Statele Unite vor începe să parașuteze ajutoare umanitare în Gaza

0
Publicat:

Președintele Joe Biden a anunţat vineri că Statele Unite vor începe să parașuteze ajutoare umanitare în Gaza, relatează New York Time. Decizia a fost luată ca urmare a morţii a zeci de palestinieni civili, uciși când forțele israeliene au deschis focul în apropierea unui convoi umanitar în orașul Gaza, cu o zi mai devreme.

Joe Biden, foto arhivă
Joe Biden, foto arhivă

„Oameni nevinovați au fost prinși într-un război teribil, incapabili să își hrănească familiile, și ați văzut reacția când au încercat să facă să intre ajutoare”, a declarat Joe Biden înainte de a se întâlni cu premierul Italiei, Giorgia Meloni. „Și trebuie să facem mai mult, iar Statele Unite vor face mai mult” – a completat el.

Cel puţin 576.000 de oameni din Fâşia Gaza - un sfert din populaţia enclavei - sunt la un pas de foamete, potrivit Oficiului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare. În timp ce unii oameni mănâncă hrană pentru animale şi chiar cactuşi pentru a supravieţui, iar medicii spun că sunt copii care mor în spitale din cauza malnutriţiei şi a deshidratării, ONU a anunţat că se confruntă cu „obstacole copleşitoare” pentru a primi ajutoare în Fâşia Gaza.

Administrația Biden a precizat că a luat în considerare de ceva timp posibilitatea de a efectua parașutări aeriene, dar până acum a ales să nu o facă, în parte din cauza provocărilor logistice pe care le presupune lansarea de ajutoare într-o zonă de război densă.

Preşedintele american a declarat că Statele Unite vor colabora cu Iordania, care a fost în fruntea eforturilor de parașutare aeriană în Gaza, precum și cu alți aliați pentru a livra ajutorul pe calea aerului și că, în cele din urmă, proviziile ar putea fi livrate și pe mare.

„Ajutoarele care ajung în Gaza nu sunt nici pe departe suficiente acum”, a spus Joe Biden. „Vieți nevinovate sunt în pericol, iar viețile copiilor sunt în pericol”.

John F. Kirby, un înalt oficial al Consiliului de Securitate Națională, a declarat că primele parașutări aeriene se vor concentra pe alimente, urmate de apă și medicamente. Forțele Aeriene intenționează să lanseze 50.000 de rații de mâncare.

Pe lângă parașutările de ajutoare, Statele Unite au cerut Israelului să deschidă mai multe puncte de trecere a frontierei în estul Fâșiei Gaza și analizează modalități de a crea un port temporar, care ar permite aducerea ajutoarelor pe mare. Crearea acestuia ar putea aduce mai mult ajutor, dar înființarea unei astfel de facilități este, în mod sigur , greu de realizat, au declarat oficialii. Statele Unite nu vor folosi trupe americane pentru a construi instalația temporară și nici nu vor folosi ambarcațiuni amfibii americane de debarcare.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite