Vladimir Putin a fost „implicat personal” în atacurile cibernetice din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO Arhivă
Vladimir Putin FOTO Arhivă

Oficiali ai serviciilor secrete din SUA cred că Vladimir Putin a fost implicat personal în atacurile cibernetice din timpul campaniei electorale americane, ca parte a unei vendete împotriva lui Hillary Clinton, susţine NBC News.

Preşedintele rus a instruit personal cum să fie extrase şi folosite materialele piratate ale democraţilor din SUA, a declarat reţeaua de televiziune din SUA, citând doi oficiali de rang înalt, dar fără a le da numele. Oficialii au declarat că au un „nivel de încredere ridicat” legat de subiect, a precizat NBC.

Weekend-ul trecut, Washington Post a transmis o evaluare a CIA conform căreia Rusia a spart e-mail-uri ale persoanelor şi instituţiilor americane ca o modalitate de a influenţa alegerile în favoarea republicanului Donald Trump, care a învins-o pe Clinton la alegerile din 8 noiembrie.

Putin nu ar fi iertat-o niciodată pe Clinton - pe atunci secretar de stat - pentru că ar fi pus la îndoială în mod public integritatea alegerilor parlamentare din 2011 din Rusia şi a acuzat-o că încurajează proteste de stradă.

Oficialii au declarat pentru NBC că obiectivele lui Putin în presupusul hacking au pornit de la o răzbunare împotriva lui Clinton.

Ele s-au transformat, însă, într-un efort mai larg, pentru a arăta că lumea politicii americane este coruptă şi - în cuvintele unuia dintre oficiali - pentru a „desprinde aliaţi cheie americani, prin crearea imaginii că (alte ţări) nu mai pot depinde de SUA să fie un lider global credibil”.

În curs de pregătire pentru posibile represalii, agenţiile de informaţii din SUA au intensificat investigaţiile privind averea personală a lui Putin, a transmis NBC, citând oficiali americani.

Trump, care a vorbit cu căldură despre Putin, a respins ca fiind „ridicolă” afirmaţia că Rusia a fost în spatele hacking-ul care a vizat Comitetul Naţional Democrat şi oamenii apropiaţi de Clinton.

Parlamentarii de rang înalt din SUA au solicitat o investigaţie formală a Congresului privind aceste atacuri cibernetice. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite