VIDEO Discurs din Biroul Oval: Trump susţine că există o criză de securitate la graniţa cu Mexicul şi cere finanţarea zidului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Donald Trump a cerut Congresului american, marţi, să finanţeze cu 5,7 miliarde de dolari zidul de la graniţa cu Mexicul, însă nu a declarat o stare de urgenţă pe această temă, aşa cum era vehiculat, pentru a plăti zidul cu fonduri ale Armatei.

Confruntându-se cu opoziţia democraţilor din Congres pe tema construirii zidului, Trump a declarat, într-un discurs televizat la o oră de maximă audienţă, că există o criză crescândă de securitate la graniţa dintre SUA şi Mexic.

Folosind un limbaj direct, în încercarea de a câştiga susţinerea publică, Trump a afirmat că imigranţii ilegali şi drogurile care pătrund în SUA pe la graniţa sudică reprezintă ameninţări serioase la adresa siguranţei americanilor. Trump a subliniat că SUA primeşte cu braţele deschise milioane de imigranţi care pătrund în ţară legal şi care contribuie la societatea americană, dar că toţi cetăţenii Statelor Unite sunt afectaţi de imigraţia ilegală necontrolată.

„Cât sânge american se va mai vărsa înainte să-şi facă treaba Congresul?” a spus Trump după ce a enumerat detalii legate de crime despre care el afirmă că au fost comise de imigranţi ilegali, potrivit Reuters.

Însă după zile în care sugera că şi-ar putea folosi puterile prezidenţiale pentru a declara o stare de urgenţă ca prim pas în direcţionarea fondurilor spre zid fără a fi nevoie de aprobarea Congresului, Trump a părut, în schimb, să fie dispus să caute în continuare o soluţie pentru a depăşi impasul cu parlamentarii.

Trump are programată o vizită la graniţa sud-vestică, joi, şi nu este clar dacă va alege totuşi să declare o stare naţională de urgenţă.

Remarcile preşedintelui vin după 18 zile de blocaj administrativ la care s-a ajuns din cauza lipsei de consens în ceea ce priveşte construirea zidului de la frontiera sudică a SUA. Donald Trump spune că principalul scop al construcţiei ar fi împiedicarea imigraţiei ilegale şi a traficului de droguri.

Democraţii şi alţi oponenţi ai construirii zidului au ameninţat că vor lua măsuri legale dacă Trump va da ordinul, argumentând că preşedintele american a fabricat o criză ca să-şi poată îndeplini promisiunea pe care a făcut-o în 2016, în campanie electorală, pentru un zid despre care la vremea respectivă spunea că va fi finanţat de Mexic. Guvernul mexican a refuzat să plătească pentru construcţie. 

Dorind să demonstreze maleabilitate în timpul discursului său de aproape 10 minute din Biroul Oval al Casei Albe, Trump a spus despre bariera pe care vrea să o construiască: „La cererea democraţilor, va fi o barieră de oţel, şi nu un zid de beton.”

Însă democraţii se opun acum nu numai materialelor de construcţie, ci construcţiei în sine care ar putea costa peste 24 de miliarde de dolari, pe termen lung.

Liderul democrat din Senat Chuck Schumer şi preşedinta Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi au susţinut şi ei discursuri televizate, ca replică la cel al preşedintelui.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite