2024, anul alegerilor care ar putea șoca lumea. De la Putin și Trump, la o eventuală victorie a dreptei extremiste în Parlamentul European

0
Publicat:

Anul viitor, miliarde de oameni din țări care adună mai mult de jumătate din populația lumii vor organiza alegeri, iar acestea ar putea produce un șoc mai mare decât am crede.

Trump ar putea reveni la cârma Statelor Unite la alegerile de anul viitor
Trump ar putea reveni la cârma Statelor Unite la alegerile de anul viitor FOTO arhiva Adevărul

Analistul David A. Andelman, corespondent de politică externă al CNN, spune că modelele pe care le-a urmărit în ultimii doi ani în întreaga lumea sunt îngrijorătoare.

Pe fiecare continent, a devenit tot mai ușor pentru electorat să respingă filosofiile liberale de durată în favoarea promisiunilor strălucitoare ale extremelor, adesea de la dreapta populistă”, scrie Andelman.

Alegeri generale în state cheie de pe mai multe continente

Anul electoral începe cu Bangladesh în ianuarie. În țară au avut deja loc demonstrații anti-guvernamentale declanșate de principalul partid de opoziție, Bangladesh Nationalist Party, ai cărui lideri sunt în închisoare sau în exil. BNP a amenințat că va boicota alegerile dacă prim-ministrul Sheikh Hasina nu demisionează și nu transferă puterea unui guvern interimar înaintea alegerilor generale.

Se preconizează că Hasina va ar putea rămâne la putere încă 15 ani.

În februarie, cele mai populate națiuni musulmane— Pakistan și Indonezia — au alegeri la săptămână una după alta. Pakistanul va organiza primele alegeri generale de la demiterea fostului prim-ministru Imran Khan, pe baza unor acuzații de corupție (pe care le neagă). Chiar dacă nu candidează, Khan este încă forța motrice în spatele partidului său politic.

Indonezia va organiza cea mai mare zi de alegeri din lume, cu peste 200 de milioane de votanți în țară și 1,75 milioane în diaspora indoneziană. Cu toate acestea, votanții nu vor slăbi controlul asupra puterii elitei bogate de afaceri și militare.

Africa de Sud va avea, probabil, cel mai important scrutin de pe continent, cu atât mai mult cu cât ANC, partidul lui Mandela, a pierdut controlul la alegerile municipale din urmă cu doi ani. Dacă acest trend descendent continuă la alegerile generale din 2024, va fi un moment definitoriu în istoria politică a Africii de Sud.

Uitându-ne spre Europa, vor avea loc nouă alegeri parlamentare, unde una dintre cele mai mari provocări pentru guvernele nou-instalate va fi găsirea partenerilor de coaliție pentru a forma majorități”, mai spune analistul.

Portugalia, alegeri după scandalul de corupție; Marea Britanie, laburiștii se pregătesc de guvernare

Acesta spune că trebuie fă fim atenți la alegerile anticipate din Portugalia, din martie. Acestea urmează unei anchete de corupție care l-a forțat pe premierul socialist să demisioneze, iar rezultatul ar putea prevesti o schimbare către partidul de extremă dreaptă Chega (Destul). De asemenea, dreapta pare pregătită să câștige masiv în alegerile din Austria, programate pentru la toamnă.

Tot până la sfârșitul lunii ianuarie 2025 sunt programate alegerile generale din Regatul Unit, ceea ce înseamnă că britanicii se vor îndrepta probabil spre urne la sfârșitul anului 2024, iar Partidul Laburist ar putea reveni la putere după 14 ani încărcați ai guvernării conservatoare.

În privința Americii Latine, Mexicul este pe cale să aibă prima sa președintă, în timp ce în Venezuela liderul naționalist și imprevizibil Nicolas Maduro va căuta să obțină un nou mandat, cu probleme legate de o dispută de frontieră cu Guyana privind drepturile petroliere.

Taiwanul pregătește, de asemenea, alegeri, pe fondul unor tensiuni crescute între Beijing și Taipei, în timp ce Statele Unite continuă să ofere garanții asupra democrației acestei țări.

Cu trei candidați prezidențiali, printre care cel mai bine cotat este cel al DPP, Lai Ching-te. Acesta este un președinte inacceptabil pentru China, având în vedere promisiunea sa de a continua apărarea suveranității insulei.

În al doilea rând, Hou Yu-Ih de la partidul de opoziție KMT vrea să înceapă negocierile cu Beijingul. Al treilea candidat, Ko Wen-je de la Partidul Popular al Taiwanului și fost primar al Taipeiului, oferă o poziție intermediară, mai aproape de reconciliere.

Dacă alegătorii aleg status quo-ul, se așteaptă ca Beijingul să intensifice presiunea, spune Andelman. "O alegere între război și pace", a fost răspunsul oficial chinez, după ce negocierile de unitate dintre partidele de opoziție au eșuat în noiembrie.

Putin, mai longeviv ca Stalin

Nu există nicio îndoială cu privire la statutul planificat de președinte pe viață al lui Vladimir Putin în campania sa de realegere. Va împlini 78 de ani la sfârșitul mandatului său, depășindu-l pe liderul sovietic Iosif Stalin ca cel mai longeviv conducător rus de la Ecaterina cea Mare”, remarcă analistul.

Trump și Putin și-ar putea strânge din nou mâinile după alegerile de la anul
Trump și Putin și-ar putea strânge din nou mâinile după alegerile de la anul FOTO Getty

Putin nu lasă nimic la voia întâmplării. Până acum, pare să aibă un singur adversar oficial - Alexei Nechaev, om de afaceri în domeniul cosmeticelor, care „se întâmplă” să fie membru al coaliției politice a lui Putin, Frontul Popular Rusesc.

Ar putea să fie haos, așa cum a fost în întreaga Rusie în timpul alegerilor prezidențiale din 2018, deși sute de mii de voci potențial anti-Putin au fugit în străinătate în timpul invaziei Ucrainei.

Cu posibilitatea foarte reală ca acestea să fie ultimele sale alegeri - datorită vârstei sale - un Putin reales ar putea să-și îndrepte privirea către un efort și mai amplu și destabilizator de reasamblare a unui imperiu sovietic. Și riscul unei confruntări directe cu NATO nu ar trebui exclus.

India se îndreaptă către un naționalism feroce

Transformarea celei mai populate națiuni a lumii de la o democrație vibrantă la un stat naționalist hindus apropiindu-se de o teocrație sunt problemele Indiei în aceste alegeri, programate să aibă loc pe parcursul a câteva săptămâni în aprilie și mai.

Primul mandat al premierului Narendra Modi a fost dedicat consolidării unui naționalism hindus neclintit. Cele aproximativ 200 de milioane de musulmani și 28 de milioane de creștini ai națiunii sunt înspăimântați de ceea ce se întâmplă. Există temeri că o victorie anticipată a lui Modi i-ar permite să finalizeze ceea ce vede ca un element central al misiunii sale.

Luna viitoare, Modi va inaugura un templu hindus imens, construit pe ruinele unei vechi moschei - o afirmare simbolică a dominației pentru Modi și toți hindușii din India.

Parlamentul European ar putea face o schimbare majoră spre dreapta

Luna iunie va fi un moment critic pentru viitorul Europei, deoarece Parlamentul European desfășoară primele alegeri de la retragerea Marii Britanii, iar acestea sunt prevăzute să provoace o dezordine imensă.

Bazele unei posibile virări masive spre dreapta au fost puse în ultimii ani, mai ales în 2023. Grupul de dreapta European Conservatives and Reformists (ECR) ar putea prelua chiar rolul celui de-al treilea grup ca mărime în noul Parlament European.

Un astfel de bloc de politicieni de dreapta hotărâți și eurosceptici ar putea pune bețe în roate unui șir de programe moderate ale UE și ar putea susține virajele spre dreapta la nivel intern în puterile principale precum Germania și Franța”, mai scrie Andelman.

Pe masă se află: ajutoare suplimentare pentru Ucraina, sancțiuni împotriva Rusiei (care au fost deja obiectul veto-urilor din partea Ungariei și Slovaciei), restricții privind imigrația, retragerea controlorilor asupra schimbărilor climatice, justiție și statul de drept în cadrul UE și o schimbare în politica Europei față de China.

Statele Unite: Factorul Trump și dincolo de el

Chiar dacă Donald Trump nu este ales președinte, votul și campania sa de până la 5 noiembrie ar putea sfâșia democrația Statelor Unite. Iar dacă Trump este ales, acest lucru ar putea avea efecte pentru mari porțiuni ale lumii.

Donald Trump vrea încă un mandat de președinte
Donald Trump vrea încă un mandat de președinte FOTO Profimedia

Pe de altă parte sunt „toți dictatorii și aspiranții la dictatură cărora Trump le-a adresat cuvinte calde. În timpul campaniei din New Hampshire sâmbătă, Trump l-a citat pe Putin care l-a numit pe președintele SUA, Joe Biden, o "amenințare la adresa democrației". La același eveniment, l-a lăudat pe liderul nord-coreean Kim Jong Un și pe premierul naționalist dur al Ungariei, Viktor Orban”, atrage atenția analistul.

Cum s-ar putea traduce aceste cuvinte în acțiuni în cazul unei președinții Trump? Până la urmă, el s-a angajat deja să îl viziteze pe noul președinte radical de dreapta din Argentina, Javier Milei, care a sugerat înlocuirea peso-ului cu dolarul SUA, distrugând birocrația și bugetele cu o drujbă.”

Unde va fi lumea peste un an vor determina miliardele de alegători care votează sau evită urnele, cu grade variate de libertate și transparență - și politicienii care vor demonstra în ce măsură respectă alegerile făcute de popoarele lor”, conchide Andelman.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite