„Socialism” este cel mai căutat cuvânt de anul acesta în dicţionarul Merriam-Webster

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Socialism” a fost cel mai căutat cuvânt de anul acesta în varianta online a dicţionarului Merriam-Webster, tendinţă pe care compania care publică dicţionarul i-o atribuie candidatului democrat la preşedinţia Statelor Unite, Bernie Sanders, care se autodenumeşte un „socialist democratic”.

În 2014, cuvântul cel mai căutat a fost „cultură”. Anul acesta, „socialism” a stârnit o curiozitate intensă şi a înregistrat o creştere de 169% a căutărilor faţă de anul trecut.

„<<Socialism>> a fost în topul căutărilor în dicţionarul nostru online timp de mai mulţi ani. Anul acesta, căutările au crescut şi mai mult, începând cu evenimentele din luna iulie din campania lui Bernie Sanders, au rămas la un nivel înalt în lunile următoare şi au crescut din nou după prima dezbatere a candidaţilor democraţi din octombrie”, a declarat Peter Sokolowsk, editor al dicţionarului.

Cei de la Merriam-Webster spun că faptul că Sanders a îmbrăţişat socialismul „arată că termenul a evoluat de la asocierile din perioada Războiului Rece”. Editura a inclus informaţii noi în explicaţiile pentru „socialism”.

„În era modernă, socialismul pur a fost observat doar rar şi pentru scurtă durată în câteva regimuri comuniste. Mult mai comune sunt sistemele social democrate, denumite acum ca <<democraţii socialiste>>, în care reglementări puternice ale statului, dar cu o limitare a proprietăţii de stat, sunt implementate de guverne alese democratic (ca în Suedia şi Danemarca), cu convingerea că produc o distribuţie justă a veniturilor fără a împiedica creşterea economică”, spune dicţionarul.

Cu toate acestea, „socialism” nu a primit titlul de „cuvântul anului”. Această distincţie a fost acordată sufismului „ism”, pentru că cele mai multe căutări de anul acesta au fost pentru cuvinte care se termină în acest sufix. Printre acestea se află şi „fascism”, căutat intens după remarcile lui Donald Trump despre musulmani, şi „terorism”, căutat frecvent după atacurile din Paris, Colorado Springs şi San Bernardino.

„În noiembrie, unii conservatori au început să folosească termenul de <<fascist>> pentru a descrie propunerile lui Donald Trump, iar în decembrie, jurnalişti de la Slate şi New York Times şi un comentator CNN l-au numit pe Trump fascist, fapt care a trimis oamenii la dicţionar”, explică editura.

Şi căutările pentru cuvântul „rasism” au crescut cu 50% anul acesta după mai multe incidente din Statele Unite, iar „feminism” a înregistrat, la rândul său, o creştere după succesul înregistrat de comediana Amy Schumer, candidatura la preşedinţia SUA a lui Hillary Clinton şi vâlva provocată de povestea lui Caitlyn Jenner.

Alte două cuvinte care se termină în sufixul „ism”, „comunism” şi „capitalism”, completează lista de şapte cuvinte care au înregistrat, fiecare, „milioane de căutări” în 2015.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite