Principalul opozant al lui Putin, dat dispărut de 12 zile: ONU denunță o „dispariție forțată”

0
Publicat:

O expertă ONU în domeniul drepturilor omului şi-a exprimat luni îngrijorarea în legătură cu „dispariţia forţată” a opozantului rus Aleksei Navalnîi şi a cerut regimului de la Moscova să-l elibereze imediat.

Aleksei Navalnîi FOTO Arhivă
Aleksei Navalnîi FOTO Arhivă

Susţinătorii lui Aleksei Navalnîi, care a fost întemniţat în ianuarie 2021 după ce supravieţuise unei tentative de asasinare prin otrăvire orchestrate de FSB, au tras semnale de alarmă încă de la începutul lunii decembrie, când opozantul rus a fost văzut pentru ultima dată.

Avocaţii nu s-au putut întâlni cu Navalnîi începând din 6 decembrie, iar opozantul rus nu a fost prezent la audierea prevăzută pentru vinerea trecută.

„Sunt foarte îngrijorată de faptul că autorităţile ruse nu dezvăluie unde se află Navalnîi şi care este starea sănătăţii lui o perioadă atât de lungă, ceea ce este echivalent cu o dispariţie forţată”, a afirmat Mariana Kaţarova, raportor special al ONU pentru drepturile omului în Rusia.

Familia şi avocaţii lui Aleksei Navalnîi au trimis scrisori tuturor coloniilor penitenciare pentru a încerca să identifice unde se află principalul adversar politic al lui Vladimir Putin.

„Drept răspuns, ei au primit informaţii iniţiale conform cărora el s-ar putea afla într-o colonie penitenciară din Omsk, dar aceste informaţii au fost ulterior dezminţite”, a precizat reprezentanta ONU, citată de AFP.

Aleksei Navalnîi a fost condamnat la 19 ani de închisoare pentru „extremism”, pedeapsă pe care trebuie să o execute într-o colonie cu „regim special”, unde condiţiile de detenţie sunt de obicei cele mai dure şi rezervate condamnaţilor la închisoare pe viaţă sau celor mai periculoşi deţinuţi.

Mariana Kaţarova a adăugat că acuzaţiile de extremism sunt „nefondate” şi a subliniat că prizonierii riscă încălcări grave ale drepturilor lor în timpul transportării.

Aleksei Navalnîi a respins în repetate rânduri dosarele deschise de regimul Putin împotriva, considerându-le fabricate politic în contextul reprimării oricărei forme de opoziție în Rusia.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite