Ce valoare juridică are memorandumul pe Educație adoptat de Guvern. Explicațiile unui jurist

0
Publicat:

Guvernul a adoptat astăzi un memorandum care prevede majorări salariale acordate personalului din Educație prin noua lege a salarizării. Petre Lăzăroiu, fost judecător al CCR, a explicat pentru „Adevărul” că acesta nu obligă Guvernul să pună în practică ce prevede documentul.

FOTO: GOV
FOTO: GOV

„Ca valoare juridică nu are, dar este un angajament pe care și-l ia Guvernul, că-l respectă sau că nu-l respectă. Nu obligă Guvernul că se găsesc diverse motive ca să îl blocheze, că nu sunt bani sau că avem crize. Memorandumul este un agrement că vor să facă ceva, dar actul în sine nu e. Adică unde e legea? Până nu se purcede la concretizarea ideii memorandumul este ca inexistent. Juridic nu are nicio valoare”, a declarat Petre Lăzăroiu pentru „Adevărul”.

Nicolae Ciucă a precizat, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul aprobă astăzi un memorandum prin care se angajează să ofere garanții suplimentare privind salarizarea profesorilor debutanți și investițiile privind infrastructura din instituțiile de învățământ.

Astăzi pentru a oferi garanții suplimentare vom aproba un memorandum în cadrul unei declarații pe care o vom aproba în guvern și o vom publica în MOf exact cu elementele de referință legat de prevederile salariale pentru debutanții din educație. Sunt asumări politice, am stabilit de asemenea cu domnul Marcel Ciolacu să ne asumăm în calitate de lideri PNL și PSD să semnăm un angajament politic tocmai pentru a oferi acele garanții prin care să determinăm educatorii, învățătorii, profesorii să reia procesul de învățământ, să finalizeze anul școlar. Aici nu e vorba de relația dintre membrii sindicatelor și guvern, ci e vorba de impactul acestor decizii asupra a milioane de copii, asupra milioane de părinți și cel mai important asupra a sute de mii de copii care urmează să susțină evaluarea națională și Bacalaureatul”, a mai punctat premierul României. 

Totodată, premierul a subliniat că și-a asumat alături de Marcel Ciolacu, în numele PSD-PNL, semnarea unui angajament politic pentru a oferi garanţii prin care să determine cadrele didactice şi celelalte categorii de personal din Educaţie să reia procesul de învăţământ, pentru a finaliza anul şcolar.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite