Un bărbat nevinovat a fost exonerat după ce a așteptat 20 de ani după gratii să fie executat pentru o presupusă crimă

0
Publicat:

După aproape 47 de ani, Curtea de Apel Penală din Texas l-a exonerat săptămâna aceasta pe Kerry Max Cook pentru uciderea în 1977 a Lindei Jo Edwards, declarându-l nevinovat de o crimă pentru care a petrecut aproape 20 de ani pe culoarul morții.

Kerry Max Cook a fost exonerat după 20 de ani de închisoare FOTO: X
Kerry Max Cook a fost exonerat după 20 de ani de închisoare FOTO: X

"Acest caz este plin de acuzații de comportament necorespunzător din partea statului, care justifică anularea condamnării reclamantului", a scris judecătorul Bert Richardson în avizul emis miercuri de Curte, care a precizat că probele favorabile lui Cook au fost reținute și că unele dintre probele prezentate în primul său proces din 1978 s-au dovedit ulterior a fi false, scrie bbc.com.

"Și când vine vorba de un sprijin solid pentru nevinovăția reală, acest caz conține totul - încălcări incontestabile ale Codului Brady, dovezi ale unor mărturii false, recunoașteri de sperjur și noi dovezi științifice".

Cazul cuprinde trei procese și mai multe apeluri, inclusiv la Curtea Supremă a SUA.

Cook a fost acuzat de violarea, uciderea și mutilarea în 1977 a lui Edwards, în vârstă de 21 de ani, în Tyler, Texas. Aceasta a fost găsită în dormitorul ei de colega sa de cameră, Paula Rudolph. Cook locuia în același complex de apartamente cu victima, ceea ce l-a făcut să devină suspect. Un set de amprente digitale de pe ușa glisantă a terasei lui Edwards se potriveau cu cele ale lui Cook.

Analizele științifice și mărturiile experților au infirmat afirmația că amprentele găsite pe ușa de la terasă erau "proaspete".

Cook a fost condamnat la moarte la primul său proces, în 1979, dar condamnarea sa a fost ulterior anulată în apel. Al doilea proces, în 1992, s-a încheiat cu un proces nul, juriul nereușind să ajungă la un verdict unanim. Un al treilea proces, în 1994, s-a încheiat cu o nouă condamnare și o nouă sentință la moarte. Curtea de Apel Penală din Texas a infirmat al doilea verdict în 1996, declarând că poliția și procurorii au avut o conduită necorespunzătoare.

În 1999, rezultatele testelor ADN efectuate pe lenjeria intimă a lui Edwards nu s-au potrivit cu Cook.

Edward Scott Jackson, deținut la închisoarea Smith County și martorul principal în primul proces al lui Cook, a declarat că Cook i-a spus că l-a ucis pe Edwards. Ulterior, el și-a retractat mărturia, spunând: "L-am mințit ca să mă salvez". Jackson a recunoscut că a mințit în schimbul unei sentințe reduse.

Înainte de un al patrulea proces în 1999, statul i-a oferit lui Cook o înțelegere de recunoaștere a vinovăției pentru crimă. Acesta a fost condamnat la 20 de ani de închisoare și i s-a acordat credit pentru timpul executat, ceea ce a condus la eliberarea sa. Cu toate acestea, condamnarea sa a rămas valabilă.

Kerry Cook și-a susținut nevinovăția în tot acest timp, iar acum a fost declarat oficial nevinovat de uciderea lui Edwards.

"Kerry a suferit enorm timp de aproape 50 de ani și nimic nu-i poate reda viața", a declarat pentru CNN unul dintre avocații lui Cook, Glenn Garber de la Exoneration Initiative.

"Decizia îi curăță în sfârșit și în forță numele și, în același timp, face o cronică a conduitei scandaloase și necruțătoare a statului", a spus Garber. "Este important ca oamenii din Tyler, Smith County și din întreaga lume să înțeleagă această parodie a justiției și să o vadă pentru ceea ce a fost tot timpul - o vânătoare de vrăjitoare tulburătoare de către actorii statului."

Acum în vârstă de 68 de ani, Cook este una dintre cele cel puțin 199 de persoane care au fost condamnate la moarte pe nedrept și exonerate din 1973, potrivit Centrului de informare privind pedeapsa cu moartea. Pedeapsa capitală este legală în 27 de state.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite