Zelenski cere Occidentului mai multe arme: „Depinde de voi cum se va sfârși acest război”

0
Publicat:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a solicitat, luni, liderilor europeni reuniți în Letonia, ajutor militar pentru a învinge Rusia, relatează Reuters.

Volodimir Zelenski
Zelenski solicită sprijin militar pentru a învinge Rusia. FOTO EPA EFE (Arhivă)

Președintele Ucrainei li s-a adresat prin legătură video liderilor care participă la summit-ul Forței Expediționare Comune (JEF), grupare de țări nord-europene condusă de Regatul Unit.

Depinde mult de voi cum se va sfârși acest război. Cu cât forțele noastre de apărare au mai mult succes, cu atât agresiunea rusă va eșua mai repede”, a transmis Zelenski. 

Vă cer să creșteți posibilitatea de a furniza sisteme de apărare aeriană țării noastre și să ajutați la accelerarea deciziilor relevante care urmează să fie luate de partenerii noștri”, a mai adăugat liderul de la Kiev, adresându-se prim-ministrului britanic, Rishi Sunak.

Într-un aparent comentariu la adresa guvernului de la Berlin, care nu face parte din JEF, liderul de la Kiev a declarat că „nu există nicio explicație” pentru care Ucraina nu primește tancurile Leopard de producție germană și a solicitat Țărilor de Jos să vorbească despre această hotărâre cu partenerii lor. 

„Pentru ca operațiunile noastre de apărare să aibă mai mult succes avem nevoie de vehicule blindate, în primul rând tancuri”, a punctat Zelenski.  

De asemenea, el a solicitat Norvegiei să livreze mai multe lansatoare și rachete NASAMS, Suediei să furnizeze avioanele de luptă Gripen, rachetele și artilerie. În aceeași ordine de idei, președintele ucrainean a cerut de la Danemarca obuziere Caesar și a comunicat cereri asemănătoare către Finlanda, Lituania, Letonia și Estonia. 

Cu cât ne restabilim mai devreme controlul la frontieră, cu atât securitatea voastră va fi mai puternică”, a declarat Zelenski. 

Mai mult decât atât, liderul de la Kiev a declarat că în Ucraina copiii îi solicită lui Moș Crăciun „sisteme de apărare aeriană, arme și victorie”. 

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a afirmat în cadrul întrunirii că liderii europeni ar trebui să se asigure că acordă „mai mult ajutor militar” Ucrainei și că „orice apel unilateral pentru încetarea focului din partea Rusiei este complet lipsit de sens în contextul actual”. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite