Ultimele cuvinte ale primului deținut din lume executat cu azot. Ce a spus înainte să se sufoce: „Plec...”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul Alabama l-a executat, joi noapte, pe Kenneth Eugene Smith, primul condamnat la moarte prin gazare cu azot. Unii experți spun că noua metodă poate provoca dureri excesive sau chiar tortură. Soția, fiul și avocatul deținutului s-au numărat printre persoanele care au asistat la execuție.

Keneth Eugene Smith a fost executat cu azot FOTO Profimedia
Keneth Eugene Smith a fost executat cu azot FOTO Profimedia

Bărbatul în vârstă de 58 de ani și-a petrecut ultimele 3 decenii din viață în închisoarea Atmore, Alabama, fiind condamnat la pedeapsa cu moartea în 1996 pentru uciderea unei femei, crimă ordonată de soţul acesteia.

Deținutul Kenneth Eugene Smith, condamnat la moarte în Alabama, a devenit joi seară primul deținut care a murit folosind o nouă metodă de execuție, încă neexperimentată în Statele Unite, și anume sufocarea cu azot gazos, relatează al.com.

Smith și consilierul său spiritual, reverendul Jeff Hood, au emis o declarație comună înainte de execuție: "Ochii lumii sunt ațintiți asupra acestei iminente apocalipse morale. Rugămintea noastră este ca oamenii să nu întoarcă capul. Pur și simplu nu putem normaliza sufocarea celuilalt".

Când cortina de la sala de vizionare s-a deschis, Smith a privit spre camera în care se afla familia sa și martorii din presă, zâmbind și dând din cap. A făcut un semn cu degetul mare în sus, apoi a scris în aer "Te iubesc".

După ce directorul închisorii a intrat în camera de execuție și a citit mandatul de condamnare la moarte, Smith a făcut o declarație finală. "În această seară, Alabama face ca omenirea să facă un pas înapoi", a spus, printre altele, el.

A suferit în ultimul an

El a mai spus că a suferit în ultimul an, după tentativa eșuată de execuție din noiembrie 2022, dar a văzut "umanitatea ridicându-se" și sprijinindu-l, scrie al.com.

"Plec cu dragoste, pace și lumină... Vă mulțumesc pentru că m-ați susținut. Vă iubesc pe toți", a mai spus Smith.

Apoi, el a vorbit cu reverendul Jeff Hood, consilierul său spiritual, iar acesta i-a atins picioarele cu Biblia sa. Smith a continuat să zâmbească spre familia sa.

Imediat după ce gazul a început să curgă în camera de execuție, Smith a tremurat vizibil și s-a răsucit pe masa de execuție timp de aproximativ două minute.

El a început să respire greu și să gâfâie, timp de aproximativ încă șapte minute. În total, execuția acestuia a durat 22 de minute.

Angajat să ucidă o femeie pentru încasarea unei polițe de asigurare

Smith a fost condamnat la moarte pentru uciderea lui Elisabeth Sennett, pentru care soțul său, Charles, care avea o relație extraconjugală, încheiase o poliță de asigurare, conform înregistrărilor instanței.

Charles Sennett a recrutat un bărbat care a recrutat alți doi, inclusiv pe Smith, și a fost de acord să le plătească câte 1.000 de dolari pentru a-i ucide soția și să facă să pară că femeia a murit în timpul unei spargeri. Bărbații au dus la îndeplinire asasinatul planificat în martie 1988, iar Smith a luat din casa familiei Sennett un aparat VCR pe care l-a depozitat în propria sa locuință.

Charles Sennett s-a sinucis la o săptămână după crimă, în timp ce ancheta s-a concentrat asupra lui. Smith a fost arestat în cele din urmă după ce autoritățile, pe baza unei informații anonime, i-au percheziționat casa și au găsit playerul furat.

Smith a fost găsit vinovat și condamnat la moarte, dar o curte de apel a anulat rezultatul inițial și a dispus un nou proces. El a fost din nou condamnat, dar de data aceasta, juriul său a votat cu 11 la 1 pentru o sentință de închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare condiționată.

Totuși, judecătorul din al doilea proces al lui Smith a anulat practic votul juriului și l-a condamnat pe inculpat la moarte - o practică cunoscută sub denumirea de anulare judiciară care a fost ulterior revocată în Alabama.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite