Un ex-informator FBI a recunoscut că primea informaţii despre Joe Biden şi fiul său de la serviciile secrete ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost informator al Biroului Federal de Investigaţii din SUA (FBI), urmărit penal pentru că a minţit şi fabricat acuzaţii false de corupţie împotriva președintelui american Joe Biden şi a fiului său, a recunoscut în faţa anchetatorilor că primea informaţii de la persoane având legături cu serviciile secrete ruseşti, au dezvăluit marţi procurori americani, informează France Presse, preluată de Agerpres.

Joe Biden a negat că a discutat cu fiul său afacerile acestuia în străinătate FOTO EPA-EFE
Joe Biden a negat că a discutat cu fiul său afacerile acestuia în străinătate FOTO EPA-EFE

Alexander Smirnov, un americano-israelian în vârstă de 43 de ani, arestat joia trecută la Las Vegas, este suspectat că a minţit atunci când l-a acuzat pe preşedintele american şi pe fiul său Hunter Biden că ar fi primit fiecare mită de cinci milioane de dolari pentru ca compania de gaze Burisma să scape de urmărirea penală.

„Dezinformarea pe care (Smirnov) o răspândeşte nu se limitează doar la 2020. El colportează intens noi minciuni care ar putea avea un impact asupra actualelor alegeri americane (din 2024), după ce a avut o întâlnire cu responsabili ai serviciilor secrete ruseşti în noiembrie", au spus procurorii americani.

"În cursul interogatoriului său în detenţie la 14 februarie a.c., Smirnov a recunoscut că responsabili având legătură cu serviciile secrete ruse au fost implicaţi în difuzarea unei naraţiuni" despre Hunter Biden, se arată în documentul acuzării depus la un tribunal din Nevada.

Procurorii au susținut în dosar că Smirnov i-a spus unui responsabil al FBI că Serviciul de Informații al Rusiei a interceptat mai multe apeluri telefonice efectuate la un hotel „de către persoane proeminente din SUA pe care guvernul rus le-ar putea folosi drept kompromat în alegerile din 2024”, potrivit Axios.

Dreapta îl acuză pe Joe Biden, fără probe concludente, că şi-ar fi folosit influenţa pe când era vicepreşedintele lui Barack Obama (2009-2017) pentru a-l ajuta pe fiul său Hunter să facă presupuse afaceri dubioase în Ucraina şi China.

Marturia lui Smirnov s-a scurs în spațiul public şi a devenit un element central în alimentarea acestor suspiciuni. A fost o poveste inventată de la început până la sfârșit, au reiterat marţi magistraţii, subliniind că consecinţele acestor acuzaţii false „continuă să se facă simţite şi astăzi".

Inculparea lui Alexander Smirnov pentru transmiterea de informaţii false către FBI în legătură cu Joe şi Hunter Biden fragilizează ancheta de destituire efectuată de către republicani în Congres împotriva preşedintelui american, cu câteva luni înainte de o probabilă nouă confruntare directă între liderul democrat şi Donald Trump pentru fotoliul de la Casa Albă.

Om de afaceri covertit în artist plastic, Hunter Biden este ţinta privilegiată a republicanilor din SUA, care alimentează suspiciunile cu privire la afacerile sale comerciale în Ucraina şi în China în perioada preşedinţiei lui Barack Obama.

Ancheta judiciară în curs de desfăşurare asupra fiului preşedintelui în exerciţiu american nu a reuşit până în prezent să confirme respectivele acuzaţii, notează AFP.

Hunter Biden susține că acuzațiile false de mită au aruncat în aer un acord de recunoaștere a vinovăției

Avocații lui Hunter Biden l-au acuzat marți pe procurorul special David Weiss că s-a folosit de acuzațiile de mită formulate de acest informator al FBI pentru a arunca în aer acordul de recunoaștere a vinovăției, anul trecut.

Într-un dosar depus marți în instanță, avocații fiului președintelui au cerut unui judecător să oblige echipa lui Weiss să furnizeze informații suplimentare despre acordul de recunoaștere a vinovăției care a eșuat și să furnizeze materiale despre discuțiile pe care le-au avut cu privire la un pont al lui Alexander Smirnov, un fost informator în vârstă de 43 de ani care a fost acuzat că a mințit FBI în legătură cu presupusele afaceri ale familiei Biden.

„Discuția despre domeniul de aplicare a acordului pare să fi fost modelată de investigația procurorului privind acuzațiile lui Smirnov, pe care a început să le cerceteze cu doar câteva zile înainte de audierea din 26 iulie 2023", au susținut avocații lui Hunter Biden.

Hunter Biden urma să pledeze vinovat la două acuzaţii fiscale minore şi să se înscrie într-un program pentru a evita urmărirea penală pentru o acuzaţie legată de arme de foc.

Procurorul special Weiss l-a pus sub acuzare pe Hunter Biden în septembrie pentru trei acuzații legate de achiziționarea ilegală și deținerea unei arme în timp ce era dependent de droguri. De asemenea, Weiss l-a pus sub acuzare pe Hunter Biden în decembrie pentru nouă acuzații legate de taxe, în legătură cu o presupusă sustragere de la o plată a impozitelor de 1,4 milioane de dolari între 2016 și 2019. El a pledat nevinovat în ambele cazuri.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite