Trump a obținut reducerea garanției de jumătate de miliard, dar e la trei săptămâni de un proces penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte american Donald Trump a obţinut luni la Curtea de Apel din New York reducerea la 175 de milioane de dolari, de la 454 de milioane, a cauţiunii pe care trebuie s-o plătească în urma condamnării sale într-un proces civil pentru fraudă financiară.

Trump jpg

Totuși, în ciuda eforturilor avocaților, nu a reușit să obțină amânarea procesului penal în cazul plăților pentru cumpărarea tăcerii actriţei de filme pentru adulţi Stormy Daniels. Selecția juraților în acest dosar urmează să înceapă pe 15 aprilie, moment în care Trump devine primul fost președinte american judecat penal, a notat într-o analiză CNN.

Donald Trump, împreună cu fiii săi Eric şi Don Jr., au fost acuzaţi într-un proces civil de fraudă de supraevaluarea unor active ale imperiului imobiliar Trump Organization pentru a obţine credite şi scutiri de impozite.

 Ei au fost condamnaţi pe 16 februarie să plătească o amendă de 454 de milioane de dolari şi aveau termen până luni să depună o sumă echivalentă drept garanţie pe perioada judecării recursului.

Curtea de Apel din New York a redus luni această garanţie la 175 de milioane de dolari, dar cu condiţia depunerii sumei într-un termen de 10 zile. În lipsa acestei decizii, autorităţile statului New York ar fi putut luni să înceapă executarea activelor fostului preşedinte.

Trump s-a declarat mulţumit de hotărârea instanţei de luni. „Voi depune 175 de milioane de dolari cash, în obligaţiuni sau acţiuni, sau tot ce este necesar, foarte rapid, în zece zile".

„Sentința de 464 de milioane de dolari - plus dobânzi - împotriva lui Donald Trump și a celorlalți inculpați rămâne valabilă", a transmis procurorul  Letitia James, într-un comunicat.

Trump a declarat anul trecut că are circa 400 de milioane de dolari numerar. Forbes a oferit o estimare similară în septembrie 2023 - aproximativ 423 de milioane de dolari, numerar și active lichide.

Săptămâna trecută, avocații săi au declarat că nu are posibilitatea să garanteze amenda de 464 de milioane de dolari, deși a contactat 30 de companii care să-i asigure această garanție.

Procesul penal nu se mai amână

În schimb, instanţa penală din Manhattan i-a respins acţiunea prin care Trump a încercat să amâne din nou, după 15 aprilie, data începerii procesului în care este acuzat că a efectuat manevre contabile în conturile Trump Organization pentru a masca o plată de 130.000 de euro pe care i-ar fi oferit-o înaintea alegerilor prezidenţiale din 2016 fostei starlete porno Stormy Daniels pentru ca aceasta să păstreze tăcerea asupra unei relaţii pe care ei ar fi avut-o în 2006.

Iniţial, acest proces ar fi trebuit să înceapă luni şi a fost amânat după ce peste 200.000 de pagini de documente legate ancheta federală privind plățile au fost eliberate săptămâna trecută, relatează BBC.

Biroul procurorului districtual din Manhattan a fost de acord cu o amânare de 30 de zile pentru ca documentele să fie analizate, dar procurorii au declarat în cadrul audierii că doar 300 de noi documente trebuie luate în considerare.

Echipa juridică a Trump a cerut mai mult timp  și a făcut presiuni pentru o amânare de 90 de zile.

Totuși judecătorul Juan Merchan a refuzat orice nouă amânare.

„Este o rușine și, evident, vom face apel. Dar acesta este un caz pur de intimidare a alegătorilor și de interferență în alegeri, iar acest lucru nu ar trebui să fie permis”, a spus Trump care a denunțase din nou „o vânătoare de vrăjitoare şi o farsă" la intrarea în sala de audieri a tribunalului din Manhattan.  

 Prin recursuri succesive, el încearcă să amâne cât mai mult procesele, măcar până trec alegerile din 5 noiembrie.

Inculpat în patru dosare şi deja condamnat la amenzi grele în două procese civile, Trump le consideră pe toate orchestrate politic împotriva lui de către democraţii actualului preşedinte Joe Biden.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite