Cîmpeanu: Pe 30 ianuarie am semnat contractele pentru Abecedare. Ministerul a publicat deja varianta digitală a manualelor de Comunicare pentru clasa I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeau, a declarat într-un interviu pentru Agerpres, că Ministerul Educaţiei a semnat pe 30 ianuarie contractele cu editurile care vor furniza în şcoli Abecedarele. Între timp, Ministerul Educaţiei a publicat Abecedarele în varianta digitală, pe manuale.edu.ro

Ministrul Educaţiei a vorbit într-un interviu acordat Agerpres despre problema manualelor şcolare şi a procedurilor prin care acestea pot fi achiziţionate la nivelul învăţământului preuniversitar.

"În acest sens pot spune că am reuşit să deblocăm cu o întârziere regretabilă de un semestru manualul de clasa I — Abecedarul, toate cele şase variante. La începutul săptămânii viitoare el va fi disponibil în toate şcolile din România. Este vorba de un număr de circa 190.000 de manuale, în cele şase versiuni. În acest scop, Ministerul Educaţiei şi-a asumat responsabilitatea contractării acestor manuale, deşi contestaţia îşi urmează cursul la nivelul de Curte de Apel. Am considerat ca fiind obiectivul prioritar acela ca măcar la începutul semestrului II elevii de clasa I să aibă Abecedarul. Am decis la nivelul ministerului să ne asumăm răspunderea pentru continuarea procedurii. În perioada 23 — 28 ianuarie, fiecare a optat pentru varianta de abecedar, pe 29 ianuarie au fost centralizate aceste solicitări, 30 ianuarie semnarea contractelor subsecvente", a spus ministrul Educaţiei.

Astfel, spune Cîmpeanu, simplificarea curriculei este un obiectiv prioritar cu tot ceea ce decurge - o curriculă de calitate, manuale la dispoziţie şi pregătirea resursei umane pentru implementarea curriculei.

Abecedarele au fost contestate de mai multe ori de la începutul anului şcolar, iar acum ministerul se judecă în instanţă cu una dintre edituri, care a pierdut licitaţia în urma celei de a treia reevaluări.

Abecedarele digitale, publicate de minister

Ministerul Educaţiei a publicat deja variantele digitale pentru noile manuale de Comunicare în Limba Română, clasa I. Acestea pot fi accesate pe portalul manuale.edu.ro, unde trebuie să vă înregistraţi pentru a le putea accesa. oricine doreşte, poate să facă asta, nu este enapărat nevoie să fie elev/profesor/părinte.

Mai jos aveţi câteva imagini din noile Abecedare digitale:

abecedar manuale.edu.ro
abecedar ascendia
abecedar intuitext
abecedar siveco
abecedar cd press

Licitaţie amânată şi contestată

În 2013, Ministerul Educaţiei anunţa că dă startul uneia dintre cele mai importante licitaţii publice din învăţământ, care ar urma să schimbe manualele vechi de peste 10 ani din şcoala primară. Însă, licitaţia a fost lansată oficial cu o întârziere de aproape trei luni faţă de calendarul iniţial. Documentele depuse atunci pe site-ul Sistemului Electronic pentru Achiziţii Publice au fost contestate de editori şi procedura licitaţiei a suferit amânări peste amânări, astfel încât, rezultatele au putut fi anunţate abia în luna august, cu doar câteva săptămâni înainte de începerea noului an şcolar.

Dar nici nu au fost bine anunţate, că rezultatele au fost contestate de editori. Astfel, manualele nu au mai putut ajunge la elevi pe 15 septembrie. Primele manuale au ajuns pe băncile copiilor abia la sfârşitul lunii noiembrie, însă la clasa I elevii nu au nici până acum Abecedar. Cea mai lungă procedură de rezolvare a unei contestaţii dintre toate cele depuse la licitaţia noilor manuale a fost la contestaţia editurii Humanitas şi firmei Read Forward, care realizează manuale digitale.

În decembrie situaţia părea încheiată când, în urma reevaluării s-au schimbat câştigătorii, iar editura Akademos a fost descalificată şi a pierdut licitaţia. Astfel că, editoriii de la Akademos au contestat licitaţia, însă aceasta a fost respinsă.

 Câştigătorii licitaţiei pentru manualul de Comunicare în Limba Română clasa I

  •     SC CD Press SRL Oferta 1
  •     SC CD Press SRL Oferta 2
  •     Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO România SA
  •     SC Intuitext SRL
  •     S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
  •     Asocierea Editura Didactica şi Pedagogica + Ascendia Design în locul Akademos Art SRL + Stand Agenţie Difuzare Carte SRL
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite