Joe Biden şi omologul columbian, Gustavo Petro, au exprimat poziţii comune privind clima şi democraţia VIDEO

0
Publicat:

Preşedintele Joe Biden şi omologul său columbian Gustavo Petro, şeful statului latino-american ferm poziţionat la stânga, au insistat joi la Washington asupra poziţiei comune în special în privinţa combaterii schimbărilor climatice, anunță AFP, citată de Agerpres.

 Cei doi nu au abordat public anumite puncte mai controversate din relaţia bilaterală, cum ar fi lupta împotriva traficului de droguri, transmite AFP.

Joe Biden și Gustavo Petro, președintele Columbiei, în Biroul Oval FOTO EPA EFE
Joe Biden și Gustavo Petro, președintele Columbiei, în Biroul Oval FOTO EPA EFE

Columbia este un stat cheie pe continent, a afirmat preşedintele american, în timp ce l-a primit pe omologul columbian în Biroul Oval, şi după ce i-a urat, cu o zi de întârziere, la mulţi ani.

Într-un scurt discurs adresat presei, preşedintele Joe Biden a vorbit despre eforturile comune ale celor două ţări de a aborda schimbările climatice şi a conserva pădurea tropicală amazoniană. El a subliniat, de asemenea, că SUA şi Columbia lucrează "împreună pentru a înfrunta traficul de droguri şi a răspunde nivelurilor istorice ale migraţiei" în America Latină. El a "mulţumit" omologului său pentru primirea migranţilor din Venezuela şi pentru "angajamentul său sincer şi puternic faţă de pace şi drepturile omului".

  "Democraţia, libertatea şi pacea sunt programul nostru comun", a spus preşedintele columbian. El a cerut, de asemenea, o schimbare "profundă" a economiei globale pentru a se pune capăt dependenţei de combustibilii fosili.

Ce dispute există între cele două state

În spatele acestei înţelegeri cordiale există şi dispute, în special în ceea ce priveşte lupta împotriva traficului de droguri, în contextul în care Columbia rămâne primul producător şi exportator de cocaină la nivel mondial.

Gustavo Petro, fost luptător de gherilă şi primul preşedinte de stânga din istoria ţării, ales în vara anului 2022, pledează pentru o politică de "pace totală", ce urmăreşte să pună capăt unei jumătăţi de secol de conflict cu toţi actorii armaţi ai ţării. În acest scop, intenţionează să acorde avantaje legale traficanţilor de droguri care se supun justiţiei, în timp ce SUA tocmai au plasat pe lista celor mai căutaţi zece indivizi un lider de gherilă, acuzat de FBI de trafic de droguri.

Preşedintele columbian a criticat ferm "războiul împotriva drogurilor" condus de SUA şi pledează pentru o abordare mai puţin represivă, în special în ceea ce priveşte plantaţiile de coca, ceea ce îi îngrijorează pe americani. Un alt subiect bilateral delicat este reprezentat de Venezuela. Preşedintele Gustavo Petro a cerut ridicarea sancţiunilor americane împotriva regimului preşedintelui Nicolas Maduro, în timp ce administraţia Biden a indicat că va face acest lucru doar dacă va fi reluat dialogul politic.   

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite