / Foto: World Vision România

Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au recomandat părinților să verifice copiii dacă au simptome de gripă, iar dacă acestea se confirmă să nu-i trimită la școală.

„Nu sunt sigură că părinții sunt sinceri în privința stării de sănătate a copiilor lor. Sunt îngrijorată și pentru lipsa de promptitudine a acestora în a-și lua copiii acasă în cazul în care îi găsim cu simptome!, a afirmat o profesoară.

La sondaj au participat aproximativ 300 de de profesori din mediul rural și urban. Potrivit fundației, unul din patru (24%) spune că în școala lui nu se asigură deloc măști sau se asigură pentru mai puțin de o treime dintre copii și personalul școlar.

Totodată, mai mult de unu din zece (12%) spun că nu se asigură deloc dezinfectant sau se asigură pentru mai puțin de o treime din comunitatea școlii. Pe de altă parte, 96% dintre cadrele didactice chestionate spun că au acces în școală la apă curentă și săpun.

„Sunt îngrijorată că aceste măsuri nu sunt suficiente pentru reducerea răspândirii gripei. Populația școlii noastre este diversă. Elevii care vin la școala noastră sunt din șapte comune, deci riscul de răspândire a virușilor este extrem de mare. În mod sigur nu vor fi identificați toți cei care s-au îmbolnăvit dacă luăm în calcul și perioada de incubație", a mai declarat o profesoară din programele World Vision România.

În aceste condiții, aproape unu din doi profesori (43%) spune că este îngrijorat sau foarte îngrijorat să nu se infecteze cu virusul gripal. Motivul cel mai des invocat de către aceștia este grija față de familiile lor — fie că se referă la copii, părinți sau alți vârstnici apropiați. De asemenea, unii dintre profesori sunt îngrijorați pentru că suferă de boli cronice, ceea ce îi face mai vulnerabili în fața gripei.

Fundația solicită autorităților locale să amplifice campaniile de informare despre riscurile gripei și să asigure necesarul de măști și dezinfectant în toate școlile, prioritizând cele vulnerabile.

„Fundația World Vision România reiterează că recomandările sanitare venite din partea guvernanților către școli nu pot fi respectate în lipsa informării tuturor părinților și profesorilor despre măsurile prin care își pot proteja sănătatea lor și a copiilor. De asemenea, atragem atenția că, deși am trecut printr-o pandemie, în continuare avem școli unde nu sunt asigurate măști și dezinfectat pentru toți copiii și profesorii. Cei mai afectați sunt tot cei din comunitățile dezavantajate care nu-și vor pemite să-și cumpere zilnic o mască sau dezinfectant", a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Despre World Vision România

World Vision România este o organizaţie care desfăşoară programe de educaţie, intervenţie umanitară, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra serviciilor dedicate copiilor, familiilor şi comunităţilor, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 32 de ani de prezenţă în România, am ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 500 de comunităţi din 18 judeţe.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite