Trump, acuzat de Departamentul Justiţiei din SUA că a ascuns sau mutat documente confidenţiale

0
Publicat:

Departamentul Justiţiei din SUA l-a acuzat marţi pe fostul preşedinte republican Donald Trump că a ascuns sau schimbat în mod deliberat locul unor documente confidenţiale la reşedinţa sa din Florida, potrivit ultimului document prezentat judecătoarei federale Aileen Cannon, care se ocupă de această speţă, relatează EFE şi Reuters.

Donald Trump este acuzat că a mutat documente clasificate la reședinta sa din Florida FOTO EPA-EFE
Donald Trump este acuzat că a mutat documente clasificate la reședinta sa din Florida FOTO EPA-EFE

Conform documentului de 54 de pagini redactat de procurori, reprezentanţi ai fostului preşedinte republican au minţit atunci când au afirmat că toate documentele secrete - pe care Trump le-a scos din Casa Albă în ianuarie 2021 şi le-a luat cu el la locuinţa sa din Florida - au fost returnate, ceea ce a dus la decizia fără precedent de a percheziţiona reşedinţa lui Trump, la 8 august.

Departamentul Justiţiei din SUA a acuzat echipa fostului preşedinte de ''obstrucţionarea'' anchetei Biroului Federal de Investigaţii (FBI) şi a dat asigurări că, la percheziţie, au fost găsite peste 100 de documente confidenţiale pe care Trump nu le returnase anterior autorităţilor.

Instituţia americană a mai relevat că avocaţii lui Trump ''au interzis în mod explicit funcţionarilor guvernamentali să deschidă sau să se uite în interiorul oricăreia dintre cutiile aflate într-o cameră de depozitare atunci când agenţii FBI s-au deplasat pentru prima dată, în iunie, la reşedinţa Mar-a-Lago a lui Trump din Palm Beach pentru a ridica dosarele.

Departamentul de Justiţie a publicat vinerea trecută o versiune editată a declaraţiei în faţa instanţei care a permis FBI să confişte documente guvernamentale secrete de la reşedinţa Mar-a-Lago din Florida a fostului preşedinte Trump. Agenţii au confiscat 11 seturi de înregistrări clasificate, inclusiv documente "top secret", a căror dezvăluire ar putea ameninţa grav securitatea naţională.

Conform declaraţiei, un agent FBI neidentificat a spus că agenţia a examinat şi identificat 184 de documente "purtând marcaje de clasificare" care conţin "informaţii privind apărarea naţională" după ce Donald Trump a returnat în ianuarie 15 cutii cu documente guvernamentale care erau căutate de Arhivele Naţionale. O parte din documente aveau însemnări scrise de mână de fostul preşedinte.

Percheziţia este parte a unei investigaţii federale menite să stabilească dacă Donald Trump a sustras şi a păstrat ilegal documente la încheierea mandatului de preşedinte în ianuarie 2021, după ce a pierdut alegerile din 2020, şi dacă a încercat să obstrucţioneze ancheta.

Donald Trump, care se gândeşte să candideze din nou la preşedinţie în 2024, a acuzat că percheziţia aprobată de instanţă la proprietatea sa Mar-a-Lago din Palm Beach este motivată politic, calificând-o drept "intrare prin efracţie".

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite