ONU își exprimă îngrijorarea față de o execuție iminentă în SUA prin asfixiere cu azot. „Suntem alarmați”

0
Publicat:

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a emis, marți, o declarație cu privire la planurile de execuție a lui Kenneth Eugene Smith. Execuția, programată pentru 25 ianuarie în statul Alabama, utilizează asfixierea cu azot, o nouă metodă, considerată neatestată și care ar putea constitui tortură.

Kenneth Eugene Smith ar putea fi primul om din lume executat prin noua metodă FFOTO Profimedia
Kenneth Eugene Smith ar putea fi primul om din lume executat prin noua metodă FFOTO Profimedia

Potrivit informațiilor furnizate de AFP, decesul în cazul asfixierii cu azot este provocat prin hipoxie, adică prin privarea de oxigen.

„Suntem alarmaţi de execuţia iminentă, în Statele Unite, a lui Kenneth Eugene Smith, folosind o metodă nouă şi netestată, asfixierea cu azot”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisariat, Ravina Shamdasani, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva.

Ea a afirmat că această metodă „ar putea constitui tortură sau un alt tratament crud sau degradant conform dreptului internațional”.

O preocupare majoră în legătură cu protocolul de execuție este absența sedării, un aspect subliniat de Shamdasani. Protocolul statului Alabama, care a introdus asfixierea cu azot, nu prevede administrarea unui sedativ, în timp ce Asociația Americană de Medicină Veterinară (AVMA) recomandă sedarea animalelor chiar și în cazul eutanasierii cu azot.

O primă încercare de execuție la nivel mondial

ONU a făcut apel la autoritățile din statul Alabama să suspende execuția lui Kenneth Smith și a exprimat îngrijorare cu privire la aprobarea acestei metode de execuție în statele americane Mississippi și Oklahoma.

Într-o declarație anterioară din 3 ianuarie, raportorii ONU au evidențiat temerile lor cu privire la această „primă încercare” la nivel mondial de execuție prin asfixiere cu azot, sugerând că ar putea duce la o moarte dureroasă și umilitoare.

Kenneth Smith, în vârstă de 58 de ani, este unul dintre cei doi condamnați la moarte în SUA care au supraviețuit unei încercări anterioare de execuție judiciară. În noiembrie 2022, execuția sa prin injecție letală în statul Alabama a eșuat, mai multe încercări de a-i introduce o linie intravenoasă dând greș.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite