„Visul american” a murit? Şase argumente că economia Statelor Unite este în declin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul Zeeshan Aleem de la mic.com prezintă mai multe argumente, inspirate de gândirea economică a lui Joseph Stiglitz, în care arată că „visul american” ar fi de domeniul trecutului.

Aleem pleacă de la afirmaţia lui Stiglitz „visul american este un mit”, prezentând o serie de argumente şi statistici pe care pasionaţii de economie le pot regăsi şi în noul volum al laureatului Premiului Nobel, „The Great Divide”. 

Jurnalistul american susţine că pentru alegerile preziedenţiale din 2016, candidaţii trebuie să stăpânească o retorică în care subiectul situaţiei economice din Statele Unite trebuie să fie bine argumentat.

   

Cele şase argumente că „visul american” pare să fie mai mult „o fantezie” decât o realitate sunt: 

1.Numărul proprietarilor de case a scăzut în ultimii ani. 

2.Nivelul salariilor a stagnat sau chiar a înregistrat un uşor declin, singurii  care au fost în câştig fiind cei cu funcţii de prim plan. 

3.Meritocraţia e un mit. Nu întotdeauna o pregătire bună poate însemna şi ajungerea într-o funcţie bine remunerată. 

4.Statele Unite nu mai sunt un model în ceea ce priveşte susţinerea unei afaceri. Inegalitatea a crescut, iar mobilitatea socială funcţionează cu greu.

5.Şefii companiilor câştigă din ce în ce mai mult depărtându-se de salariul mediu al unui american. 

6.Taxele instituţiilor din întăţământul superior sunt mult mai mari faţă de acum 10-15 ani, tinerii fiind nevoiţi să se îndatoreze pentru a termina o facultate. 

image

Grafic Hamilton Project/Brookings Institution

  

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite