Războiul manualelor şcolare se mută la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii vor avea manuale noi la începutul acestui an şcolar    FOTO: Adevărul
Elevii vor avea manuale noi la începutul acestui an şcolar    FOTO: Adevărul

După zeci de contestaţii, licitaţia pentru noile manuale şcolare va ajunge şi la DNA, au ameninţat joi membrii Federaţiei Editorilor din România. Ministrul Educaţiei spune că se aştepta la un „război“ cu editurile.

Membrii Federaţiei Editorilor din România (FER) au anunţat, joi, că au depus 17 contestaţii şi au sesizat mai multe instituţii, inclusiv DNA, în ceea ce priveşte selectarea câştigătorilor licitaţiei pentru noile manuale de la clasa I şi a II-a. Editorii susţin că sunt nemulţumiţi de modul în care s-a desfăşurat licitaţia, că editurile câştigătoare au venit cu preţuri „de dumping“ şi că ar fi existat criterii de eliminare care nu au fost comunicate tuturor editurilor. În replică, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a vorbit despre un „război“ cu editurile pe care l-a anticipat când a declanşat licitaţia, pe care nu o consideră viciată.

Liiceanu: „arbitrii nu arbitrează corect“

Nemulţumirea editorilor este împărtăşită inclusiv de Gabriel Liiceanu, în calitate de director al Editurii Humanitas. Acesta a explicat că editura a intrat în acest joc alături de Read Forward, deşi ştiau în sufletul lor că regulile nu sunt aceleaşi, şi au pierdut o investiţie de 50.000 de euro. „Ştiam că regulile de joc nu sunt aceleaşi, că jucătorii se înscriu la o competiţie cu reguli absolut necunoscute până la urmă, în ciuda caietului de sarcini şi a celorlalte puncte spuse, ştim că arbitrii nu arbitrează corect. Jocul acesta presupune intrarea în contestaţie şi plata acesteia care este un jaf de zile mari (120 de milioane de lei vechi ca să ai dreptul să faci o contestaţie). Asta a fost făcută special ca licitaţiile trucate să fie lăsate necontestate şi făcute în linişte. Am avut nebunia să plătim contestaţia pentru că jocul trebuie jucat cu ei“, a spus Liiceanu.

Paul Balogh, de la Read Forward, susţine că însuşi Consiliul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) a admis într-o adresă trimisă miercuri că există 11 greşeli legate de rezultatele licitaţiei, pe care le-a corectat. Editorii au spus că cinci dintre erori vizau preţul, şase punctajul tehnic, toate vizând exact editurile care au câştigat licitaţia.

Manualele, la DNA

Reprezentantul editurii Aramis, Ana Munteanu, un alt pierzător, a dus „războiul“ şi mai departe, în sistemul judiciar, ameninţând că a depus contestaţie la DNA. „Am făcut plângere pentru vicierea rezultatelor licitaţiei, pentru suspiciunea că dincolo de această licitaţie există interese financiare mult mai mari. Gândiţi-vă că nu s-au cerut manuale digitale pentru a le rula pe computerele care nu există în şcoli. Undeva este o afacere mult mai mare pe foarte mulţi bani europeni care va să vie“, a explicat Munteanu.

Cei trei mari câştigători fie resping acuzaţiile, fie nu comentează. Reprezentatul CD Press, Costin Diaconescu, a declarat la conferinţă că toate ofertele respinse nu au fost conforme cu caietul de sarcini. El a explicat că nu a urmărit să facă un „profit fabulos“ din manualele şcolare şi a pus un profit de doar 3-4%. Pe de altă parte, directorul executiv al editurii câştigătoare Litera, Marin Vidraşcu, a declarat că nu comentează acuzaţiile celorlalţi editori, o reacţie similară venind şi de la reprezentanţii Siveco.

Pe finalul zilei a venit şi reacţia ministrului Remus Pricopie, care a vorbit de un război apărut pentru că ar fi deranjat „business-ul mai multor societăţi comerciale“.  „Absolut toate contestaţiile au fost respinse, apoi a avut loc licitaţia care, aşa cum prevede legea, trebuie să ia în calcul, în acelaşi timp, două elemente: elementul de calitate şi elementul de preţ. Am anunţat de la bun început cerinţa ca fiecare manual să primească minimum 43 de puncte pentru calitate şi minimum 43 de puncte pentru preţ“, a declarat oficialul, joi, la Suceava, potrivit Mediafax.

CNCS a respins solicitările de suspendare a licitaţiei

Joi, CNCS a respins o parte din solicitările de suspendare a licitaţiei, motivând că cererile nu cuprind o justificare temeinică şi nici nu este indicată paguba iminentă care ar trebui prevenită.

Ministerul Educaţiei nu mai poate încheia contractul cu câştigătorii licitaţiei înainte de soluţionarea contestaţiilor şi comunicarea deciziei de către Consiliu, sub sancţiunea nulităţii încheierii lui. Altfel spus, în situaţia de faţă, procedura este suspendată în sensul că nu poate fi continuată prin încheierea contractului, ceea ce face de prisos eventuala luare de către Consiliu a măsurii suspendării ei, se mai arată în răspunsul CNCS.

Raspuns_CNSC_licitatii_manuale

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite