Donald Trump, pe cale să se îmbogățească cu 3 miliarde de dolari după ce a fost aprobată scoaterea pe bursă a companiei sale media

0
Publicat:

Donald Trump pare să se chinuie să găsească fonduri pentru a plăti o amendă de 464 de milioane de dolari pentru fraudă. I-ar putea veni în ajutor bursa?

Donald Trump, fostul prședinte SUA FOTO: Shutterstock
Donald Trump, fostul prședinte SUA FOTO: Shutterstock

Trump Media, care administrează platforma de socializare Truth Social, este pe cale să devină o companie listată la bursă, după ce majoritatea acționarilor Digital World Acquisition Corp au votat vineri pentru achiziționarea acesteia, scrie bbc.com.

Trump ar urma să dețină o participație de cel puțin 58% în compania rezultată în urma fuziunii, în valoare de aproape 3 miliarde de dolari la prețul actual al acțiunilor Digital World.

Este un potențial uimitor de câștig pentru Donald Trump în schimbul unei afaceri al cărei auditor a avertizat anul trecut că riscă să eșueze.

Nu contează numeroasele semnale de alarmă asociate cu afacerea, inclusiv procesele nerezolvate ale foștilor parteneri de afaceri. Există, de asemenea, o înțelegere de 18 milioane de dolari pe care Digital World a fost de acord să o plătească anul trecut pentru a rezolva acuzațiile de fraudă privind modul în care a fost elaborat planul de fuziune.

Acțiunile Digital World au scăzut vineri cu peste 13% după aprobare, încheind ziua la 36,94 dolari.

Susținătorii Digital World - în marea lor majoritate investitori individuali și nu firme de pe Wall Street, mulți dintre ei aparent loiali lui Trump - nu păreau deranjați.

"Acesta este doar începutul", a declarat Chad Nedohin, un susținător al afacerii, în emisiunea sa DWAC Live de pe platforma video Rumble, după ce a fost anunțată aprobarea. "Nu există niciun motiv să ne speriem".

Digital World, sau DWAC (pronunțat D-whack), este ceea ce se numește un SPAC, sau o firmă fantomă creată în mod expres pentru a cumpăra o altă firmă și a o scoate la bursă.

Compania va fi redenumită acum Trump Media & Technology Group și ar putea începe să se tranzacționeze la bursa Nasdaq sub tickerul DJT chiar de săptămâna viitoare.

Este puțin probabil ca acordul să rezolve imediat cele mai presante probleme financiare ale lui Trump, cum ar fi penalizarea sa pentru fraudă din New York.

Fostului președinte îi este interzis să vândă sau să transfere acțiunile sale timp de cel puțin șase luni - deși noua companie i-ar putea acorda o scutire.

De asemenea, Trump ar putea încerca să obțină un împrumut, garantat de valoarea acțiunilor. Dar, în acest caz, analiștii au spus că o bancă i-ar împrumuta probabil mult mai puțin decât valorează acțiunile pe hârtie, având în vedere riscurile potențiale ale afacerii.

Acest lucru nu i-a împiedicat pe unii dintre susținătorii săi să spere că sprijinul lor îl va ajuta.

Nedohin, care se descrie pe site-ul său ca fiind un "lider de cult" canadian și care își spune Captain DWAC pe Truth Social, a refuzat să fie intervievat.

Dar în emisiunea sa din această săptămână a îndemnat investitorii să aprobe acordul, speculând că l-ar putea ajuta pe fostul președinte în luptele sale juridice.

"Dacă fuziunea este finalizată vineri la ora 10.00 și Trump are dintr-o dată... acțiuni ale DJT care valorează trei, patru, cinci miliarde de dolari, cine știe? Ar putea cu ușurință să profite de asta pentru a obține un împrumut", a spus el.

El a adăugat: "Asta înseamnă să pui banii la bătaie pentru libertatea de exprimare, pentru a-ți salva țara, putând să o pierzi pe toată."

Riscul ca acționarii Digital World să piardă bani din investiția lor este semnificativ, potrivit analiștilor.

Prețul acțiunilor a scăzut față de maximele pe care le-a atins după ce planurile de achiziție a Trump Media au fost anunțate în 2021.

Dar, chiar și după scăderea de vineri, ei încă implică faptul că Trump Media are o valoare de aproape 5 miliarde de dolari, ceea ce este mult, având în vedere că a adus venituri de doar 3,3 milioane de dolari în primele nouă luni ale anului trecut și a pierdut aproape 50 de milioane de dolari.

Fuziunea va oferi un aflux de peste 200 de milioane de dolari în numerar pentru Trump Media, pe care l-ar putea folosi pentru creștere și extindere.

Dar deocamdată Truth Social, care s-a lansat pentru publicul larg în 2022, prezentându-se ca o alternativă la marile platforme de socializare precum Twitter și Facebook, rămâne mică.

Susține că are aproximativ 8,9 milioane de înscrieri, iar în documentele de reglementare Trump Media avertizează potențialii investitori că nu urmărește parametri precum creșterea numărului de utilizatori sau angajamentul care le-ar putea da o idee despre operațiunile sale. Și spune că nu prea are intenția de a face acest lucru.

Firmele externe estimează că Truth Social a primit aproximativ cinci milioane de vizite în februarie. Prin comparație, compania X a lui Elon Musk, fostă Twitter și evaluată recent de un investitor la aproximativ 14 miliarde de dolari, a primit peste 100 de milioane de vizite.

Analiștii au spus că Digital World este un exemplu perfect de "meme stock", în care prețul acțiunilor este separat de fundamentele companiei și aproape sortit să scadă, în cele din urmă.

"În cazul Trump Media, mă aștept să se prăbușească, dar dacă se va întâmpla peste o săptămână sau peste doi ani și cât de repede... aceste lucruri sunt foarte greu de prezis", a declarat Jay Ritter, profesor de finanțe la Universitatea din Florida, care urmărește listările publice.

Marco Iachini, vicepreședinte senior de cercetare la Vanda Securities, a declarat că investitorii individuali s-au îngrămădit la acțiunile Digital World după ce a fost anunțat acordul cu Trump și din nou în ianuarie, după ce acesta a câștigat alegerile primare din Iowa.

Înaintea votului din această săptămână, el a spus că a fost mai puțină activitate, un semn că firmele profesionale ar putea fi cele care conduc tranzacțiile.

Indiferent ce motivează cumpărătorii, Donald Trump, ale cărui principale contribuții la Trump Media au fost numele său și postările de pe platformă, pare pregătit să fie principalul beneficiar.

"Este un transfer enorm de valoare de la investitori... către Trump, care va fi extrem de profitabil pentru el", spune Michael Ohlrogge, profesor de drept la Universitatea din New York, care a studiat listările unor companii precum Trump Media.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite