Sondaj. 53% dintre americani susţin ridicarea vizelor pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Democraţii lui Joe Biden sunt cei care susţin în cel mai mare procent ridicarea vizelor FOTO EPA-EFE
Democraţii lui Joe Biden sunt cei care susţin în cel mai mare procent ridicarea vizelor FOTO EPA-EFE

Majoritatea cetăţenilor americani (53%) susţin eliminarea vizelor pentru cetăţenii români prin includerea României în programul Visa Waiver, arată un sondaj realizat de The Bullfinch Group în parteneriat cu INSCOP Research.

Programul Visa Waiver al Departamentului pentru Securitate Internă din Statele Unite ale Americii permite cetăţenilor din 40 de ţări să călătorească în SUA în scop de turism sau afaceri pentru o perioadă de 90 de zile fără a avea nevoie de viza. Cunoscând acest lucru, şi fiind întrebaţi dacă susţin sau nu includerea României în programul Visa Waiver care presupune eliminarea vizelor pentru cetăţenii români, majoritatea americanilor (53%) au declarat că susţin eliminarea vizelor pentru cetăţenii români. Doar 21% se opun includerii României în programul Visa Waiver, în timp ce 25% nu şi-au format o opinie, fiind nehotărâţi.

Raportat la opţiunile politice, cel mai ridicat sprijin pentru eliminarea vizelor pentru români se înregistrează în rândul votanţilor democraţi. Astfel, 57% dintre votanţii Partidului Democrat susţin includerea României în programul Visa Waiver, în timp ce 15% se opun, iar 28% sunt nehotărâţi.

Jumătate dintre votanţii Partidului Republican (50%) susţine eliminarea vizelor pentru cetăţenii români. 29% se opun eliminării vizelor, iar 21% sunt nehotărâţi.

Sprijinul votanţilor independenţi pentru eliminarea vizelor pentru români este similar celui înregistrat la nivelul populaţiei generale. Astfel, 54% dintre votanţii independenţi susţin includerea României în programul Visa Waiver, în timp ce 21% se opun, iar 25% sunt nehotărâţi.

„Datele arată foarte clar că ponderea populaţiei SUA, a votanţilor înregistraţi, a votanţilor din toate spectrele politice (democraţi, republicani sau independenţi) care susţin eliminarea vizelor pentru cetăţenii români este mai mult decât dublă comparativ cu ponderea celor care se opun eliminării vizelor. Acest lucru poate contribui suplimentar la eforturile de convingere a membrilor Congresului SUA şi ai administraţiei americane de a include România, unul dintre cei mai serioşi aliaţi ai Americii, în programul Visa Waiver”, precizează Remus Ştefureac, preşedinte STRATEGIC Thinking Group / Grupul de Gândire Strategică. 

De asemenea, Brett Loyd (sociolog), preşedinte şi CEO al The Bullfinch Group, precizează: „Datele noastre arată clar că americanii au o opinie foarte bună despre ţările aliate care susţin politicile SUA în întreaga lume şi că americanii nu percep România ca pe o sursă de imigraţie ilegală. De aceea, majoritatea americanilor susţin includerea României în Programul Visa Waiver; procentul celor care se opun este semnificativ mai mic. De asemenea, este foarte relevant că nu există absolut nicio categorie de populaţie pe care am testat-o în SUA în care procentul celor care se opun eliminării vizelor pentru cetăţenii români să fie mai mare decât procentul celor care susţin elimnarea vizelor”.

Metodologie

Datele au fost culese în perioada 19-23 februarie 2022 prin interviuri telefonice, volumul eşantionului fiind de 1044 de votanţi înregistraţi. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite