Anchetarea lui Donald Trump de către procurorul Jack Smith a costat până acum 9 milioane de dolari

0
Publicat:

Ancheta procurorului special Jack Smith asupra fostului preşedinte american Donald Trump (2017-2021) cu privire la implicarea acestuia în asaltul din 2021 asupra Capitoliului şi furtul documentelor secrete de la Casa Albă a costat până acum aproximativ 9 milioane de dolari, transmite EFE.

Donald Trump FOTO: Getty Images
Donald Trump FOTO: Getty Images

Potrivit bilanţului, furnizat vineri de Departamentul de Justiţie al SUA, de la numirea lui Smith în noiembrie 2022 şi până la 31 martie 2023, biroul său a plătit 5,4 milioane de dolari pentru cheltuielile cu personalul, călătorii sau achiziţii de materiale, printre alte servicii, în timp ce alte agenţii ale Departamentului de Justiţie au cheltuit 3,8 milioane de dolari în aceiaşi speţă, scrie Agerpres.

În aceste 3,8 milioane este inclus şi costul securităţii procurorului special, care înainte de a fi numit pentru această sarcină a fost procuror pentru crime de război din Kosovo la tribunalul de la Haga. Un alt capitol bugetar important - în valoare de 2,6 milioane de dolari - reprezintă salariile angajaţilor.

Trump a fost inculpat în iunie de un tribunal din Miami pentru reţinerea ilegală a unor documente secrete guvernamentale, obstrucţionarea justiţiei şi conspiraţie, printre alte delicte. A fost prima dată în istoria ţării când un fost preşedinte a fost inculpat la nivel federal, iar acest lucru s-a petrecut în plină campanie pentru alegerile prezidenţiale din 2024, notează EFE.

Potrivit rechizitoriului, fostul preşedinte republican a luat ilegal sute de documente clasificate, inclusiv secrete nucleare, pe care le-a păstrat în diferite locuri din reşedinţa sa din Mar-a-Lago (Florida), când a părăsit Preşedinţia în 2021. Astfel de documente au fost găsite într-un dormitor, un salon de dans şi într-o sală de baie.

Trump a susţinut în nenumărate rânduri că este victima unei "vânătoare de vrăjitoare", în timp ce procuratura a amintit că nimeni nu este mai presus de lege.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite