Statele Unite se tem că Rusia ar putea folosi arme chimice. Secretarul de stat al SUA nu a precizat de ce regiune sunt legate aceste ipoteze

0
0
Foto: EPA-EFE / Miniştrii de externe american şi rus (pe vremea când astfel de dispute nu se afla pe agenda lor de lucru)
Foto: EPA-EFE / Miniştrii de externe american şi rus (pe vremea când astfel de dispute nu se afla pe agenda lor de lucru)

Statele Unite se tem că Federaţia Rusă poate folosi arme chimice sau alte arme de distrugere în masă. Această declaraţie a fost făcută marţi la CNN, de secretarul de stat american Anthony Blinken.

"Avem îngrijorări reale că Rusia ar putea folosi arme chimice sau alte arme de distrugere în masă. Monitorizăm acest lucru foarte îndeaproape", a spus Blinken. În acelaşi timp, el nu a precizat de ce regiune sunt legate aceste presupuneri ale Washingtonului.

În acelaşi timp, secretarul de stat a susţinut că Statele Unite au văzut cum Federaţia Rusă a „folosit arme chimice sau nu s-a opus utilizării lor în Siria” şi, de asemenea, „le-a folosit pentru a elimina oponenţii din Marea Britanie."

Autorităţile americane au făcut anterior declaraţii cu privire la posibilitatea ca Rusia să folosească arme chimice, în special în lumina invaziei din Ucraina.

Răspunzând acuzaţiilor administraţiei americane, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a spus că astfel de declaraţii ale părţii americane sunt nefondate şi că reprezintă o altă încercare de a demoniza Rusia. El a subliniat că Federaţia Rusă, spre deosebire de Statele Unite, a eliminat toate stocurile disponibile de agenţi de război chimic încă din 2017, acest fapt fiind documentat de OIAC.

Diplomatul rus a mai atras atenţia asupra faptului că astfel de declaraţii ale oficialilor guvernamentali americani „mărturisesc îngrijorarea serioasă a Casei Albe cu privire la dezvăluirea adevărului despre lucrările în desfăşurare la programul biologic militar în apropierea graniţelor Federaţiei Ruse cu finanţare SUA." (e vorba de acuzaţiile pe care Rusia le face adresa Ucrainei şi SUA cu privire la presupuse activităţi de dezvoltare de arme biologice, acuzaţii făcute şi de la tribuna ONU, dar nedovedite, n.ed.). În această notă, Antonov a cerut autorităţilor americane „să reducă imediat munca ilegală în domeniul biologiei militare, inclusiv în spaţiul post-sovietic”. Ambasadorul a adăugat că „este timpul ca Washingtonul să accelereze momentul distrugerii stocurilor naţionale de arme chimice”. El a amintit că „Statele Unite sunt încă singura ţară parte la Convenţia privind armele chimice care nu şi-a îndeplinit încă obligaţiile internaţionale”.

Mai multe - SUA

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite