Sondaj INSCOP şi The Polling Company: De ce se tem cel mai mult românii şi americanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
soldat roman si american

Principalele probleme cu care se confruntă românii în acest moment sunt costul vieţii de zi cu zi (69%), situaţia economică, costul energiei, iar pe ultimele locuri se află pericolul reprezentat de imigranţi şi terorism (7-5%). Americanii sunt preocupaţi de accesul la serviciile medicale (38%) , migraţie , inflaţie şi terorism, relevă primul sondaj de opinie realizat simultan în România şi SUA de INSCOP şi The Polling Company .

Intitulat „Valori, percepţii şi reprezentări ale populaţiei din România şi Statele Unite ale Americii“, sondajul mai scoate în evidenţă faptul că 74% din români cred că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar 59% din ei evaluează situaţia actuală drept proastă, faţă de  44% şi respectiv 26% din americani . 

Cât despre Europa, 40% din cei intervievaţi în ţara noastră cred că se îndreaptă într-o direcţie bună, faţă de doar 25% din cei chestionaţi peste ocean. Interesant este faptul că 57 la sută din români apreciază drept bună situaţia financiară a familiei lor, faţă de 47 la sută în rândul americanilor.

„În SUA ne bazăm pe factorul economic când adresăm această întrebare”, a explicat Brett Loyd, preşedinte şi CEO al The Polling Company, la prezentarea comună făcută marţi la Academia Română. „Aceeaşi cifră aţi fi văzut-o poate şi în 2008”.

Încrederea în instituţii precum preşedinţia, guvernul, partidele politice şi parlament este destul de scăzută în ambele ţări, dar este destul de ridicată în armată. Din păcate, intersul pentru politică este foarte scăzut în ţara noastră doar 7% dintre români fiind foarte interesaţi de acest aspect, faţă de 26% peste ocean. La capitoul democraţie pentru 50% din români este important să trăiască într-o ţară guvernată democratic, faţă de 76% în SUA.  Dar, 45% din români consideră că în ultimii ani democraţia nici nu s-a consolidat, nici nu a slăbit, iar 35% cred că a slăbit. 

49% dintre români, respectiv 42% dintre americani consideră că ar fi util pentru ţara lor un „conducător cu o mână de fier”.Aproximativ 60% dintre români ar prefera ca ţara să aibă un conducător/ preşedinte care să îşi asume rolul de mediator în societate. 60% dintre respondenţii din SUA şi-au exprimat preferinţa pentru menţinerea echilibrului între puterile statului.

42% dintre români consideră că ar fi bine ca o echipă de specialişti (tehnocraţi) să se ocupe de guvernarea ţării, spre deosebire de 32% dintre americani. Atât respondenţii din România, cât şi cei din SUA sunt rezervaţi în ceea ce priveşte sporirea puterii forului legislativ din ţara lor.

Români au rămas pro-americani

Pentru 48% din cei intervievaţi în ţara noastră NATO este cea mai bună garanţie de securitate, şi doar pentru 31% din respondenţii din State, iar 60% din români cred că SUA au o imagine mai degrabă pozitivă în lume, faţă de 24% din americani, iar 79% din cei intervievaţi în România –pe diverse categorii: bărbaţi, femei, tineri, cu studii medii sau superioare, de la oraş sau de la sat, au sentimente mai degrabă pozitive faţă de Statele Unite ale Americii. Situaţia nu diferă prea mult în ceea ce priveşte regiunile geografice sau statutul social. Apreciată este şi prezenta trupelor americane în ţara noastră 75% considerând-o importantă şi foarte importantă, aproape la acelaşi nivel fiind şi investiţiile companiilor americane în economia românească, 54% din români dorind să lucreze într-o firmă cu acţionariat majoritar american.

  

Fenomenul ştirilor false

56% din români şi 52% din americani consideră că ştirile false sunt mai răspândite în mediul oline decât pe canale tradiţionale (TV, radio, presa scrisă), 46, respectiv 42% au răspuns că în spatele răspândirii fake news se află, de cele mai multe ori, alte state care doresc destabilizarea ţării, 56 respectiv 50% cred că de cele mai multe ori acestea sunt răspândite de politicieni şi partide, iar 57% din români şi 42%  din americani susţin că de cele mai multe ori media răspândeşte ştiri false pentru a obţine o audienţă mai mare. 

  

 Ce ştiu americanii despre România

67% din americani au auzit de România, 23% ştiu că este o ţară, 4% o asociază cu gimnastica, 3% ştiu pe cineva de la noi, 2% o asociază cu Dracula, şi 28% au răspuns că le-ar plăcea să o viziteze. 71% au auzit de Transilvania, 35% ştiu că este o regiune din România, 23% că este Ţara lui Dracula, 6% că este un stat independent din Europa, 4% că este o regiune din Ungaria, 3% că este o regiune dintr-o altă ţară din UE, iar 6% nu au auzit. 

Pentru 29% din americanii intervievaţi este important că soldaţii români luptă alături de cei americani în Afganistan, pentru 26% că nu are relaţii apropiate cu Rusia, 25% apreciază că peste 70% din români au o părere bună despre Statele Unite, 25% că România este membră UE şi NATO, că are cel mai mare număr de specialişti IT per cap de locuitor şi că alocă 2% din PIB pentru Apărare. Brett Loyd a evidenţiat faptul că "7 din 10 americani ştiu că România este o ţară din Europa", dar doar 35% spun că aceasta se situează în zona Mării Negre.

Studiul sociologic „Valori, percepţii şi reprezentări ale populaţiei în România şi SUA” are la bază două sondaje de opinie realizate simultan de Inscop Research (România) şi The Polling Company (Statele Unite). Sondajele au fost realizate în România, în perioada 12 – 23 octombrie 2018, iar în SUA, în perioada 19 – 22 octombrie 2018. La fiecare dintre acestea au participat 1.050 de persoane cu vârste de 18 şi peste 18 ani. Cât priveşte România, au fost intervievaţi oameni din fiecare judeţ al ţării şi din fiecare sector al Bucureştiului.

Profesorul Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale "Ion I. C. Brătianu" al Academiei Române, a precizat că cercetarea îşi propune promovarea relaţiei strategice româno-americane şi generarea de oportunităţi pentru expunerea percepţiei pozitive a Americii în România, respectiv pentru promovarea României în SUA. În lunile următoare vor fi realizate mai multe studii de profunzime pe mai multe teme investigate în cadrul proiectului. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite