Andronescu: 37.000 de elevi din mediul rural nu au luat nici 5 la evaluare pentru că locuiesc departe de şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu susţine că, o cauză a rezultatelor negative de la evaluarea naţională o reprezintă şi închiderea, în ultimii ani, a peste 2000 de şcoli FOTO Mediafax
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu susţine că, o cauză a rezultatelor negative de la evaluarea naţională o reprezintă şi închiderea, în ultimii ani, a peste 2000 de şcoli FOTO Mediafax

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că există o problemă cu învăţământul din mediul rural, în condiţiile în care sunt 56.000 de absolvenţi ai clasei a VIII-a care nu au reuşit să ia măcar nota 5 la examenul de evaluare naţională, dintre aceştia 37.000 fiind din comune şi sate.

Potrivit ministrului Educaţiei, care s-a aflat, vineri, la Târgovişte, o cauză a rezultatelor negative este că au fost închise, în ultimii ani, circa 2.000 de şcoli, cele mai multe din mediul rural.

"Asta înseamnă că şcoala s-a îndepărtat de domiciliu, nu au fost puse la dispoziţia elevilor microbuze şi, ca urmare, unui elev care parcurge cinci - şase sau uneori opt kilometri pe jos, dimineaţa, după-amiaza, este greu să-i mai ceri performanţa şcolară. Aceşti copii nu au nicio vină că s-au născut în mediul rural.(...) Sunt 56.000 de absolvenţi ai clasei a VIII-a care nu au reuşit să ia măcar nota 5 la examenul de evaluare. Dintre aceştia, 37.000 sunt în mediul rural, ceea ce arată cât se poate de limpede că avem o problemă cu învăţământul din mediul rural, asupra căruia trebuie să ne orientam atenţia, preocupările şi mai ales măsurile de remediere a acestor deficienţe", a declarat ministrul Ecaterina Andronescu.

Ministrul şi-a arătat nemulţumirea şi cu privire la învăţământul profesional şi al liceelor tehnologice.

"Dacă ne-am uita la rezultatele de la bacalaureat şi acolo concluzia este surprinzătoare şi nemulţumitoare.Şi anume scoala românească, şcoala liceală s-a polarizat excesiv. Pe de o parte sunt liceele teoretice, care adună cei mai buni elevi, care promovează examenul de bacalaureat într-o proporţie de peste 85% şi la polul celălalt se plasează liceele tehnologice, unde promovarea este, în medie, de 25%. De aici, concluzia că avem o mare problemă în ceea ce priveşte învăţământul profesional, cel din liceele tehnologice. De aceea, anul acesta ne vom concentra spre regândirea învăţământului tehnologic şi la adaptarea lui la cererea pieţei muncii", a mai precizat Ecaterina Andronescu.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite