Saga recuperării secretelor SUA de la reședința lui Trump. Fostul președinte american păstra documente clasificate și în baie FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donald Trump a păstrat în mod ilegal sute de documente guvernamentale clasificate la reședința sa de la Mar-a-Lago după ce a părăsit funcția, între care unele privind programele de arme convenționale și nucleare ale Americii, potențialele puncte slabe ale apărării SUA și planurile de răspuns la un atac străin, au acuzat vineri procurorii federali.

Documente clasificate ale SUA au fost depozitate inclusiv într-o baie FOTO U.S. District Court
Documente clasificate ale SUA au fost depozitate inclusiv într-o baie FOTO U.S. District Court

Cel de-al 45-lea președinte al SUA a depozitat cutii cu aceste documente inclusiv „într-o sală de bal, o baie și un duș, un birou, dormitorul său și o cameră de depozitare”, potrivit unui rechizitoriu de 49 de pagini depus joi la tribunalul federal din Miami, relatează New York Post.

Totodată, procurorii americanii au citat o înregistrare în iulie 2021, în care fostul președinte a discutat despre un material clasificat la o întîlnire la care au fost prezenți un scriitor, un editor și doi consilieri, adică persoane neautorizate să afle informațiile respective.

În cadrul întâlnirii, fostul președinte s-a referit la un înalt oficial militar, despre care se spune că ar fi Mark Milley, șeful Statului Major Întrunit, care se temea că Trump ar putea ordona un atac militar asupra unei alte țări, Iranul, se prespune, după înfrângerea sa de către Joe Biden în alegerile din 2020.

El a spus că vreau să atac [țara A]", a comentat Trump potrivit unei transcrieri inclusă în actul de acuzare, contestând totodată faptul că a fost autorul planurilor. „A fost el. Împreună cu Departamentul Apărării”.

„Doar că este extrem de confidențial. ... Secret. Este o informație secretă”, a spus el.

„Vedeți, în calitate de președinte aș fi putut să îl declasific. ... Acum, nu mai pot, dar tot este secret."

În august sau septembrie 2021, Trump a arătat unui membru al comitetului său de acțiune politică, care nu avea o autorizație de securitate, o hartă clasificată a unei alte țări - și a recunoscut imediat în fața persoanei respective că nu ar fi trebuit să facă acest lucru.

37 de capete de acuzare împotriva lui Trump

Inculparea conținând 37 de capete de acuzare împotriva lui Trump a fost desigilată la câteva ore după ce președintele de 76 de ani a anunțat că a fost pus sub acuzare de Jack Smith, consilierul special desemnat în noiembrie să examineze reținerea de către Trump a unor documente oficiale.

Este primul președinte american care se confruntă cu șapte acuzații federale în ceea ce privește reținerea, păstrarea și ascunderea unor documente dintre care unele sunt clasificate „strict secrete”.

Potrivit actului de acuzare, Trump și Walt Nauta, un consilier personal, au colaborat pentru a duce la reședința din Florida cutii cu sute de documente clasificate, iar Trump a fost „implicat personal în acest proces”.

Arhivele Naționale a făcut primele solicitări privind predarea documentelor prezidențiale în primăvara anului 2021. Nauta a predat însă abia la 17 ianuarie 2022 15 cutii conținând 197 de documente guvernamentale, dintre care 98 erau clasificate "secrete", 30 "strict secrete", iar restul erau marcate drept "confidențiale".

FBI a deschis o anchetă penală privind păstrarea documentelor clasificate la 30 martie 2022, iar un mare juriu a fost convocat la 26 aprilie 2022.

Trump și un consilier sunt acuzați că au încercat să ascundă documentele

Procurorii au argumentat că, în mai 2022, Nauta a făcut declarații false și înșelătoare către FBI cu privire la transferul documentelor, susținând că nu știa că cutiile au fost aduse la reședința privată a lui Trump și că nu știa cum au ajuns acolo sau unde au fost depozitate anterior.

La 23 mai 2022, Trump s-a întâlnit cu avocații săi pentru a discuta cum să răspundă la o citație din 11 mai a marelui juriu.

Nu vreau să se uite nimeni, nu vreau să scotocească nimeni prin cutiile mele, chiar nu vreau, nu vreau să vă uitați prin cutiile mele", a rezumat unul dintre avocați comentariile fostului președinte.

Trump a spus și că ar fi "mai bine dacă le-am spune că nu avem nimic", și-a amintit avocatul.

La un moment dat, după întâlnirea din 23 mai, spun procurorii, Trump i-a ordonat lui Nauta să mute 64 de cutii din camera de depozitare la reședința sa privată. Pe 1 iunie, unul dintre avocații lui Trump i-a reamintit acestuia că vor veni a doua zi pentru a examina cutiile și a se asigura că fostul președinte s-a conformat citației din 11 mai.

Documente guvernamentale într-o sală de bal de la Mar-a-Lago FOTO U.S. District Court
Documente guvernamentale într-o sală de bal de la Mar-a-Lago FOTO U.S. District Court

A doua zi, înainte de sosirea avocatului, Trump l-a sunat pe Nauta. Aproximativ trei ore mai târziu, asistentul și un alt angajat de la Mar-a-Lago au mutat aproximativ 30 de cutii de la reședința lui Trump înapoi în depozit. Procurorii au declarat că FBI a observat ulterior transferul cutiilor pe imaginile de supraveghere.

În acea după-amiază, când avocatul lui Trump a sosit pentru a examina materialele. Nauta i-a condus doar la camera de depozitare pentru a recupera documentele clasificate, nu și la reședință.

La 3 iunie, echipa juridică a lui Trump a confirmat Departamentului de Justiție și FBI-ului că a fost efectuată o "căutare sârguincioasă" și a predat alte 38 de documente clasificate, fostul președinte spunându-le oficialilor că este "o carte deschisă", potrivit procurorilor.

În aceeași zi, Nauta a tarnsferat cutii în Trump Force One pentru un zbor spre nord, care a fost, de asemenea, surprins de camerele de supraveghere.

FBI a revenit pe 8 august 2022 pentru a executa un mandat de percheziție, confiscând încă 102 documente clasificate din Mar-a-Lago.

Trump riscă o pedeapsă maximă de 100 de ani de închisoare dacă va fi condamnat pentru toate capetele de acuzare

Fostul președinte american, care candidează la nominalizarea Partidului Republican pentru cursa prezidențială din 2024, nu este împiedicat nici de o eventuală condamnare să fie ales pentru nou mandat la Casa Albă.

Donald Trump, care a scris pe platforma sa Truth Social că este nevinovat, va avea prima înfățișare la tribunal în acest caz marți.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite