PentagonLeaks: Statele Unite încearcă să-și liniștească aliații

0
Publicat:

Șeful Pentagonului și șeful diplomației americane au dat asigurări într-o conferință de presă comună că Washingtonul ia „foarte în serios” scurgerea de documente și ancheta aferentă ei.

Lloyd Austin și Antony Blinken în timpul unei vizite efectuate recent la Kiev FOTO EPA-EFE
Lloyd Austin și Antony Blinken în timpul unei vizite efectuate recent la Kiev FOTO EPA-EFE

„Nu pot spune mare lucru, pentru că Departamentul de Justiţie investighează, dar luăm această problemă foarte în serios”, a declarat secretarul Apărării Lloyd Austin.

Întrebat dacă există alte documente care să se fi aflat pe internet de mai multă vreme decât cele găsite până acum, șeful Pentagonului a răspuns că ancheta „va stabili amploarea” scurgerii. El spune că a aflat despre scurgere pe 6 aprilie.

Austin a precizat că Washingtonul va continua să lucreze „îndeaproape” cu aliaţii şi partenerii săi şi a avertizat că „nimic” nu poate împiedica administraţia Biden „să garanteze securitatea Statelor Unite”.

La rândul său, secretarul de stat Antony Blinken a subliniat că Washingtonul a avut contacte „la nivel înalt” cu diverşi aliaţi pentru a discuta această chestiune.

El a precizat că l-a sunat marți pe omologul său de la Kiev pentru a-i reafirma sprijinul Statelor Unite pentru „apărarea integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Ucrainei”.

În ceea ce privește detaliile strategiei militare a Ucrainei dezvăluite în unele dintre documente, șeful diplomației americane a explicat că Washingtonul oferă Kievului consiliere şi sprijin cu armament, dar „Ucraina este cea care ia deciziile cu privire la felul de a proceda”.

Pe de altă parte, șeful Agenției Centrale de Informații (CIA), William Burns, a catalogat scurgerea de documente drept o „provocare serioasă”. La fel ca Austin, spune că aflat de ea în dimineața zilei de 6 aprilie.

Potrivit lui Burns, CIA se străduiește să se asigure că problemele pe termen scurt rezultate din această scurgere nu interferează cu eliminarea provocărilor pe termen lung.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite