Vizita lui Zelenski la Washington, pregătită în secret

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publicația americană citează înalţi funcţionari din administraţia americană care s-au exprimat sub rezerva anonimatului cu privire la „preocuparea" de la Washington privind organizarea acestei vizite, prima deplasare în străinătate pe care o efectuează președintele ucrainean de la declanşarea invaziei ruse asupra ţării sale, la 24 februarie, relatează Agerpres.

Zelenski a fost invitat la Washington și se va adresa Congresului FOTO EPA-EFE
Zelenski a fost invitat la Washington și se va adresa Congresului FOTO EPA-EFE

Casa Albă a fost conștientă de faptul că "riscurile implicate într-o vizită de acest tip erau mari", în contextul în care liderul ucrainean se confruntă cu un război în ţara sa, motiv pentru care planificarea sosirii sale în SUA "a fost realizată în cel mai mare secret".

Consilierul politic Mihailo Podoliak a declarat pentru Reuters, că vizita lui Zelenski, este „extrem de importantă”, întrucât oferă ocazia de a explica președintelui american situaţia reală din Ucraina și de a clarifica ce fel de arme are nevoie Kievul pentru a lupta împotriva Rusiei, precum şi motivele pentru care are nevoie de ele.

Într-o conferință telefonică cu reporterii marți, un oficial de rang înalt al administrației, care nu a dorit ca numele său să fie făcut public, a dezvăluit că Biden și Zelenski au discutat despre o posibilă vizită a acestuia în SUA în cursul convorbirii telefonice pe care au avut-o pe 11 decembrie, relatează The Guardian.

Casa Albă a lansat oficial o invitație miercurea trecută. Administrația lui Zelenski a acceptat invitația vinerea trecută, iar vizita la Washington a fost confirmată duminică.

Biden îl va primi pe Zelenski la Casa Albă pentru întâlniri bilaterale cu echipa de securitate națională și cabinetul președintelui american. După conferința de presă comună a celor doi șefi de stat, Zelenski se va deplasa la Capitol Hill unde se va adresa Congresului întrunit.

SUA vor anunța un nou pachet de ajutor pentru Ucraina

Același oficial american de rang înalt a declarat Biden urmează să anunțe "un nou pachet semnificativ de asistență în domeniul securității pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii rusești".

„Vizita va sublinia angajamentul ferm al Statelor Unite de a sprijini Ucraina atâta timp cât va fi nevoie, inclusiv prin furnizarea de asistență economică, umanitară și militară”, a subliniat acesta.

Noul pachet furnizat de SUA Ucrainei, în valoare de aproape 2 miliarde de dolari, va cuprinde bateria sofisticată de rachete Patriot. Statele Unite vor instrui, într-o țară terță, forțele ucrainene cu privire la modul de operare a sistemului de apărare antiaeriană Patriot.

Reacția Rusiei

Livrările de arme continuă, gama de arme furnizate se extinde. Toate acestea duc la o agravare a conflictului și nu sunt de bun augur pentru Ucraina”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat ce părere are Moscova despre vizita lui Zelenski în SUA

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite