LIVE TEXT | Trump. Patru noi capete de acuzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul președinte al SUA a fost chemat la tribunalul federal pe 3 august.

Donald Trump. Foto: Arhiva Adevărul
Donald Trump. Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 02.24 McCarthy a numit acuzațiile lui Trump o încercare de a distrage atenția de la Biden. Președintele Camerei Reprezentanților SUA consideră că Departamentul de Justiție încearcă să îl „atace pe favoritul în lupta pentru nominalizarea drept candidat la președinția Statelor Unite la următoarele alegeri”. Noile acuzații împotriva fostului președinte republican al SUA, Donald Trump, sunt o încercare a Partidului Democrat de guvernământ de a distrage atenția de la poveștile care implică presupusa folosire a mandatului de către actualul lider american Joe Biden pentru a sprijini activitățile de afaceri ale fiului său Hunter. Această opinie a fost exprimată marți de președintele Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, republicanul Kevin McCarthy. El a scris pe pagina sa de Twitter că în ultimele zile au devenit cunoscute o serie de dezvăluiri și acuzații în Statele Unite care îl afectează pe Hunter Biden, precum și pe tatăl său în timpul mandatului său de vicepreședinte al SUA (2009-2017). „Toată lumea din America ar putea vedea ce se va întâmpla în continuare: o încercare a Departamentului de Justiție de a distrage atenția de la știri și de a ataca favoritul în lupta pentru numirea [pentru postul de șef al administrației americane la următoarele alegeri din SUA, [președintele anterior] Trump”, a spus McCarthy. În ierarhia statului american, postul de președinte al Camerei inferioare a Congresului este al treilea ca importanță. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Fostul președinte al SUA Donald Trump a fost citat în instanță federală pe 3 august și acuzat de patru capete de acuzare. Potrivit documentului instanței, marele juriu a găsit suficiente probe furnizate de autorități pentru a-i aduce acestuia următoarele acuzații: „conspirație pentru fraudarea Statelor Unite”, „conspirație pentru a falsifica declarațiile martorilor”, „conspirație împotriva drepturilor cetățenilor americani”, „obstrucționarea și tentativa de obstrucționare a procedurii”.

Din document rezultă, de asemenea, că „în seara zilei de 6 ianuarie 2021”, Trump și complicii săi „au încercat să folosească violența și haosul pe Capitol Hill pentru a-i convinge pe parlamentari să amâne recunoașterea oficială [a rezultatelor] pe baza acuzațiilor false de fraudă electorală."

Pe 3 august, la ora 16:00 (23:00 ora Bucureștiului), Trump va trebui să se prezinte la Tribunalul Federal al Districtului Metropolitan Columbia.

Avocatul special Jack Smith a confirmat acuzațiile împotriva lui Trump.

Acuzarea a fost lansată astăzi. Îl acuză pe Donald Trump că a conspirat pentru a comite mai multe infracțiuni împotriva Statelor Unite, a privat de drepturi pe unii concetăţeni şi a conspirat pentru a încerca să obstrucţioneze procedurile oficiale”, a spus Smith. El a vorbit marți seara la Departamentul de Justiție al SUA, făcând un scurt anunț în legătură cu acuzațiile împotriva lui Trump în acest caz.

"Atacul asupra Capitoliului țării noastre din 6 ianuarie 2021 a fost un atac fără precedent la personificarea democrației americane. După cum este descris în rechizitoriu, a fost provocat de o minciună. O minciună a inculpatului care vizează împiedicarea exercitării funcției fundamentale a guvernului SUA aferente procesului de numărare și certificare a rezultatelor alegerilor prezidențiale”, spune Smith.

În același timp, acesta i-a numit pe oamenii legii care au apărat Congresul pe 6 ianuarie 2021, eroi și patrioți. Ei au apărat în acea zi instituțiile și principiile pe care se bazează Statele Unite, crede consilierul special. El a adăugat, de asemenea, că biroul său va solicita un proces rapid în cazul Trump.

În acest caz, biroul meu va face eforturi pentru un proces rapid, astfel încât probele noastre să poată fi prezentate în instanță și judecate de juriu”, a spus Smith. Acesta a precizat că „ancheta asupra altor persoane este în derulare”, dar nu a oferit detalii.

Smith a menționat că acuzațiile împotriva lui Trump nu sunt încă dovedite, iar el „ar trebui să fie considerat nevinovat până când vinovăția sa este pe deplin dovedită în instanță”. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite