Curtea supremă din Colorado îi interzice lui Trump să candideze la prezidențiale, în 2024, în acest stat american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În noiembrie, instanța a pronunțat, de asemenea, un verdict prin care i-a permis fostului președinte american să „rămână pe buletinul de vot al statului”, în ciuda rolului său în asaltul asupra Capitoliului.

Donald Trump. Foto: Shutterstock
Donald Trump. Foto: Shutterstock

Curtea Supremă din Colorado i-a interzis fostului lider american Donald Trump să candideze împotriva candidaților republicani locali pentru nominalizarea prezidențială din 2024. Documentul corespunzător este postat în baza de date electronică a autorității.

Această decizie este explicată de Secțiunea 3 a celui de-al 14-lea amendament la Constituție, care prevede că nimeni nu va ocupa nicio funcție în serviciul Statelor Unite sau al unui anumit stat, dacă după ce a depus jurământul de funcție, „a depus apoi a participat la rebeliune sau insurecție împotriva Statelor Unite sau a oferit asistență sau sprijin inamicilor lor”. Această modificare a legii fundamentale a fost făcută după Războiul Civil din 1861-1865 pentru a limita drepturile politicienilor care au participat la confruntarea armată de partea statelor sclavagiste din Sud.

În același timp, în noiembrie, o instanță din Colorado a emis un verdict prin care i-a permis lui Trump să „rămână pe buletinul de vot al statului”, în ciuda rolului său în asaltarea Capitoliului.

Pe 6 ianuarie 2021, susținătorii lui Trump, care era liderul american la acea vreme, au pătruns în clădirea Congresului SUA pentru a împiedica certificarea rezultatelor alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, pr care le-a câștigat democratul Joe Biden. În timpul revoltelor din interiorul clădirii, poliția a împușcat și a ucis un protestatar.

Mai multe alte decese independente au fost înregistrate și clasificate drept urgențe medicale. Un ofițer de poliție al Capitoliului a murit în urma confruntărilor. Ulterior, avocatul special Jack Smith a anunțat lansarea unor acuzații împotriva lui Trump, cuprinzând patru capete de acuzare. Fostul șef al administrației americane este de fapt acuzat că a încercat să-și mențină puterea, în ciuda înfrângerii de la alegerile din 2020, prin acțiuni ilegale. 

Trump va face recurs

Echipa fostului președinte american Donald Trump consideră eronată decizia Curții Supreme din Colorado de a-i retrage fostului lider american dreptul de la participarea la alegerile locale ca fiind eronată și va face recurs.

Curtea Supremă din Colorado a luat astăzi o decizie complet greșită și în curând vom contesta această decizie nedemocratică la Curtea Supremă a Statelor Unite”, a spus Trump într-o declarație postată pe site-ul campaniei Trump. Reprezentanții fostului lider american sunt „pe deplin încrezători” că, în această problemă, Curtea Supremă a SUA va fi de partea lui Trump și va anula decizia instanței din Colorado.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite