SUA acordă un nou ajutor militar pentru Ucraina. Procedura adoptată de democrați pentru a ocoli opoziția unor republicani

0
Publicat:

SUA acordă un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 300 de milioane de dolari, departe de suma substanţială solicitată de preşedintele Joe Biden, încă blocată de unii republicani din Camera Reprezentanților.

FOTO Pixabay
FOTO Pixabay

Noul ajutor, anunțat marți, include în special rachete antiaeriene, muniţie şi obuze de artilerie. Răspunde „la anumite nevoi urgente ale Ucrainei”, a subliniat Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

„Este un ajutor relativ modest, menit să ofere Ucrainei minimul necesar pentru o perioadă scurtă de timp”, a indicat un oficial american de rang înalt.

Acest ajutoru este acordat datorită unei reevaluări contabile din partea Pentagonului, notează AFP, potrivit Agerpres.

„Am făcut economii care ne vor permite să finanţăm acest nou ajutor”, a explicat oficialul citat, precizând că situaţia este „mai degrabă excepţională” şi nu înlocuieşte validarea fondurilor de către Congresul SUA.

De departe primul sprijin militar acordat de SUA Ucrainei, președintele Biden și echipa sa fac eforturi de luni de zile pentru aprobarea unui ajutor de 61,4 de miliarde de dolari care este blocat de unii republicani din Camera Reprezentanților din rațiuni de politică internă.

Democrații recurg la un instrument procedural rar pentru a ocoli blocajul

Pentru a depăși blocajul, aleșii democraţi din Camera Reprezentanţilor au început marţi să colecteze semnături menite aplicării unei proceduri inedite ce le-ar putea permite să impună un vot pentru ajutorul solicitat de Casa Albă.

Un purtător de cuvânt al congresmanului democrat Jim McGovern, membru în puternicul Comitet pentru Regulamente al Camerei Reprezentanţilor, a anunţat lansarea unei petiţii de abilitare şi începerea strângerii de semnături, transmite agenția de presă Reuters, citată de Agerpres.

Este vorba despre un instrument procedural rareori folosit. În virtutea acestuia, dacă cel puţin o majoritate simplă de 218 din cei 435 de membri ai Camerei semnează petiţia, atunci va putea fi forţat un vot în Cameră asupra legislaţiei blocate de preşedintele acesteia, notează Reuters.

Preşedintele Biden a cerut un nou ajutor care să fie oferit Ucrainei pentru a o susţine în fața agresiunii militare ruse, în valoare de 61,4 miliarde de dolari, pe care l-a inclus într-un pachet mai larg de 95 de miliarde de dolari, care include și ajutoare militare pentru Israel şi Taiwan, sperând că astfel va forţa mâna republicanilor să-l accepte.

Actul normativ referitor la acest pachet a trecut de Senat, dominat de democrați, cu un raport de voturi de 70 la 30, un număr de 22 de senatori republicani votând pentru, dar este blocat în Camera Reprezentanţilor, dominată de republicani, de unii aleși apropiaţi fostului lider de la Casa Albă Donald Trump, în special de preşedintele acestui for, Mike Johnson, care refuză să-l supună la vot.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite