Statele Unite sunt „profund îngrijorate” de „condiţiile de detenţie” ale opozantului Aleksei Navalnîi

0
Publicat:

Statele Unite sunt „profund îngrijorate” de „condiţiile de detenţie” ale opozantului rus Aleksei Navalnîi, reapărut într-o colonie penitenciară în regiunea arctică din nordul Rusiei, după ce a nu s-a știut unde se află timp de aproape trei săptămâni, scrie AFP, notează Agerpres.

Activist Aleksei Navalnîi FOTO: EPA-EFE (Arhivă)
Activist Aleksei Navalnîi FOTO: EPA-EFE (Arhivă)

„Salutăm informaţiile potrivit cărora Navalnîi a fost localizat”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. „Cu toate acestea, rămânem profund îngrijoraţi de soarta lui Navalnîi şi de condiţiile sale nedrepte de detenţie”, a transmis el într-un comunicat.

Un carismatic activist anticorupţie şi opozantul numărul unu al preşedintelui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi ispăşeşte o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru „extremism”.

Washingtonul a cerut din nou „eliberarea imediată” a lui Navalnîi în vârstă de 47 de ani, îndemnând Moscova să pună capăt „represiunii crescânde a vocilor independente în Rusia” şi „ţintirii vătămătoare” a lui Navalnîi.

Activistul a dispărut la începutul lui decembrie din colonia penitenciară aflată în regiunea Vladimir, la 250 de kilometri est de Moscova, unde fusese închis până atunci, ceea ce însemna transferul lui într-un alt loc.

Navalnâi a fost localizat în colonia penală IK-3 din Harp, aflat în regiunea Iamal-Neneţ, la aproximativ 1.900 km nord-est de Moscova, a precizat purtătoarea de cuvânt Kira Iarmâş. Aceasta a spus că politicianul este bine şi avocatul său a reuşit să îl întâlnească luni, relatează Reuters.

Kharp, cu aproximativ 5.000 de locuitori, se află în Iamalo-Neneţia, o regiune aflată în nordul Rusiei. Se află dincolo de Cercul Arctic şi în regiune sunt mai multe colonii penitenciare.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite