Un condamnat pe nedrept, exonerat după 48 de ani. Povestea tulburătoare a bărbatului care a stat închis o viață

0
Publicat:

Glynn Simmons, care a petrecut cea mai mare parte a vieții în închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o, a fost exonerat după 48 de ani. Aceasta este cea mai lungă condamnare pe nedrept cunoscută în SUA.

Glynn Simmons, condamnat pe nedrept în SUA FOTO BBC
Glynn Simmons, condamnat pe nedrept în SUA FOTO BBC

Sentința sa a fost anulată după ce o instanță districtuală a constatat că procurorii nu au predat toate probele avocaților apărării, inclusiv faptul că un martor a identificat alți suspecți, relatează BBC.

Avea 22 de ani când el și un co-inculpat, Don Roberts, au fost condamnați la moarte în 1975, pedeapsă care a fost redusă ulterior la închisoare pe viață.

Simmons a vorbit cu BBC în această săptămână despre libertatea sa regăsită, despre lupta sa actuală cu cancerul în stadiul 4 și despre speranța care l-a purtat timp de 48 de ani în spatele gratiilor.

"Fiind nevinovat, te ajută să-ți păstrezi credința", a spus el. "Aș minți dacă aș spune că nu mi-am pierdut credința, de multe ori. Dar este ca o bandă de cauciuc - se dilată și se întoarce."

O nerespectare conștientă a justiției

În ianuarie 1975, Simmons a fost una dintre mai multe persoane arestate la o petrecere pentru "acuzații separate de jafuri false", a declarat el.

El a fost dus într-o secție de poliție, unde ofițerii i-au cerut să participe la o identificare pentru uciderea lui Rogers, cu o lună înainte, într-un jaf la un magazin de băuturi alcoolice dintr-o suburbie din Oklahoma City. Uciderea lui Rogers - care lucra ca vânzătoare într-un magazin când a fost împușcată în cap - nu fusese încă rezolvată.

"Tocmai împlinisem 21 de ani. Nu aveam nicio experiență anterioară cu sistemul de justiție penală", a declarat dl Simmons. "Nu știam că am dreptul la un avocat, dreptul de a refuza. Nu aveam nicio idee".

Vrea să lupte pentru reforma justiției penale

Un client care a fost împușcat în cap în timpul incidentului a fost rugat să aleagă suspectul de crimă din linia de identificare, la doar câteva zile după ce a ieșit din spital, a declarat Simmons.

„Ea nu l-a identificat niciodată pe domnul Simmons”, a spus el. În schimb, ea a indicat caracteristici diferite ale cel puțin altor trei persoane din aliniere, potrivit avocatului lui Simmons, Joe Norwood.

Cu toate acestea, Simmons - care a declarat că se afla în Louisiana în momentul crimei - a fost condamnat și a primit pedeapsa cu moartea.

"Nu o numesc o eroare judiciară. Nu a fost o greșeală. A fost un act deliberat", a declarat  Simmons. "A fost o ignorare conștientă a justiției".

Era în 1975, în Oklahoma, când atmosfera de rasism era încă în floare, a povestit Simmons, un bărbat de culoare.

Poliția "avea o mulțime de cazuri pe rol care nu erau rezolvate și exista o mulțime de presiuni", a adăugat el.

Persoanele de culoare au de aproximativ 7,5 ori mai multe șanse de a fi condamnate pe nedrept pentru crimă în SUA decât persoanele albe, potrivit Registrului național de exonerări.

Au fost zile în care și-a pierdut mințile

Au fost zile în închisoare în care "și-a pierdut mințile", a spus el. Avea atacuri de anxietate și, pe măsură ce îmbătrânea, era greu uneori să se agațe de speranța că numele său va fi reabilitat, a spus el.

"Când vezi oameni murind în jurul tău tot timpul, faci calculele", a spus el.

Avea să fie și mai multe vești proaste pentru  Simmons. El a fost diagnosticat cu cancer la ficat cu doar un an înainte de a fi eliberat, aceasta fiind a doua sa luptă cu boala.

El a fost pus pe o listă de așteptare pentru tratament, dar nu a reușit să primească chimioterapie înainte de a ieși din închisoare. În acest timp, cancerul a făcut metastaze, a spus el.

"Lupta mea pentru a fi eliberat s-a intensificat mai mult decât a fost în toți anii anteriori", a spus el.

"Începi să îți pierzi credința. Dar pentru mine nu durează niciodată prea mult".

O libertate dulce-amară

De când a părăsit închisoarea și a fost declarat nevinovat, Simmons a trăit un vârtej de emoții, cea mai puternică fiind recunoștința, a spus el.

A petrecut Crăciunul alături de fiul său, de cei trei nepoți și de cei șapte strănepoți.

"A fost frumos. M-am distrat de minune. Tot ceea ce am făcut este o premieră", a spus el.

Cu toate acestea, recunoștința sa a fost punctată de sentimente de amărăciune față de deceniile de viață pe care le-a pierdut.

Simmons a declarat că nu a primit nicio scuză din partea statului Oklahoma.

El a părăsit închisoarea fără bunuri personale sau bani pentru nevoile sale de bază și pentru tratamentele medicale.

Persoanele condamnate pe nedrept care execută o pedeapsă în Oklahoma sunt eligibile pentru o despăgubire de până la 175.000 de dolari (138.000 de lire sterline) - aproximativ 3.600 de dolari pentru fiecare an pe care l-a petrecut în închisoare, a precizat Simmons.

El crede că orice compensație nu va ajunge probabil decât peste ani de zile.

Între timp, o campanie de strângere de fonduri pentru Simmons a adunat 326.000 de dolari, inclusiv donații anonime de până la 30.000 de dolari.

  „Trebuie să facem ceva”

Simmons vrea să își petreacă noua sa viață de libertate împărtășindu-și povestea și lucrând pentru a reforma un sistem de justiție penală care a făcut ca un om nevinovat să își petreacă cea mai mare parte a vieții în spatele gratiilor.

"Aceasta este sursa mea de inspirație pentru viitor, încercând să mă întorc și să ajut pe unii dintre cei care se află în aceeași poziție în care am fost eu", a spus el. "Trebuie să facem ceva în ceea ce privește reforma justiției penale. Trebuie să regândim cu adevărat modul în care facem acest lucru."

El plănuiește să își ia timp și pentru el însuși. Simmons a fost deja la un meci al echipei Oklahoma City Thunder din NBA. El vrea să călătorească în lume.

"Am fost la o extremă a încarcerării", a spus el. "Acum vreau să merg în cealaltă extremă a eliberării".

De asemenea, el încearcă să renunțe la resentimentele legate de încarcerarea sa nedreaptă pentru a profita la maximum de libertatea sa.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite