Senatul SUA va investiga presupusele ingerinţe ruse în scrutinul prezidenţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un camion trece pe lângă un panou al mişcării pro-sârbe pe care apare imaginea preşedintelui ales al SUA  Donald Trump şi a preşedintelui rus Vladimir Putin în oraşul Danilovgrad Muntenegru FOTO EPA / BORIS Pejović

O comisie a Senatului Statelor Unite va iniţia o investigaţie privind presupusele ingerinţe ruse în scrutinul prezidenţial din 8 noiembrie, anunţă Mitch McConnell, liderul majorităţii republicane din Camera superioară a Congresului SUA.

„Ruşii nu sunt prietenii noştri“, a declarat Mitch McConnell luni seară, condamnând presupusele ingerinţe ruse în procesul electoral american, dar şi toleranţa Administraţiei Barack Obama faţă de activităţile internaţionale ale Rusiei.

„Problema ingerinţelor străine în alegerile americane nu poate fi doar a unui partid politic“, a spus Mitch McConnell.

„Comisia senatorială pentru Informaţii este mai mult decât capabilă să efectueze o evaluare completă în acest caz“, a spus McConnell, citat de ziarul The Washington Post.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Ernst, a declarat că administraţia sprijină de mult ideea unei investigaţii a Congresului în acuzaţiile că Rusia, prin atacuri cibernetice ţintite, ar fi încercat să influenţeze alegerile prezidenţiale americane.

 „Nu trebuia să ai acces la informaţii secrete pentru a înţelege cine avea de profitat de pe urma actacurilor cibernetice organizate de Rusia”, a declarat Ernst la o conferinţă de presă, la care a reamintit că Trump, în cursul campaniei electorale a îndemnat chiar Rusia să „spargă” poşta electronică a contracandidatei sale democrate Hillary Clinton.

Zece mari electori - cer un raport al serviciilor secrete despre influenţa Rusiei în campanie

Zece dintre cei 538 de electori care îl vor alege preşedinte pe Donald Trump la 19 decembrie, potrivit rezultatului scrutinului de la 8 noiembrie, au publicat luni o scrisoare deschisă adresată lui directorului Comunităţii Naţionale de Informaţii, James Clapper, ca să comunice marilor electori orice informaţie legată de „implicarea guvernului rus în alegeri“. 

„Cerem o şedinţă de informare despre rezultatele tuturor anchetelor, pentru că aceste chestiuni au un impact direct asupra deliberărilor noastre pentru a stabili dacă Donald Trump este apt să exercite funcţia de preşedinte al Statelor Unite“, au scris aceşti mari electori, dintre care nouă sunt democraţi. 

Câteva ore mai târziu, directorul echipei de campanie a lui Hillary Clinton, John Podesta, a făcut cunoscut că sprijină această solicitare neobişnuită. 

„Echipa noastră a denunţat implicarea ruşilor în campanie, precum şi obiectivul lor aparent de a produce daune campaniei noastre cu scopul de a-l ajuta pe Donald Trump“, a declarat el într-un comunicat pentru Politico. 

Donald Trump respinge însă orice amestec din partea Rusiei în folosul său, desconsiderând concluziile unui raport secret al CIA dezvăluit vineri de cotidianul Washington Post. 

Un petrolist prieten cu Putin în fruntea diplomaţiei americane

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat marţi oficial că directorul general al concernului ExxonMobil, Rex Tillerson, este nominalizarea sa pentru funcţia de secretar de stat în viitoarea administraţie de la Washington.

„'Tenacitatea sa, ampla sa experienţă şi înţelegerea profundă a geopoliticii îl fac pe Rex Tillerson, o alegere excelentă pentru funcţia de secretar de stat. El va promova stabilitatea regională şi se va concentra pe interesele esenţiale de securitate naţională ale Statelor Unite“, a menţionat Donald Trump într-o declaraţie dată publicităţii de echipa sa de tranziţie. 

La conducerea gigantului petrolier ExxonMobil, Rex Tillerson a coordonat operaţiuni în mai mult de 50 de ţări. Tillerson are legături apropiate cu Rusia, iar nominalizarea sa prevesteşte o luptă în Senat.

Rex Tillerson, în vârstă de 64 de ani, care-l cunoaşte personal pe preşedintele Vladimir Putin, urmează să fie însărcinat să normalizeze relaţiile cu Rusia, afectate de anexarea Crimeei şi diferendul dintre Washington şi Moscova cu privire la Războiul din Siria, scrie AFP.

Confirmarea sa în funcţie riscă să complicată în Congres tocmai de legăturile lui cu Rusia, acuzată de CIA că s-a amestecat în alegerile prezidenţiale americane în favoarea miliardarului în domeniul imobiliar.

Tillerson afirmă că, în calitate de secretar de Stat, se va concentra asupra consolidării alianţelor şi că va da curs ”intereselor naţionale comune şi consolidării puterii, securităţii şi suveranităţii Statelor Unite”.

 Decorat în 2013 de Vladimir Putin cu Ordinul Prieteniei, Rex Tillerson s-a pronunţat împotriva sancţiunilor economice impuse Rusiei de Statele Unite şi UE după anexarea Crimeii în 2014. De asemenea, a promovat ideea comerţului liber şi unei prezenţe americane mai mari în Orientul Mijlociu – o viziune în contradicţie cu promisiunile izolaţioniste legate de acea regiune făcute de Trump suporterilor săi în campanie.

Contractele încheiate cu Rusia de Exxon Mobil ar putea genera 500 de miliarde de dolari, potrivit presei americane. Tillerson personal a jucat un rol-cheie în proiectele de gaz şi petrol din insula Sahalin, în Extremul Orient rusesc – participare numită de AP „un fel de încălzire” în vederea contactului de 3,2 miliarde de dolari prin care Exxon şi concernul rusesc de stat Rosneft şi-au dat mâna ca să exploreze zăcămintele de ţiţei din regiunile arctice ale Rusiei.

În 2011, Tillerson s-a întâlnit în staţiunea Soci ca să anunţe personal, în compania preşedintelui Putin, marele contract.

În 2011, ExxonMobil a semnat un acord cu Rosneft, cea mai mare companie petrolieră de stat din Rusia, pentru explorare comună de petrol şi producţie. De atunci, cele două companii au încheiat zece acorduri joint-venture pentru proiecte în Rusia. Tillerson şi-a construit legături strânse cu Igor Secin, directorul executiv al companiei petroliere Rosneft, care este un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

În urmă cu câţiva ani, Tillerson spunea într-un discurs rostit în Texas: „Relaţia mea cu Vladimir Putin a început în urmă cu 15 ani, îl cunosc din 1999 şi am cu el o relaţie foarte apropiată”.

AP notează că în vreme ce unii din rivalii concernului Exxon activi în Rusia s-au văzut şicanaţi, compania condusă de Tillerson a prosperat şi şi-a extins mereu activitatea.

Tillerson a devenit director general Exxon la 1 ianuarie 2006 şi urma să iasă la pensie anul viitor. Dacă devine secretar de stat confirmat de Congres va trebuie fie să-şi vândă acţiunile la Exxon, estimate la 27 de milioane de dolari, fie să promită să nu se implice în chestiuni guvernamentale care au un efect „direct şi previzibil” asupra intereselor lui financiare.

Putin îi întinde mâna lui Trump

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, este de părere că interesele fundamentale şi profunde ale SUA şi Rusiei impun o normalizare a relaţiilor bilaterale.  „Noi înţelegem foarte bine că în toţi aceşti ani a apărut multă lume care priveşte sceptic sau chiar cu rezervă, relaţiile între Statele Unite al Americii şi Rusia", relatează agenţia RIA Novosti.

 Vladimir Putin consideră că între Rusia şi SUA există multe domenii unde ar putea să coopereze. „Noi considerăm că am putea să soluţionăm împreună multe conflicte regionale. Spre exemplu, un alt domeniu este cooperarea în sfera explorării cosmosului în scopuri civile.

Apropo, Japonia la fel, din câte cunoaşteţi, este implicată activ în proiectul Staţia Internaţional Cosmică. Există o sumedenie de alte direcţii de colaborare. Sunt sigur că fiecare din aceste domenii reprezintă un interes major atât pentru poporul american, cât şi pentru poporul rus“, a declarat Putin.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite