Ministrul de interne american dă vina pe ecologişti pentru incendiile devastatoare din California. Regiunea San Francisco, paralizată de poluare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Focul a mistuit mii de case California
Focul a mistuit mii de case California

Ministrul de interne al SUA, Ryan Zinke, a declarat marţi că incendiile devastatoare din California au fost cauzate parţial de unele procese ale ecologiştilor care au încercat să oprească practicile de gestionare a pădurilor, cum ar fi subţierea acestora, relatează Reuters. În acest timp, Activităţile din regiunea oraşului american San Francisco au fost paralizate marţi din cauza poluării generate de incendiile de vegetaţie.

GALERIE FOTO

"Grupuri radicale pentru apărarea mediului care ar arde mai degrabă întreaga pădure decât să taie un singur copac sau să subţieze pădurea " au recurs la procese pentru a opri gestionarea pădurilor, a declarat Ryan Zinke jurnaliştilor într-o teleconferinţă despre incendiile din California, cele mai devastatoare din istoria statului.

Ministrul american a afirmat de asemenea că la această situaţie au contribuit şi alţi factori precum temperaturile crescute, condiţiile de secetă istorică şi numeroşi copaci uscaţi. 

Doi miniştri americani s-au deplasat luni în zonele devastate de un incendiu din California, care s-a soldat cu cel puţin opt morţi şi nu a fost încă complet izolat după mai multe săptămâni de luptă cu flăcările, relatează AFP.

În vară, Ryan Zinke, care răspunde de parcurile naţionale şi de afacerile indienilor, şi cel al agriculturii, Sonny Perdue, au efectuat o vizită de două zile în zona din apropierea incendiului "Carr", la vest de oraşul Redding, din nordul Californiei.

La acea vreme, Zinke scria pe Twitter: "#CarrFire ne devastează terenurile publice şi a venit momentul să ne gestionăm corect pădurile". "Am auzit argumentul schimbării climatice în lung şi în lat. Asta nu are nimic de a face cu schimbarea climatică. Asta are de a face cu o gestionare activă a pădurii", a spus el.

Paisprezece din cele mai distrugătoare 20 de incendii ca suprafaţă arsă din California s-au produs din 2003, o perioadă în care s-au înregistrat unii dintre anii cei mai calzi şi mai secetoşi din istoria SUA.

Regiunea San Francisco, paralizată de poluarea cauzată de incendiile de vegetaţie

Activităţile din regiunea oraşului american San Francisco au fost paralizate marţi din cauza poluării generate de incendiile de vegetaţie, informează AFP.

În San Francisco, terasele cafenelelor frecventate de angajaţii companiei Google şi ai altor giganţi din industria tehnologiei sunt în general deosebit de aglomerate la ora prânzului. Marţi, însă, cele mai multe dintre ele erau goale din cauza poluării provocate de aceste incendii.

Câţiva trecători, dintre care unii purtau măşti medicale, se grăbeau să intre în magazine, pentru a evita aerul cu miros înţepător din exterior. Deşi incendiul care a devastat împrejurimile oraşului Paradise se află la o distanţă de 240 de kilometri, regiunea din jurul golfului San Francisco este acoperită de câteva zile de o ceaţă densă.

Aerul din San Francisco a primit luni calificativul "nociv" pentru a 12-a zi consecutivă. Purple Air, o companie ce măsoară calitatea aerului, a anunţat săptămâna trecută că nordul Californiei are în această perioadă cel mai viciat aer de pe planetă.

"Dacă nu port această mască medicală, am impresia că simt deşeurile din aer", a declarat pentru AFP Eric Ryzl, angajatul unei companii de livrări de colete.

Meteorologii prevăd totuşi o ameliorare a fenomenului, odată cu venirea ploilor, prevăzută pentru miercuri.

Până atunci, mai multe şcoli şi universităţi din Bay Area au rămas închise luni şi nu intenţionează să se redeschidă înainte de săptămâna viitoare. Cele care şi-au deschis totuşi porţile, în pofida condiţiilor meteo, au anulat orele de sport şi celelalte activităţi în aer liber.

Parcurile şi grădinile zoologice din această regiune au rămas şi ele închise, iar străzile, de obicei intens circulate la ora prânzului, erau goale.

image

De cealaltă parte a golfului, asociaţia Mask Oakland se pregătea să distribuie peste 50.000 de măşti medicale persoanelor fără adăpost şi altor oameni aparţinând categoriilor care sunt cele mai expuse în faţa poluării atmosferice.

Emblematicul pod Golden Gate părea complet scufundat în ceaţă, iar indexul calităţii aerului a ajuns la 172. Orice nivel care depăşeşte valoarea de 151 este considerat nesănătos şi impune oamenilor - chiar şi celor cu o stare bună de sănătate - să evite să petreacă prea mult timp în aer liber.

Siturile turistice din regiune, precum insula Alcatraz, au fost închise. Mai mulţi rezidenţi din Bay Area s-au deplasat în statele învecinate Nevada şi Oregon, în căutarea unui aer mai curat.

La Universitatea Berkeley, cursurile au fost anulate luni şi marţi, iar preşedinta Institutului Carol Christ a expediat un mesaj studenţilor rămaşi în campus pentru a-i informa că bibliotecile şi sălile de curs sunt înzestrate cu sisteme mai bune de filtrare a aerului.

"Camp Fire", care a devastat oraşul Paradise şi continuă să ardă, este cel mai grav incendiu din istoria statului american California. Cel puţin 77 de persoane au murit, aproape 1.000 au fost date dispărute şi peste 11.000 de case au fost distruse.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite