Chinul elevilor din satul Tufanu cu Icoană s-a încheiat. Mergeau către școală, pe jos, prin pădure, 10 kilometri pe zi

0
Publicat:

Noul an școlar aduce rezolvarea unei probleme care trena dintotdeauna. Aproximativ 60 de elevi de gimnaziu din cătunul Tufanu cu Icoană (Argeș) nu vor mai fi nevoiți să meargă 10 kilometri dus-întors prin pădure pentru a participa la ore.

Pentru a ajunge la școală, elevii mergeau câțiva kilometri prin pădure Foto: Sorina Bunescu
Pentru a ajunge la școală, elevii mergeau câțiva kilometri prin pădure Foto: Sorina Bunescu

În satul Tufanu cu Icoană, din comuna Mălureni, sunt 170 de familii, majoritatea de etnie romă, și o singură școală pentru învățământul primar, care este o structură a Școlii Gimnaziale „Petre Tudose” din Mălureni.

Pentru a merge la gimnaziu, copiii trebuiau să se deplaseze zilnic, aproximativ 10 km, prin pădure, pe un drum care nu este amenajat pentru circulația vehiculelor, ci numai pietonal. Cea mai mare problemă nu era că ajung murdari sau obosiți la școală, ci că în pădure se puteau întâlni chiar cu ursul.

Există și o variantă de a ajunge cu microbuzul școlar sau cu transportul personal la școala din Mălureni, pe traseul Tufanu-Micești-Pitești –Mălureni, doar că distanța este de aproximativ 90 de km dus-întors. Drumul este unul lung și anevoios, de peste două ore, zi de zi.

Drumul din Tufanu Foto: Sorina Bunescu
Drumul din Tufanu Foto: Sorina Bunescu

Din acest motiv, fenomenul absenteismului și abandonului școlar este des întâlnit în cazul comunității Tufanu. Mulți dintre copii renunță să mai meargă la școală, încă din ciclul gimnazial.

În această toamnă, pe 11 septembrie, va începe primul an scolar în care elevii din Tufanu, aflați în ciclul de gimnaziu, nu vor mai parcurge acel drum, plin de pericole, prin pădure către școală. A fost înființat și învățământ gimnazial la Școala din Tufanu.

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Argeș a avizat favorabil planul de școlarizare propus prin hotărârea Consiliului Local Mălureni și a decis înființarea la Școala Tufanu a trei clase de gimnaziu: clasa a V-a (cu 16 elevi), clasa a VI-a  (23 de elevi), și clasa a VII-a (20 de elevi) care va funcționa simultan cu clasa a VIII-a (2 elevi).

În noul an școlar, la Școala din Tufanu se va face învățământ primar în programul de dimineața și învățământul gimnazial în programul de după-amiază.

La Tufanu am aprobat, anul acesta, funcționarea în regim de după-amiază pentru clasele de gimnaziu, astfel încât elevii să nu mai facă naveta prin pădure. A fost o discuție destul de amplă cu cei aproape de 80 de copii care făceau naveta prin pădure de la Tufanu la Mălureni. Anul acesta a fost drumul ridicat din albia râului și am decis să îi trimitem pe profesori acolo. Vor funcționa după-amiază. Va fi și o clasă în regim simultan, cei de a VII-a și de a VIII-a, iar ceilalți vor avea clase de sine stătătoare”, a precizat Cătălina Dumitrașcu, inspector școlar județean adjunct în cadrul ISJ Argeș.

Scrisoare adresată ministrului Educației

Pentru rezolvarea acestei probleme s-a făcut presiune în mediul public de către părinții elevilor, care au protestat în această vară la Primăria Mălureni, dar și de către mai multe ONG-uri. Centrul de Resurse pentru participarea publică (CeRe) a transmis chiar o scrisoare publică ministrului Educației, Ligia Deca, în care i-a fost semnalată situația cu care se confruntă elevii din acest cătun. Printre semnatarii scrisorii s-au aflat 25 de organizații și experți în educație.

Locuitorii din Tufanu și-au cerut drepturile la Primăria Mălureni Foto: Sorina Bunescu
Locuitorii din Tufanu și-au cerut drepturile la Primăria Mălureni Foto: Sorina Bunescu

Vorbim de generații întregi care nu au avut acces la învățământ gimnazial, deci la pregătire și integrare profesională. Este din punctul meu de vedere o decizie istorică pentru că schimbă o situație foarte veche acolo. Foarte mulți elevi ajungeau să abandoneze școală în ciclul gimnazial”, a precizat Sorina Bunescu, organizator comunitar și membră a ONG-ului CeRe.

 Copiii din Tufanu nu merg la grădiniță

Chiar dacă s-a înființat în satul Tufanu ciclul gimnazial, problema este rezolvată doar pe jumătate. Preșcolarii au rămas ai nimănui.

Școala Tufanu Foto: Sorina Bunescu
Școala Tufanu Foto: Sorina Bunescu

„O altă problemă este legată de faptul că niciodată nu au avut grădiniță. Copiii care ajung în clasa primară nu trec prin grădiniță. Deși grupa mare și grupa mijlocie sunt obligatorii, potrivit noilor prevederi legislative, în Tufanu cu Icoană nu a existat niciodată grădiniță”, a mai precizat Sorina Bunescu.

ISJ Argeș încearcă să găsească soluții. „Încercăm să aducem niște containere pe care să le amenajăm pentru ciclul preșcolar, pentru cei 75 de copii care nu merg nicăieri că nu au spații”, mai spune Cătălina Dumitrașcu.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite