Pentagonul spune că satelitul lansat de Rusia nu este o amenințare dar va continua să îl monitorizeze. Răspunsul Moscovei

0
Publicat:

După ce Robert Wood, adjunctul ambasadorului american la ONU, a făcut publice informaţiile, marţi, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, a confirmat faptul că Rusia a lansat săptămâna trecută un satelit care ar putea fi, de fapt, o contraarmă spaţială.

Rusia a lansat nouă sateliţi pe orbita joasă a Pământului, foto arhivă
Rusia a lansat nouă sateliţi pe orbita joasă a Pământului, foto arhivă

La 16 mai, racheta rusească Soyuz a decolat de la baza de lansare de la Plesetsk, la 800 km nord de Moscova, plasând pe orbita joasă a Pământului cel puțin nouă sateliți, inclusiv COSMOS 2576, un tip de navă spațială militară rusă de tip „inspector”, potrivit Reuters.

Oficialul de la Pentagon a  declarat că acum satelitul rusesc se află pe aceeaşi orbită cu un satelit guvernamental american, potrivit abcNews.

„La 16 mai, așa cum ați subliniat, Rusia a lansat pe orbita joasă a Pământului un satelit despre care noi credem că este posibil să fie o armă spațială de contracarare, probabil capabilă să atace alți sateliți de pe orbita joasă a Pământului”, a declarat Ryder când a fost întrebat de ABC News despre aceste informații, care au fost făcute publice marți mai devreme de Robert Wood, adjunctul ambasadorului american la ONU.

„Rusia a desfășurat această nouă armă spațială de contracarare pe aceeași orbită cu un satelit guvernamental american. Evaluările noastre indică, în continuare, caracteristici care seamănă cu încărcăturile utile de contra-spațiu desfășurate anterior din 2019 și 2022”, a continuat generalul-maior Pat Ryder.

De asemenea, Pentagonul a precizat că monitorizează satelitul rusesc.

„Evident, este un lucru pe care vom continua să îl monitorizăm. Cu siguranță, am spune că avem responsabilitatea de a fi pregătiți să protejăm și să apărăm domeniul spațial și să asigurăm un sprijin continuu și neîntrerupt pentru forța comună și combinată. Și vom continua să echilibrăm nevoia de a ne proteja interesele în spațiu cu dorința noastră de a păstra un mediu spațial stabil și durabil”, a spus oficialul de la Pentagon.

Întrebat dacă arma rusească a reprezentat o amenințare pentru satelitul american, Ryder a răspuns: „Nu este o amenințare. Este o armă spațială de contracarare pe aceeași orbită cu un satelit guvernamental american”.

Deși există protocoale care prevăd obligativitatea de a face notificări aeriene și maritime în avans pentru lansările spațiale, generalul Pat Ryder nu a vrut să să răspundă la întrebarea dacă SUA știau în avans că lansarea se referă la un anumit tip de contraarmă spațială.

În ceea ce priveşte Rusia, ministrul adjunct de Externe Serghei Ryabkov a calificat miercuri declarațiile Pentagonului drept o „scurgere de informații”.

„Nu cred că ar trebui să răspundem la orice scurgere de informații de la Washington. Programul spațial rusesc se dezvoltă conform planului, lansări de nave spațiale în diverse scopuri, inclusiv dispozitive care rezolvă problema consolidării capacității noastre de apărare, de asemenea, acest lucru nu este o știre”, le-a spus el jurnaliștilor la Moscova.

Purtătoarea de cuvânt a aceluiaşi minister, Maria Zakharova, a afirmat că SUA încearcă să transforme spațiul cosmic într-o „arenă de confruntare militară”.

De mai mult timp, mai mulţi experți militari au avertizat că spațiul este posibil să fie următoarea frontieră a războiului, într-o lume din ce în ce mai dependentă de tehnologie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite