Legea SUA privind apărarea națională pentru 2025 nu include programul „împrumut-închiriere” pentru Ucraina

0
Publicat:

Camera Reprezentanților din SUA a adoptat legea privind cheltuielile pentru apărarea națională (NDAA) pentru anul 2025, însă textul final nu include prevederi referitoare la extinderea legii Lend-Lease (împrumut-închiriere) pentru sprijinirea Ucrainei, a declarat ambasadorul ucrainean în SUA, Oksana Markarova.

Transport de arme americane către Ucraina/FOTO:EPA?EFE
Transport de arme americane către Ucraina/FOTO:EPA?EFE

Proiectul de lege, care a fost susținut de 281 de congresmeni și respins de 140, majoritatea democrați, urmează să fie aprobat și de Senatul SUA. Markarova a subliniat însă că documentul conține mai multe articole relevante pentru Ucraina, inclusiv:

- Articolul 1303, care menține interdicția utilizării fondurilor pentru acțiuni ce ar putea duce la recunoașterea suveranității Rusiei asupra teritoriilor ocupate din Ucraina;

-Articolul 1534, care solicită Secretarului Apărării al SUA să evalueze crearea unui centru de excelență pentru dezvoltarea și îmbunătățirea sistemelor de arme bazate pe inteligență artificială, menționând Ucraina ca un partener important;

-Articolul 6411, care impune directorului de informații naționale, secretarului de stat și ministrului de finanțe să prezinte un raport privind finanțarea de către Rusia a actelor de terorism internațional.

De asemenea, Markarova a reamintit că finanțarea pentru „Inițiativa Ucrainei de Asistență în Securitate” (USAI) pentru anul fiscal 2025, în valoare de 300 de milioane de dolari, a fost deja prevăzută în NDAA din anul precedent.

Totuși, proiectul de lege din acest an includea inițial o prevedere pentru extinderea Legii de împrumut-închiriere, un mecanism important pentru protejarea democrației în Ucraina, dar aceasta a fost eliminată din versiunea finală a documentului. Ambasadoarea a precizat că Ambasada Ucrainei continuă să lucreze activ pentru a menține acest mecanism, inclus în proiectul de lege bipartizan „Stand with Ukraine Act”.

Legea americană Lend-Lease (împrumut-închiriere) pentru apărarea democrației în Ucraina, adoptată în aprilie 2022 de legislativul SUA , a intrat în vigoare pe 1 octombrie 2022. Datorită acestei legi, armata ucraineană a putut primi o asistență fără precedent. Condițiile pentru Ucraina sunt similare cu cele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial – Kievul nu trebuie să plătească în avans pentru provizii.

Legea Lend-Lease inițială a fost aprobată de Congresul american în martie 1941 și îi dădea președintelui Roosevelt autoritatea practic nelimitată de a trimite ajutor militar (muniții, tancuri, avioane, camioane și alimente ) țărilor aliate care luptau împotriva Germaniei naziste, fără a încălca statutul de neutralitate pe care Statele Unite îl aveau în acel moment.

Legea preciza că ajutorul militar este acordat oricărei națiuni „considerată vitală pentru securitatea Statele Unite”.

Ironia istoriei este că, inițial, legea fusese gândită pentru Marea Britanie ca principal beneficiar. În câteva luni însă, programul Lend-Lease a fost extins pentru a include China și Uniunea Sovietică. Până la sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial, aproape 40 de țări au beneficiat de sprijin în baza acestui program.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite