Controverse aprinse în SUA după folosirea noii metode de execuție cu azot: „Umanitatea a făcut un pas înapoi”

0
Publicat:

Statul Alabama l-a executat, noaptea trecută, pe Kenneth Smith, primul condamnat la moarte care prin gazare de azot, ceea ce marchează apariția unei metode de execuție cu totul noi în Statele Unite. Unii experți spun că noua metodă de execuție poate provoca dureri excesive sau chiar tortură.

Kenneth Smith, primul deținut executat cu azot în SUA
Kenneth Smith, primul deținut executat cu azot în SUA FOTO Alabama Department of Correction

Smith, condamnat la moarte pentru rolul său într-un asasinat plătit din1988, supraviețuise primei încercări ale statului de a-l executa prin injecție letală în 2022. Joi dimineață, Curtea Supremă a SUA a respins ultimul său apel de a opri execuția, după ce a refuzat aceeași cerere miercuri.

Ora decesului lui Smith a fost anunțată la ora locală 20:25. Într-o conferință de presă după execuție, comisarul Departamentului de Corecții din Alabama, John Hamm, a spus că azotul a fost administrat timp de aproximativ 15 minute.

Martorii execuției au spus că Smith a făcut o declarație lungă înainte de a muri. El a spus: "Azi Alabama a făcut ca umanitatea să facă un pas înapoi". "Plec cu iubire, pace și lumină, vă mulțumesc pentru susținere, vă iubesc pe toți", a continuat Smith.

Cum a acționat hipoxia cu azot

Potrivit CNN, condamnatul a părut conștient "câteva minute în timpul execuției," iar după aceea, timp de două minute, "s-a zbătut și s-a contorsionat pe targă". Au urmat câteva minute de respirație adâncă după care respirația a încetinit "până nu a mai fost perceptibilă pentru martorii media."

Întrebat la conferința de presă despre mișcările involuntare ale lui Smith de la începutul execuției, Hamm a spus că Smith părea să își țină respirația "atât cât a putut" și s-a "luptat împotriva gazului."

"A existat mișcare involuntară și respirație agonizantă, deci totul era în limitele a ceea ce ne așteptam, conform efectelor secundare pe care le-am văzut și le-am cercetat în cazul hipoxiei cu azot," a adăugat Hamm. Respirația agonizantă este de obicei descrisă ca un fel de gâfâit observat la oamenii care mor.

Unul dintre fiii victimei lui Smith, Elizabeth Sennett, a declarat că moartea acestuia a făcut dreptate mamei sale.

"Azi nu s-a întâmplat nimic care să o aducă pe mama înapoi. Nimic," a spus Mike Sennett în conferința de presă. "Suntem bucuroși că această zi s-a încheiat. I-am iertat pe toți cei trei implicați în acest caz acum mulți ani", a continuat acesta.

"Kenneth Smith a luat câteva decizii proaste acum 35 de ani, astăzi și-a plătit datoria," a spus Sennett.

Într-o declarație, cei din echipa legală a lui Smith au spus că sunt "profund întristați" de moartea lui, adăugând că el și-a descoperit și "practicat sincer credința," a scăpat de dependență și i-a ajutat pe alți deținuți să facă acest lucru, ba chiar a obținut o diplomă de asociat.

"Nu se pot anula consecințele tragice ale acțiunilor pentru care a fost condamnat, inclusiv durerea familiei și a prietenilor lui Elizabeth Sennett. Viața lui Kenny, totuși, ar trebui să fie luată în considerare în întregul context," au adăugat avocații lui Smith.

Se știe puțin despre modul în care metoda de execuție, cunoscută sub numele de hipoxie cu azot, a fost efectuată, deoarece protocolul publicat al statului are porțiuni șterse, care, spun experții, le ascund de ochii publicului. Statul, în documentele judiciare, a indicat că ștergerile au fost făcute pentru a menține securitatea și că consideră că moartea prin gaz de azot este "poate cea mai umană metodă de execuție inventată vreodată."

"Ochii lumii sunt îndreptați către această apocalipsă morală iminentă," a declarat deținutul și consilierul spiritual al lui Smith, reverendul Jeff Hood, joi la prânz, într-o declarație. "Ne rugăm ca oamenii să nu-și întoarcă privirile. Pur și simplu nu putem normaliza sufocarea."

Fiii lui Elizabeth Sennett au declarat anterior pentru CNN, joi dimineață, că a venit momentul să se execute sentința lui Smith, adăugând că au crezut că mama lor a fost uitată din cauza noii metode de execuție.

"Pare că multă atenție astăzi se îndreaptă spre Smith și azotul lui," a spus Mike Sennett. "Și asta ne-a deranjat puțin."

"Ce se întâmplă acum acoperă ceea ce s-a întâmplat de fapt," a spus fratele său, Chuck Sennett. "El trebuie să plătească prețul pentru ceea ce i-a făcut mamei noastre," care ar trebui să fie amintită "ca o femeie iubitoare, grijulie." Cei doi frați aveau în jur de 20 de ani când mama lor a fost ucisă.

Înainte de execuție, Smith a acceptat o ultimă masă formată din friptură, cartofi prăjiți și ouă, conform informațiilor publicate de Departamentul de Corecții din Alabama.

Doar trei state au aprobat execuția cu azot

Curtea Supremă a SUA a refuzat inițial să intervină în cazul lui Smith, după ce avocații săi au încercat să argumenteze că o a doua încercare de execuție ar încălca protecția Constituției SUA împotriva pedepsei crude și neobișnuite.

O hotărâre separată a unei curți de apel federale a respins, miercuri seara, oprirea execuției. Echipa lui Smith a făcut din nou apel joi dimineață la Curtea Supremă.

Oficialii statului au salutat respingerea cererii lui Smith de către instanța supremă, prezentând-o ca o "încercare de a împiedica statul să-l execute prin orice metodă," a declarat procurorul general Steve Marshall într-o declarație.

Alabama "rămâne încrezătoare că execuția și justiția mult așteptată vor continua conform planului," a spus el.

Cu toate acestea, susținătorii lui Smith și critici ai statului se temeau că execuția cu gaz de azot ar putea eșua, ridicând întrebări în jurul protocolului învăluit în mister și la dificultățile recente ale statului Alabama de a efectua injecții letale.

Doar în 2022, statul a efectuat sau a încercat trei execuții consecutive pe care criticii le-au considerat "ratate," ceea ce a însemnat că au deviat de la protocolul declarat.

În două dintre cazuri, deținuții - inclusiv Smith - au supraviețuit deoarece oficialii au anulat execuțiile pentru că nu au putut stabili o linie intravenoasă folosită pentru administrarea medicamentelor letale înainte ca mandatele de deces să expire.

Execuția prin hipoxie cu azot este o metodă adoptată în 2018. Alabama este unul dintre cele trei state, alături de Oklahoma și Mississippi, care au aprobat utilizarea azotului pentru execuții, deși niciun alt stat nu l-a folosit și doar Alabama are un protocol pentru folosirea acestei metode.

Teoretic, metoda implică înlocuirea aerului respirat de deținut cu azot 100%, privând corpul de oxigen. Susținătorii metodei susțin că procesul este nedureros, invocând rolul azotului în accidente industriale sau sinucideri.

Alții sunt sceptici, inclusiv un grup de experți ai Națiunilor Unite care în acest lună și-au exprimat îngrijorarea că o execuție cu azot va "duce la o moarte dureroasă și umilitoare," fără nicio dovadă științifică în sens contrar.

Execuția cu azot, contestată

"Este nebunie, nebunie absolută," a spus consilierul spiritual al lui Smith, care a fost în camera de execuție.

"Procesul, evident, a fost conceput pentru a-l executa pe Kenneth Smith," a spus Hood postului CNN. "Dar modul în care construiesc asta, modul în care o fac, modul în care tac, modul în care rețin informații, da, este extrem de îngrijorător. Și ar trebui să fie extrem de îngrijorător pentru toată lumea din cameră."

În afară de metoda de execuție, viața lui Smith ar fi trebuit să fie salvată pe baza încercării anterioare, eșuate, de a-l executa, a spus fondatorul și directorul Equal Justice Initiative, o organizație non-profit care se opune pedepsei excesive și care militează în numele deținuților condamnați la moarte. Grupul a asistat avocații lui Smith în caz.

"Din acel moment, am susținut că statul nu are competența de a efectua aceste execuții," a declarat Bryan Stevenson pentru CNN . "Au schimbat metoda, și acum spun că au abilitatea de a efectua o metodă neîncercată și niciodată folosită anterior."

Angajat să ucidă o femeie pentru încasarea unei polițe de asigurare

Smith a fost condamnat la moarte pentru uciderea lui Elisabeth Sennett, pentru care soțul său, Charles, care avea o relație extraconjugală, încheiase o poliță de asigurare, conform înregistrărilor instanței.

Charles Sennett a recrutat un bărbat care a recrutat alți doi, inclusiv pe Smith, și a fost de acord să le plătească câte 1.000 de dolari pentru a-i ucide soția și să facă să pară că femeia a murit în timpul unei spargeri. Bărbații au dus la îndeplinire asasinatul planificat în martie 1988, iar Smith a luat din casa familiei Sennett un aparat VCR pe care l-a depozitat în propria sa locuință.

Charles Sennett s-a sinucis la o săptămână după crimă, în timp ce ancheta s-a concentrat asupra lui. Smith a fost arestat în cele din urmă după ce autoritățile, pe baza unei informații anonime, i-au percheziționat casa și au găsit playerul furat.

Smith a fost găsit vinovat și condamnat la moarte, dar o curte de apel a anulat rezultatul inițial și a dispus un nou proces. El a fost din nou condamnat, dar de data aceasta, juriul său a votat cu 11 la 1 pentru o sentință de închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare condiționată.

Totuși, judecătorul din al doilea proces al lui Smith a anulat practic votul juriului și l-a condamnat pe inculpat la moarte - o practică cunoscută sub denumirea de anulare judiciară care a fost ulterior revocată în Alabama.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite