Masacrul din Gaza: un număr mare de răni prin împuşcare, afirmă ONU. Preşedintele Biden speră într-o încetare a focului până la începerea Ramadanului

0
Publicat:

O echipă ONU care a vizitat vineri spitalul al-Shifa din Gaza, care a primit zeci de persoane rănite după tragedia care a făcut peste 110 morţi în timpul unei distribuiri de ajutoare umanitare, a văzut "un număr mare de răni prin împuşcare", a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU.

Peste 100 de oamen au murit în masacru
Peste 100 de oamen au murit în masacru

Personal de la biroul umanitar al ONU (OCHA), OMS şi UNICEF, primii care au putut merge în nord de mai bine de o săptămână, au petrecut vineri dimineaţă puţin peste două ore în acest spital din oraşul Gaza, unde au adus medicamente şi combustibil, a explicat Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU.

"Spitalul Al-Shifa ar fi internat ieri peste 700 de persoane rănite, dintre care 200 sunt încă internate, iar, la momentul acestei vizite, personalul spitalului le-a spus că au primit cadavrele a 70 de persoane ucise ieri", după incidentul din timpul distribuirii ajutoarelor.

Întrebat despre cauzele morţii, acesta a spus că nu ştie dacă membrii echipei au examinat cadavrele. Dar, din ceea ce au văzut, printre "pacienţii vii care erau trataţi, exista un număr mare de răni prin împuşcare", a spus el.

Joi, martori au spus că soldaţii israelieni au tras într-o mulţime înfometată care se grăbea către camioanele cu ajutoare umanitare în nordul oraşului Gaza.

Numărul morţilor este de 115, iar cel al răniţilor de aproximativ 760, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Un oficial al armatei israeliene a confirmat "tiruri limitate" de către soldaţii care s-au simţit "ameninţaţi" şi a vorbit despre "o busculadă în timpul căreia zeci de locuitori au fost ucişi şi răniţi, unii loviţi de camioanele cu ajutoare".

Preşedintele american Joe Biden a declarat vineri că speră că o încetare a focului în Fâşia Gaza ar putea avea loc până în Ramadan, luna sfântă a musulmanilor, care începe în seara zilei de 10 sau 11 martie, informează AFP.

Întrebat de jurnalişti despre posibilitatea unui acord privind un armistiţiu în Gaza în schimbul eliberării ostaticilor până la această dată, preşedintele american a răspuns:"Sper că da, continuăm să lucrăm mult la acest subiect. Încă nu suntem acolo".

"O vom face, dar nu suntem încă acolo şi s-ar putea să nu reuşim", a spus Joe Biden în timp ce părăsea Casa Albă pentru a petrece week-end-ul la reşedinţa prezidenţială de la Camp David, lângă Washington.

Preşedintele Biden a spus la începutul săptămânii că spera până luni, 4 martie, la un acord pentru un armistiţiu de şase săptămâni în luptele dintre Israel şi Hamas, dar a revenit asupra orizontului de timp estimat.

Moartea a peste 110 palestinieni ca urmare a tirurilor israeliene în timpul unei distribuiri de ajutoare umanitare ar putea să complice negocierile, a recunoscut mai devreme preşedintele SUA.

Vineri, confruntat cu situaţia disperată din Gaza, Joe Biden a hotărât să implice SUA "în zilele următoare" şi pentru prima dată în lansări aeriene de ajutoare umanitare în Fâşia Gaza, teritoriu palestinian asediat de armata israeliană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite