Primul zbor către spațiu. Avionul „Dream Chaser”, de 1,4 miliarde de dolari, ar putea duce oameni și marfă de orice fel pe orbită

0
Publicat:

Primul avion spațial comercial din lume este aproape de a efectua primul zbor. După mai mult de un deceniu de cercetări și dezvoltări de sisteme, „Dream Chaser” de la Sierra Space, care poate ateriza orizontal pe o pistă ca un avion tradițional, a trecut de testele finale.

Avionul „Dream Chaser”. FOTO The Sun
Avionul „Dream Chaser”. FOTO The Sun

Nava va face prima călătorie către Stația Spațială Internațională (ISS) pe orbită joasă a Pământului la sfârșitul acestui an, transportând peste 3.540 de kilograme de marfă.

Deși acest prim zbor va fi o misiune fără pilot, va transporta în cele din urmă astronauți la stația spațială, la fel ca Crew Dragon de la SpaceX, anunță dailymail.co.uk.

Alături de SpaceX și Boeing, Sierra Space este una dintre companiile contractate de NASA în urmă cu un deceniu pentru a trimite oameni și echipamente către ISS.

Starliner de la Boeing trebuia să trimită astronauți pe ISS săptămâna trecută, dar o eroare a amânat lansarea rachetei.

Dream Chaser de la Sierra Space va duce oameni și marfă pe Stația Spațială, pe orbita joasă a Pământului, dar anul acesta se va concentra sctrict pe transportul de marfă.

Avionul „Dream Chaser”. FOTO The Sun
Avionul „Dream Chaser”. FOTO The Sun

Potrivit Sierra Space, care are sediul în Louisville, Colorado, Dream Chaser tocmai a finalizat teste „riguroase” la instalația de testare „Neil Armstrong” de la NASA din Sandusky, Ohio.

Acestea includ teste intense de vibrații și șocuri care simulează condițiile în timpul lansării și expunerile la temperaturi extreme tipice mediului spațial.

Deocamdată nu a fost dezvăluită nicio dată specifică pentru misiune, deși unele surse spun că ar putea fi chiar luna viitoare.

În 2021, compania a primit 1,4 miliarde de dolari pentru proiectul „Dream Chaser”, în urma finanțării inițiale de către NASA de 80 de milioane.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite