O bombă nucleară americană, posibil avariată, după un accident într-o bază olandeză. Care sunt riscurile

0
Publicat:

Una dintre bombele nucleare americane depozitate la o bază aeriană din Olanda ar fi putut fi avariată într-un accident recent, potrivit unui raport publicat luni, care intervine într-un moment în care o nouă generație de arme ar trebui să ajungă pe continent.

Fotografia care a stârnit controverse  FOTO Federation of American Scientists (FAS)
Fotografia care a stârnit controverse FOTO Federation of American Scientists (FAS)

O fotografie ce a ajuns la Federația Oamenilor de Științp (FAS) arată o bombă B61 care este inspectată de către soldați americani, inclusiv doi dintr-o unitate de eliminare a munițiilor explozive, și un civil. Aceștia verifică dacă bomba este deteriorată. Potrivit imaginii, partea din spate a bombei pare să fi fost răsucită în urma unui impact, iar una dintre aripioarele cozii lipsește. O gaură aparentă este acoperită cu bandă adezivă roz, potrivit The Guardian.

Un raport FAS de luni a declarat că imaginea a fost inclusă într-o prezentare din 2022 pentru studenții candidați la un loc de muncă de către Laboratorul Național Los Alamos din New Mexico, și a geolocalizat imaginea ca fiind la baza aeriană Volkel din Olanda. Aceasta este una dintre cele șase baze din cinci țări europene unde sunt stocate în prezent un total de 100 de bombe nucleare gravitaționale B61, ca parte a unui acord de partajare a armelor nucleare cu SUA.

Nu se știe dacă este o armă reală sau nu

Trebuie subliniat de la bun început că nu există nicio confirmare oficială că imaginea a fost făcută la Volkel AB, că forma îndoită a B61 este o armă reală (față de un avion de antrenament) sau că avariile au fost rezultatul unui accident (față de o simulare de antrenament)”, a scris Hans Kristensen, autorul raportului și director al proiectului de informații nucleare FAS.

Dacă imaginea este într-adevăr de la un eveniment cu arme nucleare, ar constitui primul caz documentat al unui accident recent cu arme nucleare la o bază aeriană din Europa”, a continuat el.

Orice deteriorare a unei arme nucleare este cunoscută sub numele de incident de „lance îndoită” și, în general, este ținută secretă.

Statele Unite mențin cel mai înalt nivel de standarde pentru personalul și echipamentele care susțin arsenalul strategic, care include activități de instruire de rutină, de întreținere și de securitate, pentru a proteja capacitățile critice ale Americii”, a comentat un purtător de cuvânt al forțelor aeriene americane din Europa.

Politica SUA este [că] nu putem nici confirma, nici infirma prezența sau absența armelor nucleare în orice locație generală sau specifică, inclusiv exerciții specifice sau operațiuni în lumea reală”, a mai declarat purtătorul de cuvânt.

Arma nuclară din arselanul american

 „Nu sunt disponibile informații suplimentare pentru această fotografie”, a arătat într-un email Laboratorul Național Los Alamos.

Bomba B61 este singura armă nucleară tactică rămasă în arsenalul american, iar 100 de astfel de bombe sunt depozitate în Olanda, Belgia, Germania, Italia și Turcia.

Bombele rămân proprietatea SUA, dar echipajele aeriene din alți șase aliați NATO (cele cinci țări gazdă plus Grecia) sunt instruite să le pună pe avioane și să le piloteze. În cazul unor ostilități, pentru ca armele să fie transferate pe avioanele aliate, ar fi nevoie de acordul SUA, al grupului de planificare nucleară al NATO și, și datorită istoriei acestui aranjament, al premierului britanic. Astfel de operațiuni de partajare nucleară sunt practicate în fiecare an în cadrul exercițiului Steadfast Noon al NATO, cel mai recent având loc în noiembrie. De la invazia Rusiei în Ucraina, Polonia a cerut să facă parte din acest aranjament.

Susținătorii controlului armelor au susținut mult timp că B61 era depășit din punct de vedere militar și ar trebui retras din Europa ca un pas ușor spre dezarmare. Administrația Obama a avut în vedere retragerea acestui tip de bombe, dar s-a lovit de rezistența unor aliați europeni care o considerau simbolică pentru „umbrela nucleară americană” care îi proteja, iar ideea a fost abandonată cu totul în urma cuceririi Crimeei de către Rusia în 2014.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite