SUA solicită eliberarea imediată a jurnalistului Evan Gershkovich: „Este reținut în mod arbitrar de Rusia”

0
Publicat:

Secretarul de stat Antony Blinken a denunţat luni „detenţia arbitrară” a jurnalistului Evan Gershkovich, arestat de regimul de la Moscova sub acuzaţia de spionaj, şi a cerut eliberarea „imediată” a acestuia.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Blinken a „determinat că Evan Gershkovich este reţinut în mod arbitrar de Rusia”, se arată într-un comunicat publicat de purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Vedant Patel.

„Jurnalismul nu este o crimă. Condamnăm represiunea continuă de către Kremlin a vocilor independente din Rusia şi războiul său împotriva adevărului”, a adăugat Patel, care precizează că administrația Biden va oferi „tot sprijinul necesar” corespondentului cotidianului „Wall Street Journal” şi celor apropiaţi lui.

Calificarea „detenţie arbitrară”, care era aşteptată de câteva zile, a declanşat o serie de proceduri în cadrul administraţiei americane şi a permis în special autorităţilor să facă schimb de informaţii cu rudele jurnalistului, notează AFP, potrivit Agerpres.

Moscova a anunţat Washingtonul cu privire la arestarea lui Gershkovich, dar refuză în continuare accesul consular.

„Ministerul (rus) a furnizat o notificare de detenţie, dar încă nu accesul consular, încălcându-şi obligaţiile”, a afirmat Vedant Patel, îndemnând autorităţile ruse să facă acest lucru.

Evan Gershkovich a fost arestat la sfârşitul lui martie în timp ce realiza un reportaj în orașul Ekaterinburg. Jurnalistul a fost inculpat oficial pentru „spionaj”, acuzaţie pe care el şi angajatorul său, „Wall Street Journal”, o resping cu fermitate. Această inculpare deschide calea spre un proces a cărui dată nu a fost încă anunţată, precizează AFP.

Regimul de la Moscova susține că Gershkovich, ai cărui părinți sunt născuți în fosta Uniune Sovietică, a strâns informaţii secrete de stat despre o companie rusă din domeniul apărării. Washingtonul respinge această acuzație.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite