Sondajele dau rezultate uimitoare: se poate întoarce Trump, britanicii vor înapoi în UE... De ce oare?

0
0
Publicat:

Fără să fiu un mare adept al sondajelor, multe (sau mult prea multe) motivate din rațiuni financiare directe sau indirecte, există în lume și entități în domeniu cu reputație îndelungată și credibilitate demonstrată prin veridicitatea observații lor transformate de analiști în predicții pe termen scurt și mediu.

image

În ultima perioadă, adică în ultimele săptămâni sau zile, aceste institute de sondarea opiniei publice produc în serie rezultate mai mult decât surprinzătoare, concordante pe fond și care vorbesc despre o schimbare profundă la nivelul electoratului. Într-atât de importantă încât s-ar putea să producă redesenarea peisajului electoral în următoarea perioadă și, poate cel mai important dintre toate, să remodeleze preferințele pentru tipul de oferte cu care liderii electorali se vor prezenta în alegeri.

Schimbările sunt extraordinar de importante și nu doar analizate prin prisma procentelor. În cazul BREXIT, spre exemplu, apare o consolidare a tendinței în creștere a dorinței de revenire în UE, totul pe baza eșecului demonstrat al demersului conservator care a închis drumul european al UK pe baza unor promisiuni care nu se îndeplinesc. Cele mai multe lovituri vizibile vin din zona economică. Din această cauză, vechile opțiuni bazate pe echilibru tradițional dintre laburiști și conservatori nu mai poate fi invocat ca element decisiv. De aici, răspunsul la întrebarea „credeți că UK a greșit sau a avut dreptate votând ieșirea din UE?”: un sondaj You Gov de luna trecută arată că 7 din 10 britanici doresc o relație mai strânsă cu UE și 57% dintre ei vor ca UK să intre în piața unică europeană. 54% dintre cei chestionați cred că BREXIT nu este un proces încheiat definitiv, trei din cinci respondenți cred că procesul BREXIT a mers prost.

Iată un exemplu de promisiune făcută de conservatori care a eșuat lamentabil: începând din 2021, procentajul net al migrației a crescut la un nivel record, de peste trei ori mai mult decât în momentul ieșirii din UE. Iată rezultatul care se poate transforma în apetență de vot:

YouGov's Brexit poll shows 57% of people support returning to the single market. Credit: YouGov
YouGov's Brexit poll shows 57% of people support returning to the single market. Credit: YouGov

La fel de interesante sunt evoluțiile de ultimă oră de pe piața politică americană unde ar trebui studiate cu mare atenție rezultatele sondajelor ui publicate de Emerson College și de la PEW. Primul dintre ele arată foarte clar că,  și în acest caz, problemele economice și lipsa de soluții convingătoare motivează schimbarea de percepții a electoratului care începe să migreze înspre susținerea lui Trump.

image

Atenție la procentul de 38% dintre tinerii votanți care spun că rezultatele economice constituie prima preocupare.

Context în care este foarte posibil ca problemele economice și nu diviziunile politice (poate nici măcar procesele răsunătoare aflate în curs sau promise la adresa lui Biden sau Trump) să fie factorul decisiv. Și opinia publică va continua să ia în calcul – să vedem cu ce rezultate electorale finale – chestiunea foarte sensibilă a ajutorului financiar și militar uriaș pe care-l acordă acum SUA în favoare Ucrainei. Acesta este subiectul sondajului foarte extins realizat de cei de la PEW.

image

Balanța este nehotărâtă dar analiștii notează ridicarea sprijinului general pentru Trump în condițiile în care, ca odinioară în Afganistan, sumele incredibil de mari trimise în ajutorul guvernării Zelenski nu produc rezultatele scontate în teren, așa cum au fost ele date ca certitudine absolută de generali.

image

Deja, la bursa discretă a pariurilor electorale, se face presupunerea că mulți dintre indeciși vor analiza care este, din punctul lor de vedere, credibilitatea promisiunilor făcute de candidații actuali. Spre exemplu, Trump care afirmă că dacă va fi ales va pune capăt în 24 de ore3 războiului din Ucraina. Și foarte mulți sunt siguri că poate asta și o va face, trimițând astfel europenilor un mesaj extrem de puternic.  Poate, de ce nu, cu putere de a influența și opțiunile britanice, dar nu în sensul indicat acum de sondaje , ci influențând o revenire în jocuri a lui Boris Johnson care să candideze în echipă cu Nigel Farage, cum spun cei de la Mail Online.

Există o singură certitudine: crizele economice suprapuse încep să dea rezultate și, din acest moment, totul este posibil. Inclusiv acceptarea soluțiilor demagogiei de tip extremist.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite