Jeff Bezos se retrage de la conducerea Amazon. Cine îl va înlocui şi cu cine va călători în spaţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Alex Wong/Getty Images
FOTO Alex Wong/Getty Images

Jeff Bezos a înfiinţat Amazon în 1994, reuşind să transforme librăria online într-un mega grup de comerţ electronic cu acoperire globală într-o serie de categorii diferite, de la gadgeturi la produse alimentare şi până la streaming.

Sub conducerea lui Bezos, Amazon a depăşit o valoare de piaţă de 1.000 de miliarde de dolari, în ianuarie anul trecut, iar în prezent valorează mai mult de 1.600 de miliarde de dolari.

Acţiunile Amazon au crescut marţi cu aproximativ 1% după închiderea tranzacţiilor, în urma rezultatelorfinanciare şi informaţiilor raportate de companie.

Acţiunile companiei s-au apreciat aproximativ 4% în 2020 şi au crescut cu aproape 70% în ultimele 12 luni.

Cine îl înlolcuieşte

Acum, la 27 de ani de la înfiinţarea Amazon, Jeff Bezos se retrage, lăsându-l în locul său pe Andy Jassy, care s-a alăturat Amazon în 1997 şi a condus echipa cloud a serviciilor web Amazon (AWS) de la începuturile sale.

Jassy va trebui să conducă Amazon în contextul îngrijorărilor antitrust ale autorităţilor de reglementare. În octombrie, după o investigaţie de 16 luni asupra practicilor concurenţiale la mari companii de tehnologie, între care Amazon, o subcomisie juridică din Camera Reprezentanţilor a ajuns la concluzia că Amazon, Apple, Facebook şi Google se bucură de o puterede monopol.

Ce planuri de viitor are Bezos

Bezos a declarat că va rămâne implicat în proiecte importante ale Amazon, dar va avea, de asemenea, mai mult timp pentru a se concentra pe Bezos Earth Fund, compania sa de nave spaţiale Blue Origin, The Washington Post şi Amazon Day 1 Fund.

”Oricât de mult mai dansez step în birou, sunt încântat de această tranziţie. Milioane de clienţi depind de noi pentru serviciile noastre şi mai mult de un milion de angajaţi depind de noi pentru mijloacele lor de trai. A fi CEO al Amazon este o responsabilitate profundă şi care te consumă. Când ai o astfel de responsabilitate, este greu să acorzi atenţie oricărui alt lucru”, declara Bezos în februarie, anunţul său remis angajaţilor.

Jeff Bezos, cu o avere personală de peste 200 de miliarde de dolari, se va axa pe noi produse şi iniţiative. Prioritară va fi compania sa de nave spaţiale - Blue Origin - , dar miliardarul deţine din 2013 şi publicaţia The Washington Post, pe care a conectat-o cu era digitală, şi e interesat şi de industria filmului. Amazon a cumpărat de curând studiourile MCM.

Călătoria în spaţiu, programată pentru 20 iulie

Jeff Bezos este un fan science-fiction şi plănuieşte o ieşire în spaţiu împreună cu fratele său, Mark, chiar în această lună, pe 20, la bordul capsulei New Shepard. „Voi merge în cea mai mare aventură, cu cel mai bun prieten”, a spus el.

Bezos a investit miliarde de dolari în compania Blue Origin pentru a promova turismul în spaţiu. 

Când a absolvit liceul, în 1982, ca şef de promoţie, Bezos, pe atunci în vârstă de 18 ani, declara într-un interviu pentru Miami Herald că vrea „să construiască hoteluri spaţiale, parcuri de distracţii şi colonii pentru 2 sau 3 milioane de oameni, care să fie pe orbită. Ideea este de a conserva Pământul. Scopul este de a putea evacua oamenii. Planeta ar deveni un parc”, îşi expunea el visul.

Jeff Bezos vrea, totodată, să-şi intensifice acţiunile filantropice. El este singurul dintre cei mai bogaţi cinci oameni din lume care nu a semnat Giving Pledge, o iniţiativă filantropică creată de Bill Gates şi investitorul Warren Buffett pentru a-i încuraja pe cei mai bogaţi oameni din lume să se angajeze să doneze cel puţin jumătate din averea lor în scopuri caritabile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite