Un satelit american şi unul rusesc vor trece periculos de aproape unul de celălalt, potrivit NASA

0
Publicat:

Departamentul Apărării din SUA monitorizează trecerea satelitului misiunii TIMED (Thermosphere Ionosphere Mesosphere Energetics and Dynamics) a NASA periculos de aproape de satelitul rusesc Cosmos 2221, a anunţat NASA într-o postare pe blog miercuri dimineaţă, informează Reuters.

Un satelit american va trece periculos de aproape de unul rusesc FOTO Shutterstock
Un satelit american va trece periculos de aproape de unul rusesc FOTO Shutterstock

Deşi se aşteaptă ca vehiculele spaţiale să nu se atingă, o coliziune ar putea duce la apariţia unor resturi semnificative, a precizat agenţia spaţială americană, adăugând că monitorizează în continuare situaţia împreună cu Departamentul Apărării, anunță Agerpres.

Declaraţia nu a precizat cât de mult se vor apropia cele două.Cei doi sateliţi, care nu pot face manevre, ar trebui să treacă cel mai aproape unul de celălalt în jurul orei 01:30 EST (06:30 GMT) pe 28 februarie, la o altitudine de circa 600 de kilometri, a precizat NASA. Misiunea TIMED studiază influenţa Soarelui şi a oamenilor asupra mezosferei, termosferei inferioare şi ionosferei Pământului.  

NASA urmează să pregătească un astronaut indian pentru o călătorie pe ISS

NASA va antrena un astronaut indian pentru o călătorie către Stația Spațială Internațională începând cu 2024, a anunțat, pe 30 noiembrie 2023, administratorul agenției spațiale americane Bill Nelson, pe fondul legăturilor mai strânse în domeniul cercetării spațiale dintre India și Statele Unite, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

„Există o oportunitate de a împărtăşi ştiinţa”, a declarat Bill Nelson la un eveniment desfăşurat la Bengaluru, unde acesta urmează să efectueze o vizită la satelitul NISAR.

NASA-ISRO SAR (NISAR) este un satelit de observaţie pe orbita joasă a Pământului dezvoltat în comun de NASA şi de Organizaţia Indiană de Cercetare Spaţială (ISRO). Are o dimensiune similară unui autovehicul SUV, satelitul urmează să fie lansat din India în primul trimestru al anului viitor. Lansarea este programată pentru luna ianuarie.

NISAR are misiunea de a cartografia întreaga planetă o dată la fiecare 12 zile, furnizând date pentru înţelegerea schimbărilor la nivel de ecosisteme, masă de gheaţă, biomasă vegetală, creşterea nivelului mării, ape subterane şi riscuri naturale, cum sunt cutremurele, tsunami-urile, vulcanii şi alunecările de teren.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite