Anul şcolar începe fără noile manuale. MEN: „Este vina celor care au blocat licitaţia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Editorii au depus 17 contestaţii, inclusiv la DNA   Foto: Adevărul
Editorii au depus 17 contestaţii, inclusiv la DNA   Foto: Adevărul

Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a decis, miercuri, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru realizarea manualelor şcolare, după ce trei contestaţii au fost admise, şase admise în parte şi două respinse. Nu se ştie încă dacă licitaţia va fi reluată sau nu, dar în orice caz, noile manuale nu mai ajung pe băncile şcolilor până pe 15 septembrie, potrivit editorilor.

UPDATE: Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) susţine că întârzierea noilor manuale pentru clasele I şi a II-a este din vina „celor care au blocat procedura” şi asigură elevii, cadrele didactice şi părinţii că acestea acestea vor ajunge în şcoli imediat ce licitaţia se va finaliza.

„Ministerul Educaţiei Naţionale anunţă că procedurile de licitaţie pentru achiziţionarea de manuale noi - pe hârtie şi digitale -, destinate claselor I şi a II-a, continuă. MEN a luat act de Decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) şi va face ajustările necesare, acolo unde acest lucru s-a dispus. MEN asigură elevii, părinţii şi dascălii că manualele vor ajunge în şcoli imediat ce procedura de licitaţie se va finaliza şi că instituţia face toate demersurile pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, respectând, însă, termenele legale”, susţine MEN.

UPDATE: Şi liderii sindicali s-au declarat nemulţumiţi de anunţul privind posibila întârziere a introducerii la clasă a noilor manuale pentru clasele I şi a II-a. „Cu doar câteva zile înainte de a începe şcoala, elevii de clasa I-a şi a II-a află că nu vor avea pe bănci manualele cele noi, pentru că nişte edituri nu s-au înţeles probabil la...bani”, susţine preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu.

”Copiii acestei ţări meritau ca în prima zi de şcoală să găsească pe bănci manuale noi. Era frumos să fie aşa, cum la fel de frumos, normal şi civilizat ar fi ca educaţia acestei ţări să fie prioritară pentru conducătorii noştri”, a precizat acesta într-un comunicat de presă.

Liderului FSLI consideră regretabil faptul că s-a ajuns în această situaţie şi face apel la toţi cei implicaţi în licitaţia privind manualele să soluţioneze cât mai rapid contestaţiile primite, astfel încât elevii să poată beneficia de manuale într-un timp cât mai scurt.

”Rezolvarea rapidă a acestei situaţii este imperios necesară, având în vedere că programele la aceste clase sunt modificate şi nici manualele vechi nu mai pot fi folosite. Este evident că la mijloc sunt interese financiare, dar asta nu justifică situaţia creată, pentru că cei care suferă sunt copiii acestei ţări”, a subliniat preşedintele FSLI.

UPDATE: Reprezentantul Uniunii Editorilor, Claudiu Istrate, a explicat pentru „Adevărul” că manualele nu mai au cum să ajungă pe băncile şcolilor la începutul noului an şcolar. „Cel mai probabil le vor avea în octombrie - noiembrie şi asta se datorează lipsei de transparenţă şi de profesionalism din partea ministerului”, a declarat Istrate. El a mai spus că din ceea ce se ştie până acum, nu poate trage concluzia că se va reorganiza licitaţia fiindcă încă nu se înţelege clar ce a vrut să spună preşedintele CNCS prin „reevaluarea ofertelor în 10 zile”.


Preşedintele CNSC, Bogdan Lehel Lorand, a explicat că au fost primite 11 contestaţii privind licitaţiile pentru manunalele de clasa I şi a II-a, iar din acestea trei s-au admis, două au fost respinse fără interes, iar şase, admise în parte, scrie Mediafax.

"În acest context, s-a dispus continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor în zece zile", a spus preşedintele CNSC.

După deschiderea ofertelor, pe 17 iulie, asocierea Akademos Art SRL - Stand Agenţie Difuzare Carte SRL şi SC Aramis Print SRL au formulat contestaţii, care au fost respinse.

Au fost depuse 17 contestaţii, inclusiv la DNA

Membrii Federaţiei Editorilor din România (FER) au anunţat, în 21 august, că au depus 17 contestaţii şi au sesizat mai multe instituţii, inclusiv DNA, privind anumite nereguli legate de modul în care s-a făcut licitaţia pentru manualele şcolare.

Reprezentanta editurii Aramis, Ana Munteanu, a declarat că acuză CNEE de inconştienţă, pentru că pentru cele 24 de discipline au primit 61 de oferte şi, în urma licitaţiei, au fost acoperite doar nouă discipline, astfel că pentru 75 la sută dintre discipline nu sunt manuale.

Ea a anunţat că a fost făcută o plângere la DNA pentru vicierea rezultatelor contestaţiilor.

Paul Balogh, de la Read Forward, a declarat că prejudiciul anchetat de DNA este, probabil, "cel mai mare jaf din domeniul educaţiei", precizând că s-ar fi putut cumpăra manuale pentru toţi copiii timp de 40 de ani.

Pricopie: Ştiam că va începe un război

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, tot pe 21 august, la Suceava, că atunci când a declanşat procedura pentru noi manuale şcolare a ştiut că va începe un război pentru că va deranja business-ul editurilor, el susţinând că au fost respectate procedurille, iar cei care au pierdut licitaţiile pot face ceea ce consideră.

El a atras atenţia că sunt loturi pentru care nu s-a selectat niciun manual, respectiv în cazul unor limbi străine.

"Probabil că vom scoate din nou la licitaţie manualele unde nu s-a reţinut nicio ofertă din partea niciunei edituri şi dacă nici în acest caz nu vom avea ofertanţi, mă refer acum strict la minorităţi, atunci legea prevede alte două proceduri. O procedură este să cumpărăm manuale din ţările respective. De exemplu, dacă vorbim despe limba ucraineană şi nu reuşim să avem manuale pentru limba ucraineană, atunci cumpărăm din Ucraina, pentru copiii de aceeaşi vârstă, aceeaşi clasă. Un alt instrument pe care legea îl pune la dispoziţie, şi să ştiţi că am introdus acest instrument cu ocazia modificării Legii educaţiei prin Ordonanţa 49/2014, pentru că nu exista, atunci MEN va însărcina o instituţie publică, adică Institutul de Ştiinţele Educaţiei sau o universitate sau o altă instituţie publică, să redacteze manuale pentru aceste situaţii speciale", a explicat Pricopie.


Războiul manualelor şcolare se mută la DNA

După zeci de contestaţii, licitaţia pentru noile manuale şcolare va ajunge şi la DNA, au ameninţat joi membrii Federaţiei Editorilor din România. Ministrul Educaţiei spune că se aştepta la un „război“ cu editurile.

Minorităţile, limbile străine şi religia, fără manuale noi. Ce pot face dascălii

Anul şcolar următor se anunţă un experiment pentru elevii din clasele I şi a II-a: pentru o parte din materii vor avea manuale noi, nu şi pentru limbile străine, cele minoritare şi nici la religie. Ca atare, dascălii vor trebui să recurgă din nou la artificii pentru a preda şi aceste materii.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite