Putin susţine că Rusia nu intenţionează să desfăşoare o armă nucleară spaţială

0
Publicat:

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că este împotriva dezvoltării armelor nucleare spaţiale, în timp ce ministrul său al apărării Serghei Şoigu a negat la rândul său că Rusia ar intenţiona să desfăşoare o astfel de armă, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Vladimir Putin și Serghei Şoigu (arhivă). FOTO AFP
Vladimir Putin și Serghei Şoigu (arhivă). FOTO AFP

„Poziţia noastră este clară şi transparentă: am fost întotdeauna şi suntem împotriva desfăşurării de arme nucleare în spaţiu", a spus Putin, adresându-se ministrului Şoigu.

Afirmațiile vin după ce Washingtonul a acuzat săptămâna trecută Moscova că dezvoltă o armă anti-satelit.

„Noi îndemnăm nu doar la respectarea tuturor acordurilor existente în acest domeniu, dar am oferit de mai multe ori să consolidăm colaborarea", a adăugat liderul de la Kremlin în discuţia transmisă de mass-media.

Preşedintele rusa subliniat că activităţile spaţiale ale Rusiei nu diferă de cele ale altor ţări, inclusiv de cele ale SUA.

Ministrul Şoigu a susţinut, la rândul său, că Rusia nu are intenţia să desfăşoare arme nucleare spaţiale.

În primul rând, nu există astfel de planuri - arme nucleare în spaţiu. În al doilea rând, Statele Unite ştiu că acestea nu există", a declarat ministrul rus al apărării.

Şoigu a reafirmat de asemenea opinia Moscovei conform căreia relatările din SUA conform cărora Rusia intenţionează să desfăşoare o armă nucleară spaţială au ca scop să-i determine pe congresmenii americani să aprobe oferirea de noi fonduri Ucrainei ca parte a unui plan al Washingtonului de a aplica Rusiei o înfrângere strategică.

Potrivit ministrului, un al doilea scop al acestor relatări este de a încuraja Moscova să reia dialogul cu Washingtonul asupra stabilităţii strategice.

În urmă cu un an, Putin a anunţat suspendarea aplicării de către Rusia a Tratatului Noul START (sau START III) pentru reducerea arsenalelor nucleare, motivând că Statele Unite furnizează Ucrainei armament cu rază lungă de acţiune care a fost deja folosit împotriva bazelor strategice ruse.

Congresmanul american Michael Turner a făcut referire la o nouă ameninţare serioasă

Declarațiile lui Putin şi Şoigu vin după ce congresmanul republican Michael Turner, preşedintele Comitetului de Informaţii din Camera Reprezentanţilor a SUA, a emis miercurea trecută un comunicat vag în care a făcut referire la o nouă ameninţare serioasă la adresa securităţii naţionale a SUA, fără a oferi vreun detaliu, dar i-a cerut preşedintelui democrat Joe Biden să declasifice informaţii pe acest subiect.

Casa Albă a confirmat a doua zi că Rusia dezvoltă „o capabilitate anti-satelit", dar nu a precizat dacă aceasta are şi o dimensiune nucleară, cum au susţinut unele mass-media americane.

„Nu vorbim aici despre o armă care să poată fi folosită pentru a ataca fiinţe umane sau a provoca distrugeri pe Terra", a explicat purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby.

O astfel de armă ar putea însă ameninţa astronauţii pe orbita terestră joasă sau ar putea provoca pagube sateliţilor militari sau civili, a adăugat responsabilul american, asigurând că Washingtonul „ia foarte în serios" această situaţie.

Purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe a precizat că această nouă armă a Rusiei se află încă în stadiul de dezvoltare, ea nu este activă şi nu reprezintă „o ameninţare imediată pentru securitatea cuiva".

De asemenea, a mai spus John Kirby, preşedintele Joe Biden a dispus o serie de acţiuni iniţiale de răspuns, inclusiv abordarea diplomatică a chestiunii cu Rusia, mai ales că dezvoltarea unei astfel de arme ar reprezenta, conform Washingtonului, încălcarea unui tratat internaţional.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite