Trupele ucrainene raționalizează muniția pe fondul amânării de către republicanii americani a ajutorului militar

0
Publicat:

Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, pare hotărât să își traseze propriul curs, îndepărtându-se de pachetul de ajutor extern de 95 de miliarde de dolari adoptat de Senat.

Republicanul Mike Johnson  FOTO: EPA-EFE
Republicanul Mike Johnson FOTO: EPA-EFE

Dronele ucrainene zboară fără muniție. Artileria rusă dezlănțuie salve mortale din poziții sigure, dincolo de raza de acțiune a trupelor de la Kiev. Lipsa munițiilor și a proviziilor duce la pierderea de teren în fața Moscovei, avertizează liderii Congresului american, însă Camera controlată de republicani nu s-a grăbit prea mult să reaprovizioneze Ucraina cu ajutor militar, scrie news.yahoo.com.

Peste tot în Washington, oficialii privesc cu tot mai multă îngrijorare scăderea livrărilor de muniție. Au trecut mai bine de două luni de când SUA - care, de la al Doilea Război Mondial încoace, s-a autodenumit "Arsenalul democrației" - au trimis ultima dată provizii militare în Ucraina.

Șeful Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, amână plata ajutorului,  o decizie care ar putea bloca pachetul timp de câteva săptămâni, după o așteptare deja dificilă de luni de zile în Congres.

Cu livrările militare americane întrerupte, trupele ucrainene s-au retras luna trecută din orașul Avdiivka din estul țării, unde apărătorii, depășiți numeric, au ținut piept unui asalt rusesc timp de patru luni. Întârzierile în ceea ce privește sprijinul militar din partea Occidentului complică sarcina tacticienilor militari de la Kiev, forțând trupele să raționalizeze muniția și, în cele din urmă, costând viețile soldaților ucraineni.

"Dacă Ucraina primește ajutorul, va învinge. Dacă nu primește ajutorul, va pierde - cu consecințe grave pentru Statele Unite", a declarat liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, care a vizitat Ucraina săptămâna trecută.

Oficialii din domeniul apărării discută opțiunile, care includ posibilitatea de a utiliza stocurile existente chiar înainte ca Congresul să aprobe finanțarea pentru refacerea acestora, potrivit senatorului Jack Reed, președintele Comisiei pentru servicii armate din Senat. Iar la o întâlnire de la Casa Albă din această săptămână, președintele Joe Biden, cei doi principali democrați din Congres și liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, au insistat intens, pe rând, pe lângă Johnson, să adopte un pachet de măsuri aprobat de Senat care ar oferi asistență în valoare de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Până acum, președintele republican a refuzat.

Republicanul din Louisiana - la doar patru luni de la preluarea puternicei funcții de speaker, al doilea în linia de succesiune la președinție - se află sub o presiune intensă din toate părțile. Liderii a 23 de parlamente europene au semnat o scrisoare deschisă în care îl îndeamnă să aprobe ajutorul. Iar în rândurile sale din Camera Reprezentanților, republicanii de rang înalt devin tot mai revoltați de inacțiune, chiar dacă alți membri de extremă dreapta au amenințat că vor încerca să-l înlăture de la conducere dacă va avansa ajutorul pentru Kiev.

"Camera ia în considerare în mod activ opțiunile privind o cale de urmat, dar prima noastră responsabilitate este de a finanța guvernul, iar responsabilitatea noastră principală, primordială - și așa a fost în ultimii trei ani - a fost de a securiza frontiera", a declarat Johnson într-o conferință de presă.

Johnson a răspuns presiunilor asupra Ucrainei spunând că Camera a primit legislația de finanțare abia la mijlocul lunii februarie, după ce Senatului i-a luat patru luni pentru a negocia, inclusiv politicile de aplicare a legii la granița dintre SUA și Mexic. Acordul privind securitatea la frontieră s-a prăbușit rapid după ce republicanii, inclusiv Johnson, au criticat propunerea ca fiind insuficientă. Cu toate acestea, Johnson și alți republicani din Camera Reprezentanților speră din nou să obțină câteva victorii politice în ceea ce privește securitatea frontierei.

Când președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Congresul la sfârșitul anului trecut, i-a spus lui Johnson că ajutorul militar va dura până în februarie. Dar, pe măsură ce Congresul a intrat în martie, Johnson a permis până acum membrilor Camerei să își elaboreze propriile propuneri și a dezvăluit puține lucruri despre planurile sale pentru acest pachet.

"Am depășit termenul pe care ar fi trebuit să îl avem, această analiză și examinare atentă de către Cameră ar fi trebuit să fie finalizată înainte de sfârșitul anului sau la foarte scurt timp după noul an", a declarat reprezentantul French Hill, un republican din Arkansas.

Hill și alți câțiva republicani de rang înalt îl presează pe Johnson să acționeze prin elaborarea unui nou pachet de securitate națională în Camera Reprezentanților. Acest proiect de lege, care este redactat de președintele Comisiei pentru afaceri externe, Michael McCaul, și de principalii alocatori, este de așteptat să fie mai mic decât pachetul de 95 de miliarde de dolari din Senat, dar să includă multe prevederi similare - inclusiv bani pe care Ucraina, Israel și aliații din Indo-Pacific i-ar putea folosi pentru a achiziționa echipamente militare americane, precum și o anumită asistență umanitară.

De asemenea, ar putea include o versiune a Legii privind reconstruirea prosperității economice și a oportunităților pentru ucraineni, sau REPO Act, care ar permite SUA să apeleze la activele înghețate ale băncii centrale rusești pentru a compensa Ucraina pentru daunele provocate de invazie, a declarat Hill. El a spus că acest lucru ar economisi banii contribuabililor pe termen lung și ar ajuta la obținerea voturilor republicanilor în Cameră.

"Este mai mult o chestiune de a găsi modalitatea de a merge mai departe", a declarat condimentat reprezentantul Tom Cole, republican din Oakla, președintele Comisiei pentru Regulament. "Dar o majoritate substanțială din ambele camere ale Congresului dorește să ajute Ucraina. Ați avut 70 acolo", a spus el despre sprijinul robust al Senatului, "iar votul de aici va fi mult peste 300".

Reprezentanta Annie Kuster din New Hampshire, care conduce un grup de democrați centriști numit New Dems, a declarat că mulți din partidul său sunt gata să îl ajute pe Johnson să treacă un pachet de ajutor militar dacă îl aduce în fața Parlamentului. Dar ea a spus că proiectul de lege deja adoptat de Senat ar avea cel mai larg sprijin.

"Ne aflăm într-un moment critic acum și îl încurajez pe președintele Johnson să lucreze cu noi", a spus Kuster. "El are o majoritate atât de mică".

Între timp, orice decizie a Pentagonului de a trimite arme Ucrainei înainte ca Congresul să aprobe finanțarea este plină de riscuri. Deoarece nu există bani pentru a reface echipamentele și armele trimise, armata și-ar epuiza stocurile și ar putea risca să dăuneze pregătirii unităților pentru război.

În plus, există temeri că acțiunea Pentagonului ar putea descuraja Congresul să acționeze rapid în privința legii de finanțare.

Reed a declarat că ar fi mai logic ca Congresul să adopte pachetul suplimentar, pentru că atunci Pentagonul "ar putea comanda imediat echipamentele pe care le retrage. Noi riscăm, fără acest lucru, să retragem echipamentele și să nu le putem înlocui sau să fim siguri de înlocuire".

Dar a adăugat: "Ar putea exista circumstanțe în care președintele ar decide să trimită echipamente precum ATACMS, chiar dacă ar fi o decizie dificilă".

Statele Unite au trimis ATACMS (Army Tactical Missile Systems) cu rază medie de acțiune, precum și HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems). Dar au existat presiuni pentru ca SUA să trimită ATACMS cu rază de acțiune mai lungă. Statele Unite au opus rezistență din cauza temerilor că Moscova le-ar considera escaladare, deoarece ar putea ajunge mai adânc în Rusia și pe teritoriul deținut de Rusia.

Cu toate acestea, liderii ucraineni ar putea folosi rachetele cu rază mai lungă de acțiune pentru a întrerupe liniile de aprovizionare rusești - o capacitate considerată esențială în condițiile în care președintele rus Vladimir Putin dorește să își majoreze trupele în această primăvară.

De asemenea, Ucraina a precizat că forțele sale au nevoie și de artilerie suplimentară, inclusiv de obuze de 155 mm, precum și de muniție pentru apărarea antiaeriană.

Oficialii ucraineni și-au exprimat încrederea că pot rezista unei ofensive rusești încă câteva luni, a declarat Shelby Magid, director adjunct al Centrului Eurasia din cadrul Atlantic Council, care militează pentru cooperarea americană cu Europa. Cu toate acestea, ea a adăugat că faptul că Pentagonul a luat în considerare folosirea autorității de retragere a trimis un mesaj sumbru că oficialii consideră că acest conflict are implicații directe asupra securității naționale a SUA.

Unii avertizează că, dacă Congresul nu acordă ajutorul, trupele americane vor fi chemate în continuare să ajute la apărarea aliaților din NATO.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite